Su altı aramaya yeniden başlandı

Tunceli'de 5 Ocak'ta kaybolan Gülistan Doku'nun bulunması için Uzunçayır Baraj Gölü'ndeki su altı arama çalışmaları yeniden başlatıldı.

Haberler 07.08.2020 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu çocuk Geliimi Bölümü 2. snf örencisi Dokunun (21) ailesinin, Diyarbakrdan kente gelerek kayp bavurusu yapmasyla balatlan arama çalmalar devam ediyor.

Geçen ay kayp Dokuyu bulmak için ara verilen su alt arama çalmalarna barajdaki suyun ksmen tahliye edilerek minimum seviyeye düürülmesiyle yeniden baland.

çileri Bakan Süleyman Soylunun talimatyla ksmen boaltlmaya balanan Uzunçayr Baraj Gölünde su tahliyesi sürerken çeitli illerden arama çalmalar için kente gelen 8 jandarma ve polis dalgç ekibi, 2 su alt kameras, 6 AFAD ekibinden oluan 16 ekip, l Afet ve Acil Durum Müdürlüü koordinesinde su alt arama çalmalarna balad.

VAL ÖZKAN çALIMALARI TAKP ETT

Arama çalmalarnn balatld Sar Saltuk Viyadüü ve Dinar Deresi bölgesine gelen Vali Mehmet Ali Özkan, yetkililerden bilgi ald.

Vali Özkan, yapt yazl açklamada, üniversite örencisi Gülistan Dokunun 5 Ocaktan itibaren son görüldüü yer olan Sar Saltuk Viyadüü mevkisi Uzunçayr Baraj Gölünde arandn ve çalmalarn arazide ve su içinde kara, deniz ve hava araçlar kullanlarak gerçekletirildiini bildirdi.

Yaklak 6 ay sürdürülen su alt arama çalmalarndan netice alnamamas üzerine 6 Temmuzda bu çalmalar sonlandrlarak yüzey ve ky taramasna kesintisiz devam edildiini belirten Özkan, unlar kaydetti:

Gülistan Dokunun ailesinin talebi üzerine Sar Saltuk Viyadüü köprü ayann taban kotunda arama yaplabilmesi için suyun minimum seviyeye kadar indirilmesi, Uzunçayr Barajnn tahliye edilmesi gündeme gelmi olup, suyun tahliyesine 16 gündür 3 üniteyle 24 saat aralksz devam edilmektedir. Dipsavan maksimum debide uzun süre çalmas riskli bir durum olup vanann ve dipsavak tünelinin bir daha kullanlamaz hale gelmesi ve dipsavak bölgesinde olas bir arza durumunda barajn bir daha su tutamaz ve kullanlamaz hale gelmesi ihtimalinin bulunmas nedeniyle su seviyesinin köprü aya taban kotuna düürülmesine daha fazla devam edilmesi teknik olarak mümkün görülmemektedir.

Bugün itibaryla barajn tahliyesi, suyun düürülebilecei minimum seviyeye kadar gerçekletirilmitir.

Özkan, minimum seviyeye düürülen Uzunçayr Baraj Gölünde AFAD Bakanl koordinasyonunda, Jandarma Genel Komutanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Deniz Kuvvetleri Komutanl ve AFADdan oluan 68 personel tarafndan su alt arama cihazlar da kullanlarak yaklak 3 kilometrelik alanda e zamanl su alt arama çalmasna bugün itibaryla balandn ifade ederek, Bugüne kadar yaplan çalmalara AFAD Bakanl, Deniz Kuvvetleri Komutanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Ankara, Denizli, Diyarbakr, stanbul, zmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmara büyükehir belediyeleri, sivil toplum kurulular, üniversiteler ve AFAD gönüllülerden toplam 415 personel katld, 73 araç, 27 bot, 7 su alt kameras, 6 drone, 3 sonar, 3 arama köpei kullanld. bilgisini paylat.

OLAY

Tuncelide üniversitede okuyan kzlar Gülistan Dokudan 5 Ocakta haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakrdan gelerek 6 Ocakta emniyete kayp bavurusunda bulunmutu.

Genç kzn arkadalaryla görüen ve cep telefonu sinyallerini izleyen ekipler, çalma balatmt.

Baraj gölünde arama yapan ekipler, genç kza ait resmi evrak bulmutu. 187 gün süreyle su alt ve su üstünde sürdürülen çalmalardan sonuç alnamam ve çileri Bakanlnn talimatyla su alt aramasna son verilmiti.

Ailenin, çileri Bakan Süleyman Soylu ile görümesinin ardndan Uzunçayr Baraj Gölünün ksmen boaltlmas karar verilmi ve tahliye ilemi balatlmt.

Ana Sayfaya Git