Suç duyurusu çağrısı geldi!

Kripto para mağdurlarına "mutlaka suç duyurusunda bulunun" çağrısı

Haberler 23.04.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim Hukuku Uzman Av. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, kripto para borsalarnn madur ettii yatrmclarn ilgili kurum ve bu eylemi yapmaya yardm edenler hakknda suç duyurusunda bulunmas gerektiini ifade etti.

Dülger, kripto para borsalarnda gerçekleen dolandrclklarn kripto parayla bir ilgisi olmadn aktararak, Bu daha önce de defalarca yaand. Yatrmclar, size araba, ev, hisse senedi alacam diye güvendikleri insanlara paralarn gönderdiler. Bu insanlar da bir eyler ald satt ama para büyük bir hacme ulanca paralar alp kaçtlar. Burada metann ne olduu önemli deil. diye konutu.

YATIRIMCILAR SOUK CÜZDAN KULLANIRSA HERHANG BR SORUN YAAMAZ

Kripto varlklarn ifresi kimdeyse o kiilerin bu varlklar rahatlkla nakde çevirebileceini dile getiren Dülger, unlar kaydetti:

Nasl kripto para alm satm yaplacak diye sorulabilir. Eer siz bu konuda çok bilinçli deilseniz arac kurumlara ihtiyacnz var. Hisse senedi almak isteseniz, gidip herhangi bir yerden hisse senedi alamazsnz. O hisse senedi alveriinin hizmetini veren irketler ciddi regülasyonlara tabidir ve ciddi zararlara kar teminatlar vardr. Kripto para alm satm yaptran irketler bir anda ortaya çktlar ve çok fazla ilem hacmine ulatlar ancak normal bir irketten hiçbir farklar yok. Denetim konusunda eksiklikler var, kripto para borsalar ciddi regülasyonlara tabi olmal.

Kripto para saklamada scak ve souk cüzdan olarak iki seçenek var. Tavsiye edilen souk cüzdandr ve bu cüzdanda bütün yönetim ve ifreler kullancda olur. Eer bu yaplrsa yatrmclar kripto varlklarla ilgili herhangi bir sorun yaamaz. Kripto para borsalarnda kullanclarn büyük bir çounluu scak cüzdan kullanyor ve kripto para borsalar yatrmc adna alm satm gerçekletiriyor, ifreleri elinde bulunduruyor. Souk cüzdanda ise sizin adnza alrlar, ilgili ifreyi de size verirler. Böylelikle arac kuruma hiçbir ekilde tabiiyetiniz olmadan, arac irket kaçp gitse dahi banza hiçbir ey gelmez.

DEVLETN VE VATANDAIN çIKARI GÖZETLEREK DÜZENLEME GETRLMEL

Doç. Dr. Dülger, kripto para borsalarnn madur ettii yatrmclarn ilgili kurum ve bu eylemi yapmaya yardm edenler hakknda suç duyurusunda bulunmas gerektiini vurgulayarak, arac kurumlar için yaplacak hukuki düzenlemelerin önemli olduunu dile getirdi.

Büyük para hacminin olduu ve maduriyetlerin yaand bir alann mutlaka düzenlenmesi gerektiine dikkati çeken Dülger, sözlerini öyle sürdürdü

Devletin ve vatandan çkar gözetilerek bu alana düzenleme getirilmeli. Kripto para alm satm ilemlerinden alnabiliyorsa vergi de alnmal ve vatanda bu tür arac kurumlara kar korunmal. Yatrmclar arac kurum seçerken çok dikkatli olmal. lgili irketin bilançosuna bakmal, ortaklarn ve sermaye bilgilerini aratrmal. Bu bilgileri irketlerden talep edebilecekleri gibi ticari sicil gazetelerinden de kolayca kontrol edebilirler. Dolandrclar daima zaaflar kullanr ve kolay yoldan para kazanma isteini tetikler. Yatrmclar, bu tür hareketlerde bulunan irketlerden uzak durmal ve ünlülerle yaplan reklam kampanyalarna kar temkinli olmal.

Dülger, kripto para alm satmnda yerli borsalarn yerine yabanc borsalarn tercih edilmesine yönelik tavsiyelere katlmadn belirterek, Bu, ii dürüstçe ve iyi yapan pek çok irkete büyük kötülük olur. Yatrmclara maduriyet yaatan irketler dier irketlere de bu kötülüü yapt. Bu piyasada yllardan beri yer alan, iini düzgün yapan, çürük elmalarn ayklanmas için regülasyonlarn yaplmasn en bandan beri isteyen irketler var. Gerekli regülasyonlar yaplrsa yurt dna para ak da önlenecektir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git