Suç gelirlerinin aklanmasında avukatlara sınırlı işlerde yükümlülük getiriliyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, suç gelirlerinin aklanmasında ve terörün finansmanında, avukatlık mesleğinin suç işleyenler tarafından aracı olarak kullanılmasının önüne geçmek için düzenleme yapıldığını bildirdi.

Haberler 25.12.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özkaya, TBMM Genel Kurulunda bugün görüülmeye balanacak Kitle mha Silahlarnn Yaylmasnn Finansmannn Önlenmesine likin Kanun Teklifi ile Suç Gelirlerinin Aklanmasnn Önlenmesi Hakknda Kanunda serbest avukatlar hakknda düzenleme öngörüldüünü belirtti.

Özkaya, bu düzenlemeyle savunma hakk bakmndan dier kanun hükümlerine aykr olmamak ve Avukatlk Kanunu kapsamndaki tanmaz alm satm, irket, vakf ve dernek kurulmas, idaresi ve devredilmesi ileriyle snrl olmak üzere serbest avukatlarn, Suç Gelirlerinin Aklanmasnn Önlenmesi Hakknda Kanun çerçevesinde yükümlü gruplarn arasna dahil edileceini kaydetti.

Yükümlülük kapsamna dahil olacak ilemlerin, avukatn savunma rolü balam dnda yer alan belirli ilemlerle snrl olacan söyleyen Özkaya, Düzenlemeyle asl amaç suç gelirlerinin aklanmasnda ve terörün finansmannda, avukatlk mesleinin suç ileyenler tarafndan arac olarak kullanlmak suretiyle suiistimaline kar önlem alnmasdr. dedi.

SUç LEYENLER ARACI OLARAK KULLANIYOR

Suç gelirlerinin aklanmasnn ve terörün finansmannn önlenmesi hususunda avukatlara görev ve yükümlülükler getirilmesinin, Türkiyenin de üyesi olduu Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafndan gereklilik olarak öngörüldüünü anmsatan Özkaya, öyle devam etti:

ngiltere, Fransa, Almanya bata olmak üzere birçok gelimi ülkenin ulusal mevzuatnda, suç gelirlerinin aklanmasnn ve terörün finansmannn önlenmesi ile mücadele amacyla avukatlara, görev ve yükümlülükler getirilmitir. Ülkemizde de anlan suçlarla mücadele noktasnda avukatlara baz görev ve yükümlülük öngörülmesi zaruri hale gelmitir.

Söz konusu düzenlemeyle suç gelirlerinin aklanmasnn ve terörün finansmannn önlenmesiyle mücadelede etkinliin artrlmas ayn zamanda serbest avukatlara ilikin yükümlülüklerin tanmaz alm satm, irket, vakf ve dernek kurulmas, idaresi ve devredilmesi ileriyle snrl tutulmasyla, avukatlarn savunma hakknn kullanmndaki rolüne müdahale edilmemesi amaçlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git