‘Suç vatandaşa, yük sağlık çalışanlarına yıkılıyor’

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, suçu vatandaşa, yükü sağlık çalışanlarına yıkanların tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Haberler 18.09.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Salk Platformu, koronavirüs (Covid-19) salgnnda duyarlln ve tedbirlerin arttrlmasna dikkati çekmek amacyla eyh Sait Meydannda basn açklamas yapmak istedi. Salk çalanlarnn maske, siperlik ve beyaz önlüklerle yapmak istedii basn açklamasna polis yaya geçidinin engellendii gerekçesiyle açklamaya izin vermedi. Bunun üzerine salk çalanlar meydann yannda bulunan Surlarn dibinde basn açklamas gerçekletirdi. Salk meslek örgütleri ve salk çalanlarnn katld açklamada, Yönetemiyorsunuz. Tükenmiyoruz, Ölmek deil yaamak ve yaatmak istiyoruz pankart açld.

Basn açklamasn okuyan Diyarbakr Tabip Odas (DTO) Bakan Elif Turan, Suçu vatandaa, yükü salk çalanlarna ykanlarn tarihsel sorumluluklarn ylmadan her gün hatrlatmaya devam edeceklerini belirterek, Sadece salk çalanlar deil, babalarmz, annelerimiz, kardelerimiz ölüyor. Ölümlerin daha çok olduunu biliyoruz. Resmi olarak açklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttamz, önlenebilir bir hastalk olan COVID-19dan hayatn kaybediyor diye konutu.

BLMSEL YÖNTEM EFFAF VER

Salgn sürecinin bilimsel yöntem, effaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katlm ile etkin ve koordineli bir anlayla yönetilmesini talep eden Turan, salgn sürecinin bugüne kadar ki yönetili biçimini yetersiz ve kayg verici bulduklarn söyledi. Ülkeyi yöneten yetkili kii ve kurumlardan salgn için tedbir, bütçesi, koordinasyon ve planlama konusunda acil, kapsayc ve inandrc program açklama çarsnda bulunan Turan, Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin salgn olduunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler bata olmak üzere tüm kii ve kurumlarn bu gerçeklie uygun tutum almasn istiyoruz. TBMMnin açlmasn beklemeden bütün partilerin salgn konusunda ibirlii ve koordinasyon salamak üzere bir araya gelmeleri için çar yapyoruz. TTB olarak uzmanlk dernekleri ile birlikte Kovid izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaabileceimiz bir zeminin olumasn, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çarc olmasn istiyoruz ifadelerini kulland.

STKLAR SÜRECE KATILMALI

Kovid-19 ibirlii ve ortak çalma meclisi oluturmas gerektiini kaydede Turan. Hiçbir salgn vatandalarn bireysel çabalaryla önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsaml bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandnda anlaml olur. Bu nedenle Salk Bakanl il Hfzsshha kurullarn ilevli klmal, bata Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere içi-memur sendikalar, hemeri köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakflarna kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kurulularn sürece katmaldr diye konutu.

8 GÜNDE 8 HEKM YAAMINI YTRD

çalma yaam, ulam, eitim bata olmak üzere toplu bulunma ortamlarna dair insan yaamn önceleyen, insan emeinin deerini koruyan yasal ve idari düzenlemelerin hak kayb yaratmadan ve en dezavantajl, yoksul kesimleri, emekçileri gözeterek ivedilikle yaplmas gerektiini kaydede Turan, sözlerini öyle tamamlad: Bu admlar atmayanlarn, Kovid-19 salgn ile mücadeleyi gerçekler üzerinden, olaand durum tanmyla ve bir seferberlik ruhuyla karlamayanlar suçu vatandaa, yükü salk çalanlarna ykanlarn tarihsel sorumluluunu her gün ama her gün hatrlatacamz buradan ilan ediyoruz. Kovid-19 salgn mücadelesinde baar akl ve bilim esas alnarak, gerçekleri konuarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamn iyiletirip, salk çalanlarn motive ederek salanr. Salgnn yaygnlat, 8 günde 8 hekimin hayatn kaybettii, herkesin kendisi ve bütün yaknlar için sürekli tedirgin olduu bir süreçte herhangi bir baardan söz edilemez

91 SALIK çALIANI YAAMINI YTRD

Turann ardndan konuan Türk Tabipler Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise salk emekçilerinin yükünün kaldrlamayacak boyutta olduunu belirterek, bu güne kadar 91 salk çalannn bu yükten kaynakl yaamn yitirdii bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git