Sumak satışları arttı, uzmanlar vatandaşı uyardı

Türkiye'de , koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından sosyal medyada salgına karşı iyi geldiği paylaşımlarının yapılmasıyla sumak satışlarında artış yaşandı. Vatandaşların talebiyle sumakta fiyat artışı da yaşanırken, Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, bağışıklığı güçlendiren ancak koronavirüs tedavisinde etkin bir rolü olmayan sumağın, fazla tüketilmesinden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Haberler 03.04.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ölümlerin yaand yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgnna kar ülke genelinde önlemler artrlyor. Etkisini gün geçtikte daha da artran koronavirüs salgnna kar vücut direncini yüksek tutmak için vatandalar, bitkisel ürünlere yöneldi. Son günlerde sosyal medyada virüse kar iyi geldii paylamlarnn ardndan vatandalar, sumaa yöneldi. Bakl güçlendirme özellii olan suman kilosu, koronavirüs salgnna iyi geldii söylentilerinin ardndan iki katna yükselerek 40- 50 TLden satlmaya balad. Baharatçlar ve bitkisel ürün satanlar, sumak satlarnn geçmie göre birkaç kat arttn ifade ederken, vatandalar ise virüsten sonra suma günlük tüketemeye baladklarn söyledi.

SUMAIN ÖZELLKLE TERCH EDLEN BR ÖZELL YOK

Prof. Dr. Hakan Parlakpnar, sumaa son günlerde youn talep gösterilmesine ardklarn söyledi. Birkaç günde birkaç yllk sumak sat olduunu duyduklarn ve bu duruma ardklarn anlatan Parlakpnar, u anki tbbi bilgilere göre koronavirüs tedavisinde suman özellikle tercih edilen bir özellii yok. Dolaysyla halkmzn bunlara böyle akn etmesini gerektirecek yaplm çalmalar yok. nsanlarmz Covid enfeksiyonundan beni korur diyerek, sumaa olmas gerekenden ar talep etmemesi lazm. Her zamanki kullandndan daha fazla miktarda ya da bilinmedik metotlarla kullanmamas lazm. Aslnda bunun bir dier korktuum noktas ben sumak kullanyorum, sumak aldm bana bir ey olmaz diye bir ey yok. Hepimizin uymas gereken kurallar var. u anki bilgiler ve aratrmalara göre sumak için talebi ve tercihi artracak yaplm bilimsel çalmalar bulunmamaktadr. Uzmanlar olarak tüm insanlarmzdan Salk Bakanl Bilim Kurulunun çok özverili ve titiz çalma sonuçlarna göre tanmladklar kurallara ve uyarlara dikkat etmelerini istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git