Suni tohumlama

Mandalarda Suni Tohumlama Uygulamasının Yaygınlaştırılması Projesi başladı

Haberler 05.01.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulamas Projesi hayata geçirildi.

Tarm ve Orman Bakanl Hayvanclk Genel Müdürlüü koordinatörlüünde yürütülen, 2020 ylnda Suni Tohumlama Uygulamalar ile Etçi ve Kombine Irklarn Yaygnlatrlmas Projesi kapsamnda Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulamas Projesi uygulanmaya baland. Proje, Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürlüü koordinatörlüünde Diyarbakr li Damzlk Manda Yetitiricileri Birlii ile Serbest Veteriner Hekimlerin ortaklyla yürütüldü.

PROJE DEVREYE GRD

Diyarbakrda Türkiye genelinde manda varl açsndan 2. srada yer almas, manda rknn devamll, verim özelliklerinin arttrlmas ve slah çalmalarnn salkl bir ekilde yürütülmesi adna suni tohumlama büyük önem arz ettii nedeniyle bu proje ile Lalahan Uluslararas Hayvanclk Aratrma ve Eitim Merkezi Müdürlüünden temin edilen Anadolu manda boas spermalarnn saha artlarnda kullanarak, Diyarbakrda Anadolu mandasnda suni tohumlama uygulamasnn yaygnlamas amaçlanyor.

Proje sonunda elde edilecek besi materyallerinin genetik kapasitesinin yüksek olmasna bal olarak birim hayvan bana alnacak krmz et miktar artacandan projeden faydalanan üreticilerin gelir seviyesinin artaca öngörülürken, ayrca bakanlkça hayvanclk desteklemeleri kapsamnda suni tohumlama kayd bulunan analardan doan malaklara ilave 250 lira destekleme ödemesi yaplacak.

Ana Sayfaya Git