"Süper burunlar" kaçakçılara göz açtırmadı

Sınır kapılarında kaçakçılığa geçit vermeyen ve "süper burun" olarak nitelendirilen dedektör köpekler sayesinde, 2018'in 6 ayında 24,6 ton uyuşturucu, 8 milyon paket sigara, 60 ton nargile tütünü ve 43 ton çay ele geçirildi

Haberler 24.06.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terörizmin en önemli finansman kaynaklarndan uyuturucu ve sigara kaçakçlyla mücadelede kullanlan dedektör köpekler, ülke güvenliinde büyük rol oynuyor. Snr kaplarnda kaçakçla geçit vermeyen süper burunlar sayesinde, yln 6 aynda 24,6 ton uyuturucu, 8 milyon paket sigara, 60 ton nargile tütünü ve 43 ton çay ele geçirildi.

Dedektör köpekler Gümrük ve Ticaret Bakanl bünyesinde 2000li yllarn banda narkotik maddelerin tespit edilmesi amacyla kullanlmaya baland.

Gümrük kontrollerinde en çok faydalanlan tür olan narkotik dedektör köpekleri, doal ve sentetik uyuturucularn tespitinde görev alrken, Türkiyede ilk defa 2010da Gümrük ve Ticaret Bakanl tarafndan yetitirilmeye balanan çay-tütün köpekleri, ülkeye kaçak yollardan sokulmaya çallan çay ile sigara, puro, nargile tütünü gibi tütün mamullerinin tespit edilmesine,silah-mühimmat-patlayc dedektör köpekleri ise yasa d silah, bomba, patlayc madde trafiinin önüne geçilmesine önemli katk salyor.

Öte yandan, geçen yl itibaryla Dou ve Güneydou snr kaplarnda ferdi ve toplumsal asayi olaylarna müdahalede kullanmak amacyla yetitirilmeye balanan asayi ve devriye köpekleri ise idarecileriyle birlikte tarada görevlerini yerine getiriyor.

- 153 dedektör köpeimiz var

Konuya ilikin deerlendirmelerde bulunan Gümrük Muhafaza Bölge Amiri ve uzman eitmen Müslüm Dilsiz, dedektör köpeklerin görev yerlerine gönderilmeden önce aylar süren zorlu eitimlerden geçirildiini anlatt.

Dedektör köpeklere çay ve tütün, uyuturucu madde ile silah ve mühimmat konularnda uygulamal eitim verdiklerini ifade eden Dilsiz, 90 narkotik, 20si çay ve tütün, 15i patlayc-silah-mühimmat, 6s asayi devriye alannda olmak üzere 133 dedektör köpein tarada kaçakçlkla mücadele faaliyetlerinde etkin ekilde kullanldn, 20 dedektör köpein ise eitimlerinin devam ettiini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanl çats altnda faaliyet gösteren Köpek Eitim Merkezinin Dünya Gümrük Örgütü nezdinde Bölgesel Köpek Eitim Merkezi olarak akredite edildiine ve 2017de hizmete baladna dikkati çeken Dilsiz, gümrüklerdeki kaçak ürünlerin büyük ksmnn dedektör köpekler sayesinde ele geçirildiini bildirdi.

Dilsiz, dedektör köpeklerin görev süreleri boyunca da yüksek performans sergilemelerine özel önem gösterildiini vurgulayarak, köpeklerin çaltklar süre içerisinde farkl düzeylerde ve branlarda eitimler almaya devam ettiini ifade etti.

Narkotik eitimlerinin 14 hafta sürdüüne iaret eden Dilsiz, patlayc-silah-mühimmat eitimlerinin 16, çay ve tütün eitimlerinin 11, asayi devriye eitimlerinin ise 10 haftada tamamland bilgisini verdi.

- Her ortama duyarl olmalarn öretiyoruz

Dilsiz, dedektör köpeklerin gümrüklü sahalarda karlaabilecekleri kaçakçlk senaryolarna hazrlanmalar için eitimlerin açk ve kapal simülasyon alanlarnda yürütüldüünü belirterek, öyle konutu:

Eitimde günlük rutin, sabah temizliiyle balar. darecisi, sorumlu olduu dedektör köpekle gezintiye çkar. lk olarak branna uygun eitimler verilir. Madde tantm eitimlerinin 3. haftasnda farkl mekanlarda kokular pekitirici eitimler verilir ve her türlü ortama duyarl olmalar öretilir. Daha çok Alman çoban köpei, Belçika Malinoisi, Labrador, Teriyer rk köpeklerle çalyoruz. Köpekleri 1 yandan önce temel eitim kurslarna almyoruz, oyun oynama güdülerini artrc sosyalizasyon eitimleri veriyoruz. 1-2,5 yalarndaki köpeklerden baarl olanlarla devam ediyoruz.

Dilsiz, yeni teknoloji ve dedektörler köpekler sayesinde geçen yl 26,8 ton uyuturucu, 132 ton çay, 13,9 milyon paket sigarann ele geçirildiini aktard.

Ana Sayfaya Git