Şüphelinin ailesinin şikayeti

Gülistan Doku soruşturmasında yeni gelişme: Şüphelinin annesi CİMER’e dilekçe yazdı

Haberler 27.01.2022 - 02:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide 751 gündür kendisinden haber alnamayan Gülistan Dokunun soruturmasnda yeni bir gelime yaand. Dokunun eski erkek arkada Rus uyruklu Zainal Abarakovun annesi Cemile Yücer, CMERe dilekçe yazd. Anne Yücerin dilekçesinde olu Abakarovun dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve dier yetkililerin bilgisi dahilinde Rusyaya gönderdiini ancak olayn ortaya çkmasndan sonra olunu tekrar Türkiyeye getirdiini belirtti.

Munzur Üniversitesi çocuk Geliimi Bölümü 2nci snf örencisi Gülistan Dokudan, 5 Ocak 2020de kald yurttan ayrldktan sonra Haber alnamad. Diyarbakrda yaayan ailesi, Gülistann kaybolduu gün Tunceliye gelerek, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Ailenin ihbar üzerine arama çalmalar balatld. Yaplan aratrmalar sonunda, Gülistan Dokunun cep telefonunun, en son Uzunçayr Baraj Gölü üzerindeki Sarsaltuk Viyadüünde sinyal verdii belirlendi. Viyadük üzerinden geçen aracn kamerasna da yansyan Dokunun son görüldüü bölgede, AFAD Bakanl, Deniz Kuvvetleri Komutanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Ankara, Denizli, Diyarbakr, stanbul, zmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmara Büyükehir Belediyeleri ile sivil toplum kurulular, üniversiteler ve gönüllülerden oluan 542 kiilik personel, 88 araç, 38 bot, 10 ROV cihaz, 6 dron, 4 sonar ve 3 arama köpeiyle yaplan arama çalmalarna ramen Gülistana ait ize rastlanlmad ve çalmalar sonlandrld.

ÜPHEL, VAL VE DER YETKLLERN BLGS DAHLNDE RUSYAYA GÖNDERLM

Gülistan Dokunun erkek arkada Rus uyruklu Zainal Abarakovun annesi Cemile Yücerin yakn bir zamanda Cumhurbakanl letiim Merkezine (CMER) bir dilekçe yazd belirtildi. Dilekçede Yücer, yurt dna çkmak istediklerini, bu nedenle adli kontrol artlarnn kaldrlmasn talep ederek öyle dedi:

Ben olumu olaydan yani sosyal medyada yaylmadan önce vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusyaya gönderdim. Olay biraz medyaya çkmaya balaynca sayn çileri Bakanmz bize rica etti: Gelsin olunuz buraya yoksa olaylar balatacaklar, getirin Türkiyeye dedi. Biz de onu krmadk getirdik. Lütfen sayn Cumhurbakanm bizim yurtd yasamz kaldrn biz bu ülkeden gitmek istiyoruz.

ADL KONTROL KARARI YOK, DAR ANLAMDA BR SINIRLANDIRMA KAYDI KARARI KONULMU

Tunceli Barosu Bakan ve davaya müdahil avukat Kenan çetin, CMERe yazlan dilekçeyle ilgili olarak unlar söyledi:

Özellikle Zainaln annesi Cemilenin CMERe vermi olduu bir adli kontrolümüzü kaldrn özetinde bir dilekçesi var. Dosya incelendiinde dosyada adli kontrol kararnn olmadn görüyoruz. Demek ki aile ile ilgili idari anlamda bir snrlandrma karar konulmu. Yani pasaportla yurtdna gidilmesi engellenmi. Bu yaznn içerisinde bata Zainaln ailesinin vermi olduu bilgide; ilk medyaya yansmadan Zainaln vermi olduu o tarihlerde Rusyaya gittiini CMERe yaplan bavurudan biliyoruz. Aile biz o dönem yetkililer ve valiyle görütük bize müsaade edildi biz gittik. Sonrasnda da çileri Bakanl bu olay ortal kartrr çocuu getirin dedi. Biz de çocuu getirdik ama u anda maduruz diyorlar.

ZANALIN TELEFONUNA, BLGSAYARINA EL KONULMADI, EVNDE KRMNAL NCELEME YAPILMADI

Doku ailesinin avukat çetin, Zeynal Abakarovun telefonuna el konulmadn ve evinde kriminal inceleme yaplmadn belirterek, Ailenin avukat ve baro komisyonunun yazm olduu 30un üzerinde soru var. Bu anlamda bu gizemlerin ortaya çkartlmas gerekiyor. Batan beri unu söylüyorduk; Zainal üpheli, neden telefonuna ve bilgisayarna el konulmad? Niye evinde kriminal anlamda inceleme yaplmad? Saçtan tutun, arabas çamurluydu, arabayla ilgili ilemlerin yaplmas gerekiyordu. Bu dosyann yeniden ele alnmas gerekiyor. çinde baka bir üpheli var, üphelinin babas emniyette çalyor. Soruturma makam soruturmay yürütecek kolluun jandarmaya verilmesi talebimiz vard. imdi ailenin avukat etkin soruturma yürütülmedii için Avrupa nsan Haklar Mahkemesine bavuru hazrl var. Anayasa Mahkemesine dosyann gitmesi mümkün. Yeni dediimiz belgeler su yüzüne çkyor ama savclk makamndan etkin bir soruturmann yaplmas talebimiz var. Anne nasl CMERe bilgi veriyorsa, bu olaya tankl olan bilgisi olanlarn savclk makamna bavurup bu olayla ilgili aydnlatc bilgileri varsa yazl olarak göndermesi, hiç bir ey yapamyorsa baromuza bilgi vermesini talep ediyoruz diye konutu.

VAL, AYLARCA BZ O KÖPRÜDE OYALADI

Kzlarnn akbetini örenmek için adliye binasnn önünde oturma eylemini devam ettiren anne Bedriye Doku, dönemin valisi Tuncay Sonelin kzn bulacaklar yönünde kendilerine söz verdiini belirterek unlar söyledi:

Ben kzm okumaya yolladm, süt, yumurta satarak kzm okuttum. Onun bir mezar olsun, bende onun mezar banda dua edeyim. Ben adalet istiyorum, benim canm yand bakalarnn can yanmasn. Artk örenciler, kadnlar ölmesin. Eski vali geldi bize dedi ki; Gülistan sudadr. Benimde iki kzm var onlarn üstüne yemin ederim ben Gülistan sana vereceim dedi. Niye bizi aylarca o köprüde oyalad. Sabah, akam oraya gidiyoruz, cenazeyi bekliyoruz. Niye o zaman kzm bana vermedin.

Ana Sayfaya Git