Süresiz nafaka gelir kapısı oldu

Hukukçu Tanrıseven: Gelir kapısı haline gelen süresiz nafakaya son verilmeli

Haberler 02.11.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Süresiz nafaka ödeme uygulamasnn oluturduu maduriyetler devam ederken, binlerce süresiz nafaka maduru ise yetkililerden çözüm bekliyor.

Batman Hukuk ve Adalet Dernei Bakan Yusuf Tanrseven, LKHA muhabirine yapt açklamada, ömür boyu nafakann kimileri için bir gelir kaps haline geldiini söyledi.

Ömür boyu nafaka uygulamasndan dolay toplumda ciddi skntlarn meydana geldiini belirten Tanrseven, bu durumun özellikle çocuklar üzerinde büyük tahribata yol açtna dikkat çekti.

Nafakasn ödeyemedii için çok sayda kiinin cezaevine konulduunu aktaran Tanrseven, bunun kabul edilemez olduunu vurgulad. vedi ekilde nafakaya ilikin yeni bir düzenlemeye ihtiyacn olduunu belirten Tanrseven, aksi halde skntlarn giderek büyüyeceini kaydetti.

NAFAKA SÜRES SIKINTILARI MEYDANA GETRD

Daha önce nafakann bir ylla snrl olduunu anmsatan Avukat Yusuf Tanrseven, Nafaka boanma srasnda yokluk çeken tarafa verilmesi gereken maa gibi bir ödemedir. Nafaka düzenlemesi medeni kanunun 175inci maddesinde diyor ki; boanma yüzünden yoksullua düecek taraf, kusuru fazla olmamak artyla geçimi için dier taraftan süresiz olarak nafaka isteyebiliyor diye geçiyor. Bu maddeye göre nafaka süresiz olarak belirtilmi. Aslnda 1988 ylna kadar nafaka süreliydi ve bir ylla snrlyd. Ancak daha sonra oluan skntlar nedeniyle süresi deiti ama bu da farkl skntlarn meydana gelmesine neden oldu. dedi.

Hukukçu Tanrseven: Gelir kaps haline gelen süresiz nafakaya son verilmeli

BOANAN TARAFLAR SÜREKL DDME çERSNDE KALIYORLAR

10 gün bile evli kalan birinin boandktan sonra ömür boyu nafaka vermek zorunda kaldna dikkat çeken Tanrseven, öyle devam etti:

Öte yandan baka sknts ise normalde boanan taraflar birbirlerini görmek istemezler ama nafaka nedeniyle bu görümeler sürekli devam etmek zorunda kalyor. Bir süre sonra nafaka enflasyona göre düük gelmeye balaynca taraflardan biri tekrar mahkemeye bavurup nafakasnn artrlmasn isteyebiliyor. Tam tersi nafaka ödeyen taraf ise geçim sknts geçirdiini ve nafaka veremeyeceini veya kar tarafn geliri artt diye dava açabiliyor. Böyle de olunca boanan taraflar sürekli didime içerisinde kalyorlar. Bu tür sakncalarda meydana gelebiliyor.

BAZILARI çN GELR KAPISI HALNE GELM

Nafakalar kesilmesin diye kimilerinin resmi evlilik yapmadn ifade eden Tanrseven, Baka sakncalar ise boanan taraflar nafaka baland için evlenmesine ramen nafakas kesilmesin diye kii resmi evliliini yapmyor. çünkü resmi evliliini yapt m nafakas kesilecek. Srf onun için kadn veya adam boanmadan sonra evlenmesine ramen resmi evlenmesini yapmyor ve bu ekilde devam ediyor. Hatta bazlar için gelir kaps haline gelmi durumda. O yüzden bunlarn engellenmesi gerekiyor. diye konutu.

çOCUKLARDA BÜYÜK TAHRBATA YOL AçIYOR, NAFAKA SÜREL OLMALI

Toplumda bu sebeplerden dolay çok ciddi skntlarn olduunu vurgulayan Tanrseven, Aslnda baktmzda u anda boanma süreçleri çok skntl bir süreç. çünkü taraflar kar tarafa nafaka vermemek için birbirlerinin kusurlarn ispatlamak zorunda. Bu da bir nevi taraflar arasnda savaa neden oluyor. Tabi ki bu sava en çok kimin üzerinde etki brakyor? Bata taraflar olmak üzere ama en çok da çocuklar üzerinde büyük tahribatlara yol açyor. Bunlarn önlenmesi için süreli nafakann gelmesi lazm. ifadelerini kulland.

MUTLAKA YEN BR DÜZENLEME GEREKYOR

Nafakann snrlandrlmasnn elzem olduunu belirten Tanrseven, konumasn öyle sürdürdü:

Geçtiimiz eylül aynda stanbulda bir aile mahkemesi iki yllk süreli bir nafaka karar verdi. Orada da taraflar 5 ay evli kalmt. ki taraf anlat için süreli olarak nafakaya karar verildi. ayet iki taraf anlamam olsayd, o mahkeme çok daha uzun ve ypratc olacakt. Bu tür sorunlar engellemek için bu soruna bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Tabi ki herkese ayn nafaka verilsin demiyoruz ama belli bir snrn olmas lazm. Bu kiilerin evli kald süreye göre belirlenebilir. Veya bir üst snr konulabilir. Ama mutlaka bir ekilde düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde toplumdan bu haykrlar sürmeye devam edecektir.

HAPS CEZASI VERLMES GÜNÜMÜZ ARTLARINA UYMUYOR

Nafakasn ödeyemedii için kiilerin cezaevine girdiini, bunun kabul edilemez olduunu söyleyen Tanrseven, Bir dier sorun ise nafaka ödeyemediiniz takdirde 3 aya kadar hapis cezasna tasdik edilebiliyorsunuz. Bu da ciddi bir sorun. Paras olmayan adam bu borcu ödeyemiyor. Ve ödeyemedii için cezaevine girmek zorunda kalyor. Aslnda bunun kar tarafa da hiçbir faydas yok ama kar taraf cezalandrmak için hapis cezas isteyebiliyor. Nafakay ödeyemeyecek birine neden ödemiyorsun demek çok sakncal bir durum. Zaten bir mal varl var ise zaten icra yoluyla tahsil edilebiliyor. Ama onun dnda hapis cezas verilmesi günümüz artlarna uymuyor. dedi.

Ana Sayfaya Git