Suriye altınına dikkat edin!

Türkiye'de son dönemde altın fiyatlarının yükselişiyle birlikte bazı vatandaşlar, 'çakma altın' olarak adlandırılan Suriye altını almaya başladı. Özellikle düğünlerde hediye olarak takılan ve kullanımı oldukça artan Suriye altınında dikkat edilmesi gerekenleri anlatan kuyumcu Bülent Dalyan, bu ürünü gerçeğinden ayırt etmenin zor olduğunu kaydetti.

Haberler 23.06.2020 - 23:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnnda normalleme dönemine geçile birlikte evlenmek isteyen çiftler, düün hazrlklar yapmaya balad. Altn fiyatlarnn yükselmesiyle piyasada çakma altn olarak bilinen fiyat 10 ila 50 lira arasnda deien Suriye altn yaygnlamaya balad. Düün yapan çiftlere taklan altnlarn ilk bakta ayrt edilemeyecek özelliklerde olduunu söyleyen Kuyumcu Bülent Dalyan, Maddi durumu elverili olmayan kiiler elleri bo kalmasn diyerek gelin ve damada sahte altn takyor. Tabi çiftlerin bunu ilk bakta anlamas çok zor. Firmamza geldiklerinde taklan altnn sahte olduu ortaya çkyor dedi.

NASIL ANLAILIR?

Sahte altnn gerçek altndan ayran en belirgin özelliinin rengi ve hafiflii olduunu belirten Dalyan, Sahte altna yakndan bakldnda üzerindeki içilik kendini belli eder. En ayrt edici özellii ise koyu sar rengidir. Eline aldnda dier altnlara göre hafif kalr. Bir de üzerine herhangi bir metal ile kaznrsa boyas kalkar. Gerçek altn ne kadar kaznrsa kaznsn özelliini kaybetmez diye konutu.

Ayn görünüm ve ebattaki Adana burmas modelinde yaplm Suriye altn ile gerçeini hassas teraziye koyan Dalyan, gerçek altnn 30 gram, sahte altnn ise 15 gram olduunu gösterdi.

TEZGAHLARDA YERN ALIYOR, TALEP YÜKSEK

mitasyon ürünler ve Suriye altn sat da yaplan bir iyerinde çalan Gamze Taraca, takc ve tezgahlarda 10 ila 50 lira arasnda satlan imitasyon altnlara talebin çok yüksek olduunu söyledi. Gamze Taraca, Altn fiyatlar çok yükselince hanmlar bu ürünlere yöneliyor. Fiyatlar çok uygun, gerçeinden ilk bakta ayrt etmek çok zor. Ciddi miktarda sat yapyoruz dedi.

yerine imitasyon altn almaya gelenler ise ürünü günlük kullanm için aldklarn, düünlerde taklmasnn ho olmadn belirtti.

Ana Sayfaya Git