Sürücü kurslarına 'korona virüs' düzeni

Türkiye'de koronavirüs vakalarının görülmeye başlandığı mart ayında okullarla birlikte kapatılan sürücü kursları, yeniden açılıyor. 1 Haziran'da eğitimlerin tekrar başlaması öngörülen kurslarda hazırlıklar yapılıyor. Ehliyet almak için başvuran sürücü adayları, 10'ar kişiliğe düşürülen dersliklerde, temas edilen yerlerin streç filmle kaplandığı araçlarda eğitim görecek.

Haberler 29.05.2020 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle yaklak 2 ay önce okullarla birlikte sürücü kurslarnda da eitime ara verildi. Sürücü kurslarnda, 1 Haziranda kursiyerlere kaplarn tekrar açlmas için hazrlklara baland. Koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamnda, kurslarda yeni dönemin balayacan anlatan Sürücü Kurslar Dernei Bakan Yardmcs Feti en, eitim sürecinin eskisi gibi olmayacan dile getirdi. Dersliklerde ve eitim araçlarnda sosyal mesafenin korunmasna önem verileceini kaydeden en, Milli Eitim Bakanl (MEB) tarafndan 12 Mart tarihinde devlet okullar ve özel eitim kurumlar kapatld. O tarihten bugüne kadar sürücü kurslar olarak kursiyer kayd alamyoruz. Dönem kaytlarn yapamyoruz. Eitimlere geçici olarak ara vermi olduk. 1 Haziranda eitimlerin balamas öngörülüyor dedi.

DERSLKLERDE 10AR K OLACAK

Önceliin salk olduunu ve bu anlayla faaliyetlere devam edeceklerini belirten Feti en, Bilim Kurulunun açklamalar dorultusunda eitime balayacaklarn söyledi. Yeni dönem için youn hazrlk sürecinde olduklarn kaydeden en, Hazrlklarmz iki aamal sürüyor. Hem teorik hem direksiyon dersleri için alnan önlemler var. Teorik eitimlerde derse gelen kursiyerlerimiz için maske ve eldiven temin edilecek. Eitim bundan sonra eskisi gibi olmayacak. Kurumlarmza sosyal mesafe anlay geldi. Normalde dersliklerimiz 20er kiilikken 10ar kiiye düürüldü. Dersliklerin giriinde sürücü adaylarna dezenfektanlar verilecek. Kursiyerler maskesiz ya da eldivensiz olamayacak. Temassz biçimde atelerini ölçüp daha sonra derse geçeceiz diye konutu.

Koronavirüs nedeniyle daha önce kurslara balayanlarn maduriyet yaadklarn da dile getiren en, eitimlerin kald yerden devam edeceini belirterek, 10 Martta eitime balayan bir grubumuz vard. Dersleri tahminen 20-24 Marta kadar teorik olarak sürecekti. Onun akabinde elektronik snavlar, direksiyon eitimleri ve direksiyon snavlar eklinde kursa devam edeceklerdi. Bu örencilerimizin eitimleri yar kald. Onlar kaldklar yerden devam edecek. MEB tarafndan sunulan elektronik hizmetler program MEBBSe giri yapacaklar ve eitimlere tekrardan balayacaklar dedi.

ARAçLARDA HJYEN KT ZORUNLULUU

1 Hazirandan itibaren dersliklerde alnan önlemlerin yan sra eitim araçlarnda da yeni düzenlemelerin hayata geçirileceini söyleyen Feti en, her araçta hijyen kiti bulundurulmasnn zorunlu olduunu anlatt. en, sürücü adaylarnn kullanaca araçlarda alnan dier önlemleri de öyle sralad:

Araçlarmzn bagajnda daha önceden her araçta bulunmas gereken standart ekipman vard. Trafik seti, reflektör, ilk yardm çantas, yangn tüpü, kriko, stepne, bijon anahtar gibi ekipmanlarmz bulunuyor ve snav komisyonu bunlar snavda örencilere soruyordu. Artk buna ek olarak hijyen kiti adyla baz malzemelerin bulundurulmas zorunlu hale getirildi. Hijyen kiti çantamzda eldiven, maske, ate ölçer, streç filmi gibi malzemeler bulunuyor. Aracmz kullanan sürücü adaylarnn direksiyon, vites kolu, el freni ve sinyal kollarna direkt temas etmemesi için önlem alyoruz. Her kursiyerin ardndan bu gibi yerler streç filmi ile yeniden kaplanyor. Örenci tpk teorik eitimlerde olduu gibi derse balamadan önce usta öretici tarafndan ate ölçerle atei ölçülüp daha sonra eitime balayacak.

Ana Sayfaya Git