Tabanlı solunum cihazı

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde, koronavirüs vakalarının tedavisinde solunum cihazı ihtiyacını karşılayacak 'yapay zeka tabanlı solunum cihazı'nın prototipi tanıtıldı. Projenin desteklenmesiyle 1 ay içerisinde üretime başlanması hedefleniyor.

Haberler 03.04.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Gülerin, 2011 ylnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn Teknogiriim sermaye destei kapsamnda ürettii yapay zeka tabanl solunum cihaznn prototipi tantld. Koronavirüs tedavisinde Türkiyenin solunum cihaz ihtiyacn büyük ölçüde karlayacak olan yapay zeka tabanl solunum cihaz projesinin desteklenmesiyle 1 ay içerisinde üretime balanmas hedefleniyor.

Frat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirda, yapay zeka tabanl solunum cihazyla Türkiyenin ihtiyac olan yerli ve milli solunum cihazn üretmeyi amaçladklarn söyledi. Rektör Prof. Dr. Demirda, Özellikle koronavirüs pandemisi nedeniyle ihtiyaç duyulan solunum aleti says nedeniyle biz de çalma balattk. Yapay zeka tabanl solunum cihaznn prototipini üreterek seri üretime geçeceiz. Öncelikle kendi ülkemizin ihtiyac olan yerli milli solunum cihazlarn üretmeyi hedefliyoruz. Daha sonra ihtiyaç duyulmas halinde dier ülkeler için üretimi yapacaz dedi.

KLNK TESTLER YAPILDI

Frat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendislii Öretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Güler ise 2005 ylndan beri bu proje üzerine çalmalar yaptn ifade ederek, Bu cihazmz u an mevcuttaki kullanlanlardan ve yaplanlardan farkldr. Tamamyla yapay zeka kontrollü. Her bir noktalarn ölçümleri hem bilgisayar ekrannda kaydedilebiliyor, hastalarn geçmii incelenebiliyor. Bu cihazmzn klinik deneyleri de yapld. Akcierlerine herhangi bir ekilde olumsuz bir tedavi esnasnda sorun oluturmad görüldü diye konutu.

Ana Sayfaya Git