Tabiattaki düzen çöker

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, küresel ısınma ve buna bağlı olarak yağışın azlığı, hava kirliliği ve ilaçlama gibi nedenlerle bitki ve çiçek türlerinde azalma yaşandığını söyledi. Bu durumun arıları etkilemesinden dolayı tabiattaki düzenin çökeceğinin uyarasında bulundu.

Haberler 23.04.2021 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, bitki ve çiçeklerin çoalp üremesinin iklim koullarna bal olduundan dolay küresel snma ve buna bal olarak yan azl, hava kirlilii ve ilaçlama gibi nedenlerin bitki ve çiçek türlerinde azalma yaattn söyledi. Bütün canllarn birbiriyle balantl olduunu ve bir besin zinciri içerisinde düünüldüün bitkilerle tüm canllarn beslendiini anlatan Prof. Dr. Klç, arlara dikkat çekti. Küresel snmann etkisiyle arlarn yiyecek bulamamasyla tabiattaki sistemin çökebileceinin uyarsn yapt. Klç, Arlar da ayn ekilde besleniyor. Yalnz bitkilerin çoalp üremesi, yaylmas da iklim koullarna bal. Son dönemlerde küresel snmadan, kuraklktan bahsediyoruz. Tabi yalar olmaynca bitkiler, çiçekler yeterince gelimiyor. Kar ya çok önem arz eder. Ülkemizde yalar yamur erozivdir. Yani erozyon nedenlidir, yüzeyden akar geçer ama topran derinlerine su inmedii için bu bitkiler, bu çiçekler geliemiyor diye konutu.

ARILAR YYECEK BULAMIYOR, SSTEM çÖKER

Bitki ve çiçeklerde gelime olmaynca tür çeitliliin bir azalmann karlarna çktn aktaran Prof. Dr. Klç, unlar söyledi:

çiçek yeterince olmaynca ar neyle beslenecek? Arlar yiyecek bulamyor. Tabi küresel snma birincil neden. Bunun dnda özellikle kirlilik, hava kirlilii ciddi boyutlarda. Ülkenin, dünyann her tarafnda var. Bir dier önemli sorunumuz da ilaçlama. Tarlaya ilac döktüünüz zaman yalnzca tarlada kalmyor, hava yoluyla, rüzgarla her tarafa yaylyor. Küresel snma, yan azl, ilaçlama ve hava kirlii bitki ve çiçek çeitliliini azalttndan, arlar da yeterince yiyecek bulamyorlar. Dolaysyla arlar da ayn ekilde bir azalma yaayacaktr. Bir an için arlarn beslenemediini, olmadn düünelim. Bunu kaldrabilecek bir sistemimiz yok, sistem çöker. Tabiattaki düzen çöker. Deyim yerindeyse felaketi yaarz ama hala çaremiz var; kurtulu imkanmz var. Bizim fosil yaktlardan özellikle yenilenebilir enerji dediimiz rüzgar ve güne enerjisine dönmemiz lazm. Tabi tabiat birdenbire cevap vermiyor. Belli bir süre müsamaha gösteriyor ama sonradan kaçnlmaz sonuçlardr. Eer küresel snma bu ekilde devam ederse tabiat ykm yaar ifadelerini kulland.

10 SENE ÖNCEK ççEKLER BUGÜN YOK

30 yldr arclk yapan ve 106 kovan bulunan Cevat Yldz, 10 yl önceki çiçeklerin bugün olmadn anlatarak, öyle konutu:

klim deiiklii arlar da etkiliyor. Ar ölümleri fazla oluyor, nüfuslar azalyor. Bu, birkaç senedir böyle. Biz de güçlükle yetitirebiliyoruz. Bu yl 1,5 ton bal bekliyorum. çok souk olunca da çok scak olunca da arlar etkileniyor. Bu sene zaten biz k yaamadk, direk bahara geçtik. K ay bahar gibi geçti. çiçek popülasyonunun azl ve türlerinin tükenmesi arlar etkiliyor. Mevsim güzel olsa 10 sene önceki çiçekler bugün olurdu. Güz güz olsa, k k olsa, bahar bahar olsa o çiçekler tekrar olurdu. Dolaysyla arlar da faydalanrd. çiçek nesli azalyor.

Ana Sayfaya Git