Tam uyum şart

Mutasyona uğrayan Kovid-19'dan korunmada bireysel tedbirlere tam uyum şart

Haberler 07.01.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk olarak ngilterede mutasyona urayarak bulatrcl yüksek olarak tespit edilen yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmada, hayata geçirilen önlemlerin u an için yeterli olduu ancak tedbirlere daha sk uyulmas gerektii belirtildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tp Fakültesi Dekan ve Salk Bakanl Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, ngilterede yaklak 3 hafta önce mutasyona urayan koronavirüsün görülmesi üzerine Türkiyede derhal tedbir kararlarnn hayata geçirildiini anmsatt.

Bu kapsamda ngiltere, Hollanda, Danimarka ve Güney Afrikadan gelenlere test zorunluluu getirildiini hatrlatan lhan, söz konusu ülkelerden gelen yolcularn ister Türk vatanda ister yabanc olsun PCR testi sonucunun deerlendirilmesi ve sonucu belli olana kadar izolasyonda kalmalar yönünde karar alndn söyledi.

Prof. Dr. lhan, bu dorultuda hasta olanlara izolasyon, temasl olanlara ise karantina zorunluluunun uygulandn ifade ederek, Bu yöntem salgn snrlamada yeterli ama buna ramen yine de 15 kiide u ana kadar mutasyon belirlenen koronavirüs tespit edildi. Bu say elbette daha fazla da olabilir. diye konutu.

EVLERDE BR ARAYA GELNMEMEL

Yeni tedbirlerin söz konusu olup olmayacana ilikin ise Prof. Dr. lhan, u deerlendirmelerde bulundu:

Gelinen aamada bu önlemlerin yeterli gibi gözükmesiyle birlikte söz konusu mutasyonlu tipin daha çok bula yapt düünülüyor. Belirlenen saydan daha fazla kiinin Türkiyeye giri yapm olabilecei düünüldüünde ise hastalktan korunmak için önlemlere daha ciddi uyulmas önem tayor.

Mutasyona urayan virüsün yaklak yüzde 70 daha bulatrc olduu yönünde görü bildirildiinden özellikle doru maske kullanm, fiziksel mesafenin korunmas ve el hijyeninin salanmas hayati önem arz ediyor. Daha önce hayata geçirilen tedbir kararlar dorultusunda zaten yemek salonlar, kafeler, elence yerleri gibi bir araya gelinen birçok yerde oturup vakit geçirilemiyor ancak evlerde bir araya gelinmemesi de önem tayor.

Özellikle kapal ortamlarda, hava aknn olmad yerlerde kalabalk içinde bulunulmas mevcut Kovid-19da bula riskini artran en önemli faktörken, bulatrclk gücü daha fazla olan mutasyonlu koronavirüste bu olaslk kat ve kat artabilir. Bu dönemde özellikle ev içi bulan yüksek olduu düünüldüünde tedbirlere uyuma daha fazla özen gösterilmesi, saln korunmas ve hastalk riskinin azaltlabilmesinde en önemli faktör olacaktr.

Ana Sayfaya Git