Tarihi doku canlandırılıyor

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Bitlis Belediyesi, cadde ve sokakları kültürel dokuya uygun hale getirerek kentin tarihini yeniden ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Haberler 08.09.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazl tarihi çok eskiye dayanan Bitlis, türkülere konu olmu Be Minaresi, mistik dokusu, camileri, medreseleri, tarihi evleri ve kaleleriyle açk hava müzesi görünümünde.

Bitlis Belediyesince Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda kentin tarihi ve kültürel dokusunun yeniden canlandrlmas amacyla sokak ve caddelerde çalma balatld.

Bu kapsamda sokak ve caddeler ile dükkanlarn d cephe giydirmeleri kentin tarihi dokusu göz önüne alnarak onarlyor.

Vali ve Belediye Bakan Vekili smail Ustaolu, göreve balad günden beri kadim kent Bitlisin kalknmas için beyin jimnastii ve fikir muhasebesi yaptklarn söyledi.

- Bitlis çok zengin bir kültürel mirasa sahip

Kentin gerçek kimliine kavumas için çaltklarn anlatan Ustaolu, öyle konutu:

Bitlis çok zengin bir kültürel mirasa sahip. Türbeleriyle, vakf eserleriyle en önemlisi de tarihi sokaklaryla kültürel mirasmzda çok önemli yer tutmutur. Yaklak 600ün üzerinde sivil mimari ve tarihi eserleri bünyesinde barndran bir ehir. Onun için burada yeni bir ehir icat etmeye gerek yok. Burann yaps belli. Önemli olan geleneksel kültürümüzde yer alm bu tarihi eserleri ayaa kaldrmak, canlandrmak ve kentimizin tarihi eserlerine sahip çkarak gelecek kuaklara anlatmaktr.

Ustaolu, Sokak Salklatrma Projesi ve tarihi eserlerin restorasyonuyla kültürel mirasn yeniden kente kazandrlacan vurgulad.

- Bitlis ziyaretçilerin urak mekan haline gelecek

Bu kapsamda Bitlis Kalesinin yannda, tarihi camilerin bulunduu Arifbey Caddesinde yaklak 500 metre uzunluundaki bir sokan kimliini ortaya koyarak çalma yaptklarn ifade eden Ustaolu, Sokak salklatrma çalmalar bata olmak üzere binalarmzn d mimarisindeki giydirmeler, çat restorasyonlar gibi çalmalar yapmaya devam edeceiz. dedi.

Bitliste k mevsimi uzun ve sert geçtii için inaat sezonunun kstl olduunu ve bunun önlerindeki en büyük engellerden birini oluturduunu dile getiren Ustaolu, unlar kaydetti:

Müteahhit firma araclyla kazmay vurduumuz ilk günden bu yana teknik elemanlarmzla iin takipçisi olduk. 2018 ylnn yaz aylarnda bitmesi gereken i, bu yln kasm aynn sonlarna doru teslim edilecek. Bu iler bittiinde sokamzn tüm binalar kiiliine, kimliine ve o tarihi misyonuna uygun olacak. Burada yöresel ürünler satlacak. Sokak düzenlemesi ve altyapsyla Bitlis ziyaretçilerin urak mekan haline gelecek.

Ana Sayfaya Git