Tarihi Kurtarma Operasyonu!

Bingöl’de M.Ö 1200 yıllara ait tarihi eserlerin baraj suları altında kalmaktan kurtarmak için başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında şuana kadar 63 eser bulundu. Nurik Höyük1 bölgesindeki çalışmalarda Urartulardan kalma gözetleme kulesi olarak düşünülen alanda gün yüzüne çıkartıldı.

Haberler 22.09.2018 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Solhan lçesi Murat köyü Nurik Höyükte yaklak 6 ay önce 5i Arkeolog ve 27 kiilik ekiple balatlan kurtarma çalmalar kapsamnda M.Ö 1200li yllara ait olduu düünülen 40 envanterlik ve 23 tane de etütlük eser gün yüzüne çkarld. çalmalarn balatld ilk nokta olan Nurik Höyük1 bölgesinde Ururtulardan kalma gözetleme kulesi alan da gün yüzüne çkt. Halen çalmann sürdüü Nurik Höyük2de ise 5 adet 3.5 metrelik sondaj kazs gerçekletii ve Urartular döneminde bir yerleim yeri olduunun düünüldüü örenildi.

Urartularn gözetleme kulesi ortaya çkarld

Bingöl bölgesinde daha önce Arkeolojik çalmalarn yaplmadn söyleyen Elaz Müze Müdürü ve Kaz Bakan Ziya Klnç, Nurik Höyükte yaptmz çalma Kalehan 2 Baraj sahas altnda kalacak tarihin kurtarlmasna yönelik bir çalma. Bu çalmaya 2 Nisan 2018 tarihinde baladk. Yaklak 6 aydr burada 5 Arkeolog 22 içi ile çalmamz sürdürmekteyiz. Üzerinde bulunduumuz alan Nurik Höyük1. Buray ilk önce höyük olarak düündük yaptmz kaz sonunda yerin M.Ö 1200 yllara kadar, demir çaa kadar uzanan bir yerleim olduu ve bu yerleimin Urartular döneminde bir gözetleme kulesi olarak kullanldn tespit ettik. Bu alanda yaklak 40 envanterlik eser ve 23 tane etüttük eser gün yüzüne çkarld dedi.

Eserler, açlacak Bingöl Müze müdürlüü envanterine kaydedilecek

çalmalarn halen devam ettiini belirten Klnç, Frat Üniversitesinden, Yüzüncü yl Üniversitesinden hocalarmzla birlikte yine Kalehan enerjinin ald Arkeologlarla birlikte çalmalarmz sürdürmekteyiz. Burada toprak altndan gün yüzüne çkarttmz eserleri Elaz müzesine götüreceiz. Elaz Müzesi laboratuvar çalmalarnn ardndan temizliini ve bilimsel analizini yaptktan sonra tehire layk olan tehire koyacaz. Tabi bunlar ilelebet Elaz müzesinde kalmayacaktr. uan Bingöl l Kültür ve Turizm Müdürlüü tarafndan yürütülen bir çalma var. Bingölde müze için ödenek salanm. Ksa bir zaman sonra Bingölde bir müze açlmas planlanyor. Bingöldeki eserler halihazrda Elazda Arkeoloji ve etnografya müzesinde. Bingöl Müzesi açlnca hem bu kazdan çkan eserleri hem zor alm dediimiz mahkemelerden gelen, Polis ve Jandarmann el koyduu kaçakçlk bürolarnn yakalad eserler ve ahslarn getirip satt eserlerin tamam envanterleri düürülüp Bingölde açlacak olan müze müdürlüü envanterine kaydedilecektir diye bilgi verdi.

Amacmz, baraj altnda kalacak kültür varlklarmz çkarmak

Kaznn asl amacyla ilgili de açklama yapan Klnç, Kalehan2 baraj altnda kalacak kültür varlklarmz gün yüzüne çkartmak bunlarn tasnifini yapmak ve bunlarn sular altnda kalmasn engellemek için yaplan bir çalma. Nurik Höyük1 dediimiz bu alandaki çalmamz sonlanmak üzere ancak Nurik Höyük2 hemen kar tarafta görünen alandaki çalmalar yeni balad. uan orada 5 sondaj kazs gerçekleti. Bu sondajlarda yaklak 3.5 metre derinlie indik ve zemin 3.5 metreden sonra ana zemine indik. Bu 3.5 metrelik alanda bir kültür tabakas var. Bu kültür tabakas önümüzdeki yllarda kazacaz. Bilimsel metotlara göre buradaki kültür varlklarmz, tarihi eserleri, arkeolojik buluntular kurtarp gün yüzüne çkartmay hedefliyoruz. Türkiyenin her alannda maalesef kaçak kazlara kültür varlklara maruz kalyor. Bizim burada yaptmz çalma kesinlikle bir define arama ya da bir kaçak kaz mantyla yaplan bir çalma deil. Biz ine ile kuyu kazyoruz. Yani 6 aydr arkeologlarmz burada içilerle birlikte ine ile kuyu kazar gibi, nak iler gibi bu alan gün yüzüne çkartmak için hiçbir eseri de krmadan krk olan eseri toparlamak için çok ince bir çalma yürütülmektedir. Bu çalmalarn amac, dediimiz gibi insanolunun, geçmite yaayan medeniyetlerin yani Urartu olduunu düünüyoruz. Urartu, orta çalarda yaam insanlarn kültür varlklarn birletirerek bunlar biz bizden sonraki insanla, bizden sonra gelecek nesillere ayna tutarcasna yaaylar hakknda bilgilendirmek, kültürel bilinci gelitirmek ve geçmii günümüze yanstmaktr diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git