Tarihi mezar taşları bulundu

BİTAM Müdür Yardımcısı Dr. Şen "Mezar taşları Ahlat taşı dediğimiz volkanik taş malzemeden yapılmış. Yazılardan ziyade üzerlerindeki geometrik ve kandil motifleriyle dikkati çekiyor. Ahlat Selçuklu mezar taşlarının özelliklerini gösteriyor" dedi.

Haberler 12.04.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) bünyesindeki Bitlis ve Yöresi Tarih ve Kültür Aratrma ve Uygulama Merkezince (BTAM) Gürpnar ilçesinde yürütülen çalmalarda, yeni tarihi mezar talar bulundu.

BEÜden yaplan açklamada, BTAM tarafndan sürdürülen çalmalarda Güroymak ilçesine bal Günkr beldesinde tarihe k tutacak yeni mezarlar bulunduu belirtildi.

Açklamada deerlendirmelerine yer verilen BTAM Müdür Yardmcs Dr. Korkmaz en, bulunan mezar talarnn ahideli ve sandukal olmak üzere iki ana tipe ayrldn ifade etti.

Mezar talarnn ait olduklar kiinin cinsiyet ve statüsüne göre farkllk gösterdiini belirten en, unlar kaydetti:

TARH MEZARLAR BULUNDU

Anadolu corafyasndaki Osmanl dönemi mezar talarnn genellikle mezar ba (ahide) ta yazl olur. Ayak talar bitkisel süslemeli verilir fakat buradakilerin hem ayak hem de mezar ba talarnn yazl olduklar görülüyor. Dier önemli bir husus ise tepelik ksmnda yer alan ibareler. Anadolu corafyasndaki mezar talarnn tepelik ksmnda ifadeler Hu-el Baki, Ya Hu, Hu-el Hayyul baki, Ya gaffar ile balarken, buradaki ve Bitlis yöresinde youn olarak karlatmz yaz ise Es-said-es ehid ve Halet, Vel hlas gibi farkl ve yöreye özgü mezar talar.

en, mezar talarnn üzerindeki yazlarn Arapça olmasnn da ayr bir önem tadn ifade etti. Mezar talar üzerinde klç, kalkan, kama ve Mühr-i Süleyman gibi simgeler bulunduunu bildiren en, u deerlendirmelerde bulundu: Yazlardan ziyade üzerlerindeki geometrik ve kandil motifleriyle dikkati çekiyorlar. Ahlat Selçuklu mezar talarnn özelliklerini gösteriyor.

Ana Sayfaya Git