Tarihi ritüeller belgesel oldu

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de tarihi alandaki ritüelleri konu alan "Göbeklitepe Sakinleri" belgeseli çekildi

Haberler 16.09.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepede tarihi alandaki ritüeller Göbeklitepe Sakinleri adl belgesele konu oldu.

UNESCO Dünya Miras Listesinde ikinci yln geride brakan anlurfadaki tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepe, kitap, film, dizi ve animasyon filmlerine konu olmaya devam ediyor.

Tarihi ören yeri, UNESCO Dünya Miras Listesine girdikten sonra ulusal ve uluslararas birçok yapma imza atan senarist ve yönetmenin de ilgi odanda olmay sürdürüyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Corafya Bölüm Bakan Prof. Dr. Sedat Benek, akademik hayatnn yan sra yönetmenliini yapt ksa filmlerle katld ulusal ve uluslararas festivallerde birçok ödüle layk görüldü.

Benek, son olarak tarihi 12 bin yl öncesine dayanan Göbeklitepe temal 68 dakikalk belgesel çekti.

Göbeklitepe köyü sakinleri ile röportajlar yapan Benek, tarihi ören yerinde keif öncesi gerçekletirilen ritüelleri 102 yandaki Aye nineden balayp farkl yalardaki kiilerin dilinden anlatyor.

Belgesel ilk görücüye çkt 39. stanbul Festivalinde finale kalmasyla dikkati çekti.

Söz konusu belgesel, stanbuldaki organizasyon sonras ulusal ve uluslararas festivaller de yer alacak.

KEF ÖNCES VE SONRASINDAK RTÜELLER BENZYOR

Profesör Dr. Sedat Benek, AA muhabirine yapt açklamada, belgeselin hazrlanmasna destek olan ekip arkadalarna ve Göbeklitepe köylü sakinlerine teekkür etti.

Bölgede son bir asrda yaayan 6 farkl kii ile Göbeklitepe üzerine yaptklar röportajlara belgeselde yer verdiklerini aktaran Benek, farkl inanç gruplarnn da farkl günlerde Göbeklitepede inançlar gerei yaptklar ritüelleri aktardklarn ifade etti.

Göbeklitepe ören yerinin ortaya çk ve imdiye olan etkisini aktarmaya çaltklarn belirten Benek, öyle devam etti:

Göbeklitepenin aktif olduu dönemde ortaya atlan ritüeller ile köylülerin, ören yeri kefi öncesi yaad ritüellerin birbirine çok yakn olduu belgeselde ortaya çkt. Bu balamda önemli dier nokta ise bu ritüellerin yakn tarihe kadar devam ettiidir. Salt bir dilek aacnn anlamndan öte ören yerinin keif öncesi de kutsal bir alan olduu, mart aynda kutsal saylan bir dönemde kutlamalar festivaller eklinde hayvanlarn dolatrld, kurbanlarn kesildii, bir anlamda tüm yöre insanlarnn katlmyla gerçekletirilen büyük enliklerin yapld bir mekan olduu ortaya çkt.

FESTVALLER DOLAACAK

Benek, belgeseli ilk gönderdikleri festivalde ciddi bir karlk bulmasna sevindiklerini dile getirdi.

Göbeklitepenin öneminden dolay belgeselin dikkati çektiini belirten Benek, öyle konutu:

Bugüne kadar çekilen tüm diziler, filmler ve belgesellerde arkeolojik boyut öne çkarlrken biz arkeoloji temeline uygun sözlü tarih eklindeki anlatm biçimini tercih ettik. Belgeselimizde yörede yaayan insanlarn sözlü tarih temelinde yaklamn ortaya koyduk. Belgeseli, bugüne kadar bu ritüellerin nasl devam ettiini ve nasl yapldn sorguladmz bir yapm olarak insanln beenisine sunuldu. Belgeselimizi yurt içi ve yurt dndaki festivallere göndereceiz, karlk bulacan düünüyoruz.

Göbeklitepe Sakinleri belgeseli, 9-20 Ekim tarihleri arasnda stanbul 39. Film Festivalinde finalde yaracak.

Ana Sayfaya Git