Tarım ilacından bonzai!

Türkiye’de merdiven altında üretilerek binlerce genci ölüme sürükleyen sentetik uyuşturucu bonzainin yapımında tarımsal ilaçların kullanıldığı ortaya çıktı. 200 çeşit zirai ilacın karıştırılmasıyla elde edilen zehir, normal bonzaiden 20 kat daha zararlı.

Haberler 18.06.2017 - 12:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann 2011 ylnda çinden tant bonzai milyonlarca insan esir alm durumda. Asl maddesi AM2201 ve JMH5 kimyasal olan sentetik uyuturucu bonzaiyi, Türkiyede ise farkl yöntemler kullanlarak üretiliyor. Büyükehirleri kabus gibi saran sentetik uyuturucu bonzainin yapmnda 200 çeit kimyasal kullanld tespit edildi. Türkiyede merdiven altnda üretilen bonzainin yapmnda, pahal olduu için çinden kimyasal madde getiremeyen tacirler, tarmsal ilaçlar kullanarak zehir üretmeye balad. Emilim oran yüksek olduu için Anadolunun kurak topraklarnda yetien ve hazmszla iyi geldii biline yavan otunu kullanan zehir tacirleri, yavan otuna zirai ilaçlar ve çeitli kimyasal maddeler kartrarak dünyada kullanlan bonzaiden 20 kat daha etkili bir zehir elde ediyor.

YETERL TEDAV MERKEZ YOK

Kullanm son yllarda metropol ehirlerde katlanarak artan bonzaiden kurtulmann yolu ise tedavi merkezlerinden geçiyor. çeriinde fark kimyasallar ve tarmsal ilaçlar bulunan bonzaiye vücudun ihtiyaç duymad belirtilirken, psikolojik destekle zehirden kurtulmann yolu bulunuyor. Zehir bamllarn sadece Alkol ve Madde Bamll Aratrma Tedavi ve eitim Merkezi (AMATEM)in tedavi ettiini vurgulayan yetkililer, özellikle büyükehirlerde tedavi merkezlerinin saysnn artrlmas gerektiini vurgulad. AMATEMin tedavi için bavuranlara 6 ay sonraya kadar randevu verdii ve bu sürede uyuturucu kullananlarn bamllk derecesinin artt hatta yaamn yitirdii öne sürüldü.

CEZANIN ALT LMT ARTMALI

Uyuturucu ile mücadele eden emniyet birimleri sadece zehir üreticisi, satcs ve tayclarna yönelik ilem yapyor. Kullananlar ise hastanelere yönlendiriliyor. Uyuturucu kullanclarna mahkemelerce 2 yla kadar verilen hapis cezas adli para cezasna çevrildii için caydrc olmuyor. Uyuturucu kullanclarnn hapis cezas almamasnn büyük bir eksiklik olduunu belirten yetkililer, ceza alt limitinin 5 yla çkarlmasn talep etti. Bu yolla bir defa da olsa uyuturucu kullananlarn hapis cezas alarak, uyuturucu kullanmaktan men edilebilecei belirtildi.

çocuklar hedefte

çindeki kimyasal madde pahal olduu için Türkiyeye getiremeyen zehir tacirleri, yap marketlerde kullanlan kimyasal maddeler ile zirai maddeler kullanarak ürettikleri zehri ucuz fiyata satyor. 2 liraya bile satlan bonzai ulalmas kolay olduu için 18 ya altndaki çocuklar da hedef alyor.

Ana Sayfaya Git