Tarımda yerli ürünle istihdam

Karacadağ eteklerindeki arazilerden çıkarılan taşları asfalt üretiminde kullanan Bağlar Belediyesi, temizlenen arazilerde kadın eliyle bölgeye özgü tescilli pirinç üretimi yapılması için çalışma başlattı

Haberler 14.05.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partili Balar Belediyesi, Karacadadan çkan bazalt tandan ürettii kaliteli ve uzun ömürlü scak asfaltn ardndan bu kez de Karacadaa ait olan iki önemli tarm ürünü projesini uygulamaya koyacak.

Arazilerden çkarlan talar asfalta dönütürülürken, temizlenen arazilerde üretimi yaplacak olan bölgeye ait pirinç ve süt ürünleri, tarm ekonomisine katk salanacak. Bin dönümlük arazide, tescilli Karacada pirinci ve peyniri üretimi yapacak olan Balar Belediyesi, hazrlad kalknma projesi ile 300 kadnn istihdamn salyor.

Tüketen deil üreten belediye düüncesiyle hareket ettiklerini belirten Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, pirinç ve süt ürünleri projeleriyle hem belediyeye gelir kayna kazandrmay hem de istihdama dorudan katkda bulunmak istediklerini belirterek kent ve ülke ekonomisine destekte bulunmay amaçladklarn söyledi.

Hazrlanan üretim projelerine ilikin açklamalarda bulunan Beyolu, Bugün Karacada bölgesindeyiz ve bu bölgenin ta topra altndr diyebiliriz. Bizler Balar Belediyesi olarak burada dev bir ta krma, eleme ve plent antiyesini kurduk. Bu antiyemizde ylda 600 bin ton asfalt üretiyoruz. Balar ilçemize kullandmz bu asfalt, Türkiyenin en kaliteli asfaltdr. Ayn zamanda talarn topladmz bu alandaki topra da tarma kazandryoruz. Tabi ki Diyarbakrn tescilli mehur Karacada pirincini buralarda yetitiriyoruz. dedi.

BURADAK ALELERE BELEDYEMZ VE KUR OLARAK EKONOMK DESTEK SALIYORUZ

Köylülerin destekleriyle bin dönümlük alan üzerinde pirinç yetitiriciliine balayacaklarn aktaran Beyolu, Bu pirincimizi daha hijyenik koullarda hazrlayarak halkmza arz edeceiz. Nitekim krsal alandaki kadnlarmz da unutmayarak onlar istihdam edip belediyemiz ve KUR araclyla ekonomik destek salyoruz. ifadelerini kulland.

Beyolu, Projemiz kapsamnda Karacadamzn mehur örüklü peyniri de var. Bu peynirimizi nezih ve temiz bir ekilde tantmn yaparak sofralara tamay hedefliyoruz. Belirtilen bu projeler kapsamnda 300 kadnmz faydalanarak istihdam edilecek. Bu ekilde kendi ailelerine ekonomik açdan katk sunmu olacaklar. eklinde konutu.

Daha önceki yllarda da pirinç yetitiriciliini yaptklarn belirten Karahan Mahalle Muhtar Ahmet çabuk, bu yl oluan skntlardan ötürü köylülerin ekin ekemez duruma geldiklerini ifade etti.

çabuk, Balar Belediyesinin destei ile bin dönüm alan üzerinde pirinç ekimi gerçekletirdik. Burada istihdam edilen kadnlar yevmiye usulü ile çalyorlar. ayet belediye tarafndan sunulan destekler olmasayd ekonomik kriz nedeniyle bu pirinci ekemezdik. diye belirtti.

YILLIK 380-450 TON CVARI PRNç ELDE EDYORUZ

Yllk pirinç üretimi miktarna deinen çabuk, Tabi ki her ey Allahn takdirine baldr. Fakat baz yllar bin dönümden 380 ile 450 ton aralnda pirinç elde ediyoruz. Bu alanda su sknts çekmiyoruz. Hiçbir zaman suya yönelik skntmz olumamtr. Bu çalmamz neticesinde 5 ay sonra yani ekim aynda biçer makinalar desteiyle biçim ilemi balyor. dedi.

Pirinç yetitiricilii kapsamnda istihdam edilen tarm içilerinden Tuba çabuk, yaptklar çalmalar hakknda unlar söyledi:

Balar Belediyesinin bize sunduu imkanlar dorultusunda Karacada bölgesinin ünlü pirincini yetitiriyoruz. Burada çalarak hem ailemize ekonomik katk sunarken ayn zamanda temiz ve kaliteli bir pirincin halka ulamasnda emek sarf ediyoruz.

PRNç YETTRCL ZAHMETL VE MEAKKATLDR

Derya çabuk ise, Pirincin daha verimli olabilmesi amacyla, yetimesinde engel tekil eden yabani otlar kaldrdklarn söyledi.

Pirinç yetitiriciliinin zorluuna dikkat çeken Cevahir Zincirli, Pirinç yetitiricilii zahmetli ve meakkatlidir. Bu oruç aynda burada çalyoruz ve pirinci toplayana kadar mecalimiz kalmyor.

Karacada bölgesinin mehur örgülü peynirinin yapl aamalar hakknda bilgi veren Hatun çubuk ise, Sütümüzü sayor ve evimizdeki mayalarla kartrp dinlendiriyoruz. Meydana gelen peynirimizi eriterek sini dediimiz geni tepsilere koyuyoruz. Burada tuzlayarak dinlemeye braktmz bu peynirleri tulumlara koyup Türkiyenin dört bir yannda tantmn yaparak gönderiyoruz. Bu projeyi balatmamzda bizlere yardmc olan Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyoluna teekkür ediyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git