Taş sanatı betonla yok oluyor

Siverek’te bazalt taşıyla eser yapan Ahmet Usta, Ermenilerden öğrendikleri taş sanatının yükselen beton yapılarla yok olduğunu söyledi.

Haberler 24.04.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada betonla yükselen gökdelenler ve devasalaan kentler, ta sanatn müzelerde sergilenen birkaç esere hapsetti. Günümüzde ta cisme dönütüren, bir dier adyla ta ustas ya da yontmaclar azald. Geride kalanlar ise bir köede unutuldu. Urfann Siverek ilçesi hemen hemen her köesinde ta ustalarnn bazalt talardan yapt ev, kervansaray, cami ya da konaa rastlamak mümkün. Siverekte yaayan ta sanat ustas Ahmet Usta, 45 yllk meslek serüvenini ajansmza anlatt.

ERMEN YANNN çIRAI

Babasndan bu meslei örendiini söyleyen Usta, babasnn ta sanat ile tanmasn ise öyle anlatt: Babam bir gün sokaktan geçerken, ismi Yani olan bir Ermeni ta ustasnn duvar ördüünü görür. Bu ustay izlemeye balar. Ermeni usta babam yanna çararak, Sen beni izliyorsun. Duvar örmeye merakn var. Yarn gel yanmda çalmaya bala. Seni usta yapacam der. Babam ilk bata zordur diye kabul etmez. Usta srar eder. Babam ertesi gün Yaninin yannda çalmaya balar. O zamanlar 15 gümü para yevmiye ile çalr. lk yl amelelik yapar. Babamn dediine göre ilçede gop, Yani ve Moho adnda 3 tane Ermeni ta ustas varm. Onlarn yannda 55 ta yontmacs çalyormu. Babam 5 yln ardnda hem ta ustas hem yontmacs olmu. Yani usta ile babam daha sonra ortak oldu ve ortaklklar 25 yl sürdü. Ermenilerden bu meslei ilk babam örendi.

SAYISIZ YAPI

Elinde taa ekil verdii materyalleri göstererek hepsinin Ermenilerden kendisine kaldn söyleyen Usta, bu meslee 13 yanda baladn söyledi. ki erkek kardei ile birlikte ta ustas olduunu söyleyen Usta, Bir kardeim bu meslei çok erken brakt. Benim bir küçüüm de usta oldu. Ama ta yontmay bilmiyordu. Kn evlerin kap ve pencerelerine nahit yapardk. Yazn da duvar örerdik. 45 yl boyunca bu ii yaptm. 6 yldr kalbimden yaadm rahatszlktan dolay bu meslei braktm. lçedeki Hasan çelebi Camisinin yklan duvarlarn yaptm. O camiyi yapacak kimse yoktu. Yine ilçedeki Eyyubiye Camisi, Selim Pnar Camisi ve Bahçeli Evler Camisini yaptm. Hatrladm kadar ile 5 ya da 6 camiyi yaptm. Bunun yanna restore ettiim birçok cami ya da yap var. Ankara ve stanbulda yaptm yaplar var. Yaklak 25 frn yaptm. Saysz ev ve mezar yaptm dedi.

SANATA SAYGI KALMADI

Bölgede bulunan siyah talar (Bazalt) kendi eliyle yontarak eserler yaptn söyleyen Usta, Bunlar satmyorum. Bunlar yapmamdaki amacm, bir gün ölürsem arkamdan beni hatrlatacak bir eser olmas. imdi sanata sayg yok. Artk beton var. 69 yandaym. Bu meslein yok olmasna üzülüyorum. 3 tane olum var, hiçbirine öretemedim. çünkü bu meslek öldü artk. Ta duvar bittikten sonra bu meslekte öldü. Bu meslek insanlar doyuramayacak duruma geldi. Hükümet bu meslee sahip çkmyor. O kadar yl çaltk. imdi doru dürüst maa alamyoruz. Emekli maa olan bin 800 lira olmasa aç kalacaz. Eskiden sayg vard. imdi sayg yok diyerek yaknd.

Ana Sayfaya Git