Tasarladıkları robotla ABD'de derece arıyorlar

Şanlıurfalı 6 lise öğrencisi, "kirli suyun temizlenerek ayrıştırılması" teması çerçevesinde tasarladıkları robotla ABD'de düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil edecek.

Haberler 14.07.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca ABDnin bakenti Washingtonda 16-18 Temmuz tarihleri arasnda düzenlenecek First Global Robotics 2017 yarmasna Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencilerinin katlmas kararlatrld.

Bunun üzerine harekete geçen 6 örenci, STEM ve Bilim Merkezinde görevli öretmenlerin desteiyle robot yapmaya balad. Yaklak iki ayda tasarlanan ve örencilerin uzaktan kumandayla yönettii robot, farkl renklerde dank ekilde duran toplar toplayarak belirlenen yere brakyor.

Baarl örenciler, robotlaryla katlacaklar yarmadan dereceyle dönmeyi umut ediyor.

Proje koordinatörü Mehmet Durak Akkaya, AA muhabirine yapt açklamada, örencilerinin tasarlad robotla Türkiyeyi 160 ülkenin katlaca yarmada temsil edeceini söyledi.

Robotun parçalarnn tamamnn ABDden gönderildiini ifade eden Akkaya, Robotumuzu 2 ay gibi ksa bir sürede tasarlayarak tamamladk. Robot, tamamen örencilerimizin emeiyle hazrland. nallah, Amerikadan baarl bir sonuçla dönmeyi planlyoruz. dedi.

Örencilerden brahim Furkan Atmanolu da yarmann temasnn dünya üzerinde azalan temiz suyun kazanlmas olduunu ve kendilerinden de bu yönde bir robot yaplmasnn istendiini ifade etti.

- Türk bayran dalgalandrmak gurur verici

Yaptklar çalmalarla temaya uygun bir robot hazrladklarn kaydeden Atmanolu, unlar kaydetti:

Amerikadan gönderilen parçalarla en ideal robotu yaptmza inanyorum. Robotumuzu baz makinelerden esinlenerek yaptk. Mesela toplar toplayan ksmn biçerdöverlerin tablasndan esinlenerek yaptk. Robotumuz temiz olarak nitelendirdiimiz mavi ve kirli olarak nitelendirdiimiz turuncu toplar yerden kark bir ekilde topluyor. Mekanizmalarla toplar yukar sürükleyerek sol tarafa rengine göre turuncu toplar, sa tarafa da mavi toplar toplayarak ayrtrmay salyor. Daha sonra bu toplar düzenli bir ekilde rengine göre belirlenen yerlere ayr ayr brakyor. Böylece temann konusu olan kirli suyun temizlenerek ayrtrlmasn temsil eden bir robot yapm olduk.

Türkiyeyi ABDde temsil etmenin mutluluunu yaadklarn ifade eden Atmanolu, Baka bir ülkede Türk bayran dalgalandrmak gerçekten çok gurur verici bir ey. nallah ülkemize güzel bir dereceyle döneriz. dedi.

Okul Müdürü Ramazan Öner de gelimi ülkelerde mesleki eitime çok önem verildiini söyledi.

Robotik çalma ve kodlamalarn mesleki eitime ilgi uyandracan belirten Öner, nallah bu çocuklarmz güzel bir dereceyle ülkeye dönerler. Böylece bu da mesleki eitime olan ilgiyi arttrr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git