Taşerona kadro son durum gelişmeleri! Taşerona kadro kuralları neler?

Taşerona kadro son durum gelişmelerini kadro bekleyen tüm taşeronlar merak etmekte. Taşerona kadro ne zaman çıkacak açıklaması son dakika gelişmelerini takip ediyoruz. . Peki taşerona kadrosu şartları neler?

Haberler 02.11.2017 - 01:25 Son Güncelleme : 02.11.2017 - 01:31

Taerona kadro son durum gelimelerini kadro bekleyen tüm taeronlar merak etmekte. Taeron içinin kadroya alnmas konusunda son dakika gelimeler yaanmakta iken Babakan Binali Yldrmn son açklamasnda O Yl Sonuna Kadar Tamamdemesi milyonlarca taeronu heyecanlandrd. Geçtiimiz sene seçim vaadi olarak açklanan ve milyonlarca içinin kadroya alnmas konusu, Temmuz darbe giriimi ve ilan edlen ohal kapsamnda askya alnmt. Ancak bakanlklardan açklamalar da devam ediyor.Statiye göre taerona kadro konusunda sson gelimeler haberimizde.

TAERONA KADRO SON DURUM

Taerona kadro ne zaman çkacak açklamas son dakika gelilmelerini takip ediyoruz. Taeron içilerle ilgili kadro sorusu sorulduunda Binali Yldr Bugün yarn devreye gidecek merak etmeyin. Yeni seneden itibaren bu taeron mevzusu bitmi oluyor. Dedi ve çalmalarn tüm hzyla sürdüünü bildirdi.

Babakan Yardmcs Bekir Bozda ise Bu ii yl sonuna kadar çözmek istiyoruz. Aksi halde i 2018 ylna kalrsa seçim yatrm için taerona kadro verdiimiz iddia edilir. Onun için acele ediyoruz dedi.

Maliye Bakan Naci Abal, taeron içilerle ilgili açklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda taeron konusuna sorular yantlayan Abal, bundan sonra da kamuda farkl noktalarda hizmet alm yöntemiyle ihalelerin devam edebileceini belirtti.

Mevcut hizmet alm kapsamnda çalan personelle ilgili bir düzenlemenin yakn zamanda yaplacan dile getiren Abal, Bundan sonra snrl da olsa bu uygulama devam ettiinde buna ilikin yetki alyoruz. dedi. Onlarca kamu kurumunun, yüzlerce tara tekilatnn ayr ayr ihaleler yaptn belirten Abal, burada kaynak kullanmnda etkin olmayan iler yapldn ifade etti.

Sayn Babakanmz Prof. Dr. Ahmet Davutolunun açklam olduu düzenleme, sadece aada belirtilen kamu iyerlerindeki alt iveren (taeron) içilerini ilgilendirmektedir. Özel sektör irketlerine ait iyerlerinde çalan alt iveren (taeron) içileri bu kapsamda deildir.

- Genel ve özel bütçeli idareler,

- Düzenleyici ve denetleyici kurumlar,

- Sosyal güvenlik kurumlar ile bunlara bal döner sermayeli idareler,

- l özel idareleri, belediyeler ve bal kurulular,

- Özel kanunlarla kurulan dier kamu kurum ve kurulular,

bünyesinde personel çaltrlmasna dayal hizmet alm ilerinde çalan içilerin kapsama alnmas öngörülmektedir.

Kamuda hem asl ilerde ve hem de yardmc ilerde çalan yaklak 720 bin içi bu haktan yararlanacak. Bu ekilde özel sözlemeli personel olarak istihdam edilecek içiler, 12 ay boyunca ve tam zamanl olarak çalanlar olup, emeklilie hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak. Bu kapsamdaki kiilerde aranacak artlar nelerdir?

Kamu iyerlerindeki alt iveren (taeron) içilerinin özel sözlemeli personel olarak alnabilmesi için aranacak artlar aada yer almaktad

- Kurum ve i açsndan kapsamda bulunmak,

- Tasarnn TBMMye sevk edildii tarih itibariyle çalyor olmak,

- Kapsamdaki idarelerde 1 Kasm itibaryla çalyor olmak,

- Ya hariç devlet memurluuna atanmak için öngörülen genel artlar tamak,

- Emekli ayl almaya hak kazanmam olmak,

- 65 yan doldurmam olmak,

- Haftalk çalma saatinin tamamnda idareye ait ilerde çalyor olmak,

- Dava açma dhil her türlü haklarndan feragat etmek,

- Yaplacak yazl ve/veya sözlü snavda baarl olmak,

- Devletin güvenliine kar suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlarla ilgili olarak hakknda herhangi bir soruturma veya kovuturma bulunmamak. Bu artlarn tümünün salanmas gerekmektedir. Yukarda belirtilen artlar yerine getiremeyen alt iveren (taeron) içileri, özel

sözlemeli personel olma hakkndan yararlanamayacaktr.

Hangi iler bu kapsama girmektedir?

- Kamu hale Kanunu ve dier ilgili kanunlar kapsamnda ve asl iveren alt iveren (taeron) ilikisinin kurulduu personel çaltrlmasna dayal hizmet alm sözlemeleri kapsamnda yer alan asl ve yardmc ilerde,

- Süreklilik arz eden (bir yl-12 ay) hizmetlere ilikin ilerde,

- hale dokümannda personel saysnn belirlendii ilerde

çalanlar bu haktan yararlanabilecektir.

Söz konusu kapsam dnda kalan 3 aylk veya 6 aylk bir çalma dönemi için geçici içi olarak çaltrlan kiiler bu haktan faydalanamayacaktr.

Alt iveren (taeron) içisi özel sözlemeli personel olacak m?

Özel sözlemeli personel modeli, 657 sayl Devlet Memurlar Kanunu ve dier kanunlarn sözlemeli personel çaltrlmasna dair hükümlerine tabi olmakszn alt iveren (taeron) içilerinin atamalarnn yaplabilmesi ve bunlar araclyla yürütülen hizmetlerin ayn ekilde sürdürülmesi amacyla oluturulan yeni bir sözlemeli personel çaltrma modelidir.

Bu modelde, bu kapsamdaki sözlemeli personelin seçiminde aranacak artlar ve uygulanacak snav, ödenecek ücret, üç yl geçmemek üzere yaplacak sözleme süreleri, sözleme usul ve esaslar ile dier hususlar Bakanlar Kurulu tarafndan belirlenecektir.

Bu kapsamda çaltrlacak personel;

- Özel Sözlemeli Personel unvanl pozisyona atanacak.

- hale hak edilerinin ödendii bütçe, tekilat ve birimde istihdam edilecek.

- Bu istihdamn usul ve esaslar ile haklar ve yükümlülüklere ilikin Bakanlar Kurulu kararyla düzenleme yaplacak.

- Sözleme dönemi üçer yllk periyotlar olarak düzenlenecek.

- Sosyal güvenlik yönünden 4/al (SSK) olacak.

- Memur sendikalar kapsamnda toplu sözleme hakk bulunacak.

Özel Sözlemeli Personel mali ve sosyal haklar neler olacak?

Bu düzenlemeyle kamuya geçecek taeron içilerinin maa veya özlük haklar yönünde bir farkllk olmas beklenmiyor. Taeron içiler yeni bir statü ile kadroya alnacaklar ve özel sözlemeli personel statüsü olacaklar. Kadroya alndktan sonra üç yl arayla sözlemeler yenilecektir. Bu kiiler devlet memuru kadrosuna alnmayacak, sadece özel sözlemeli personel olarak istihdam edilecektir.

Ayn ite ve ayn özlük haklaryla çalmaya devam edilecek, maa ve özlük haklar taeron firmalar yerine kamu kurumlar tarafndan yerine getirilecektir. Yaplacak düzenlemeye göre;

- 01.01.2016 tarihi itibaryla ihale sözlemesine göre ödenmekte olan ücret ve dier mali haklar esas alnacaktr.

- 01.01.2016 tarihi itibaryla mevcut mali haklar, atand tarihe kadarki dönemde sözlemeli personel ücretinde meydana gelen art oran kadar arttrlarak güncellenecektir.

- 4/Bli sözlemeli personelin yararland sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardmlar) aynen yararlanacaktr.

- hale sözlemesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal haklar dikkate alnmayacaktr.

Kamuda istihdam süreci nasl olacak?

Kamuda hem asl iler ve hem de yardmc ilerde çalan alt iveren (taeron) içilerinin özel sözlemeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yaplmas gerekiyor.

TBMMde buna ilikin yasa çalmalarnn tamamlanmas halinde alt iveren (taeron) içileri özel sözlemeli personel olarak aldklar ücretle beraber ayn iyerinde çalmaya devam edecekler.

Kamuya geçite kiinin meslei ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanma sahip olup olmadn belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliine göre snav yaplacak. Ayrca bu kiilerin güvenlik soruturmalar da önemli olacak.

- Buna ilikin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çallan idareye yazl olarak bavurulmas,

- Bavuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin bavuruyu incelemesi ve artlar tayp tamadn tespit etmesi,

- Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamndaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlnca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin irketlerinde istihdam edilecekler için ise çileri Bakanlnca isim vizesinin yaplmas,

- Vize ilemi yaplanlarn bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazl ve/veya sözlü snava tabi tutulmalar,

- Yaplan snavlarda baarl olanlarn bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanmas gerekmektedir.

leride bu kapsama giren personel saysnda art ihtiyac olduunda ihale yoluyla hizmet alm yapmakszn, personel ihtiyacn kendi bünyesinde özel sözlemeli personel pozisyonundan karlayacak.

çalmak isteyen kiiler de bu düzenlemeden sonra dorudan doruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözlemeli statü için belirlenen koullara uygunsa orada çalabilecek.

Ana Sayfaya Git