Taşı eriten suya dikkat

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, böbrek taşını erittiği ileri sürülen ve analiz sonuçları henüz çıkmayan suyun çok tüketilmesi halinde insanları sağlığından edebileceğini ifade etti.

Haberler 23.06.2020 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkeze bal 40 kilometre mesafedeki Gümüali köyü yaknnda yer altndan çkan ve böbrek tan erittii ileri sürülen suya vatandalar ilgi gösteriyor. MÜ Afet Yönetim, Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Dr. Öretim Üyesi skender Dölek tarafndan numune alnan suyun sonuçlar henüz çkmazken, çevre illerden bölgeye gelen vatandalar ise kuyu banda litrelerce su tüketiyor.

Böbrek tana iyi geldii öne sürülen sudan bidon bidon araçlarna tayan vatandalar, henüz gaz ve ar metaller içerip içermedii bilinmeyen suyu tüketmeye devam ediyor.

Gazetecilere açklamalarda bulunan MÜ Afet Yönetim, Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Dr. Öretim Üyesi skender Dölek, mikrobiyolojik inceleme için tekrar sudan numune aldklarn söyledi.

Gaz ve ar metaller için analizler devam ediyor

nternette yaynlanan bir video üzerine Muta böbrek talarn erittii, böbrek talarna iyi geldii ifade edilen su için daha önce de analizler için su aldklarn anlatan Dr. Dölek, Gaz ve ar metaller için analizler devam ederken yine üniversite laboratuvarlarnda incelenmesi adna mikrobiyolojik inceleme için tekrar numune almaya geldik. u anda da vatandalarn youn miktarda ilgi gösterdiini gördük. Biz yine ayn eyi söylüyoruz; muhtemelen çkan su, Adilcevaz kireç ta olarak ifade edilen formasyon içerisinden bir fay takip ediyor dedi.

Salk bulmak isterken insanlar saln kaybedebilir

Analizlerin netlemeden, içerii, muhteviyat tam olarak ortaya çkmadan çok fazla su tüketilmemesi gerektiini aktaran Dr. Dölek, çünkü içerii bilinmeyen bu sular ar metaller içerebilir, insan salna zararl mikro canllar içerebilir. Salk bulmak isterken insanlar saln kaybedebilir. Psikolojik olarak da etkisi olabilir. nsanlar fayda gördüünü söyleyebilir. Ama muhtemelen çok fazla tüketmemekte fayda var ifadelerini kulland.

En azndan analiz sonuçlarn beklesinler

Vatandalarn en azndan analiz sonuçlarn beklemesi gerektiini belirten Dr. Dölek, Birkaç hafta içerisinde detayl analiz sonuçlaryla ilgili açklama yaplacak. Sala herhangi bir olumsuz etkisi yoksa vatandalarmz gelip buradan doya doya içebilir. Ama lütfen analiz sonuçlarn beklesinler diye konutu.

nternetten izlediim videoyla su içmeye geldim

Böbreklerinde ta olduunu ve internetten izledii videodan etkilenerek Vandan Mua geldiini ifade eden lhan Tekin de, arkadalarnn birçounun gelip sudan içtiini söyledi. Arkadalarnn tavsiyesi üzerine su içmeye geldiini anlatan Tekin, Arkadalarm faydasn görmüler. Doktora gitmiler ve tahlil sonucunda ta olmad kendilerine söylenmi. Bir defa böbrek ta ameliyat oldum ve halen tam var. Suyu da bu yüzden içmeye geldim, inallah ifa olur eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git