Tazminat ödemesi yapılıyor!

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerlik uygulamasını da kalıcı hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen yasa, 26 Haziran 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Haberler 28.01.2021 - 03:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerlik uygulamasn da kalc hale getirerek askerlik sistemini yeniden düzenleyen yasa, 26 Haziran 2019da Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmiti. Buna göre hizmet süresi; erba ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay. Askerliini bedelli olarak yapacak olanlar, 1 ay silah altna alnarak temel askerlik eitiminden geçiriliyor.

BR YIL DOLACAK

Askerlik hizmeti sebebi ile iten ayrlanlarn haklar konusunda ise çalanlar, çok da bilgi sahibi deil. Özellikle ayrlrken iyerinden tazminat verilip verilmedii merak konusu. 1475 sayl yasann 14üncü maddesinin üçüncü fkrasna göre; ayn iyerinde bir yl dolduran içi, askerlik hizmeti sebebiyle i sözlemesini feshetmesi halinde, kdem tazminatna hak kazanyor. Askere giderken önceden izinli saylan bedelliler de artk tazminat alabiliyor.

BU BELGEY ALMAK ART

Buradaki önemli ayrnt ise askerlik sebebiyle istifa eden içi, iverene sözlemeyi fesih dilekçesini ibraz ederken, askerlik ubesinden alaca askerlik sevk belgesini de vermek zorunda. Yani askere gideceini bu belgeyle ispatlamas gerekiyor. Yoksa, askerlik sevk belgesi olmadan yaplan fesihlerde, iveren kdem tazminat ödemek zorunda deil. Ayrca, askerlik için iten ayrlp, askere gitmeden baka bir iyerinde çalan da kdem hakkn kaybediyor.

E GER DÖNERSE

Askerlik nedeniyle iinden ayrlan içiler askerlii tamamladktan sonra 2 ay içinde eski iine girmek isterse iveren bo kadro varsa derhal, yoksa boalacak ilk ie baka isteklilere tercih ederek, o andaki artlarla ie almak zorunda. Asker aday ya i sözlemesini feshederek tazminatn alacak ya da ücretsiz izin kullanarak askere gidecek ve dönüte ie kald yerden devam edecek. Burada iverenin de inisiyatifi söz konusu.

KIDEM 30 GÜNLÜK BRÜTTEN

Kdem tazminat son iyerinde çallan her tam yl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanyor. Asgari ücretlinin yani en düük (taban) maal içinin kdemi, 1 Ocak 2021den itibaren 3.577 liralk brüte göre belirleniyor. Kdem tazminatnn 1 yl için en yüksek tutarn ifade eden tavan ise memur maa katsaysna göre ayarlanyor. Son zamla birlikte tavan da bu yl 7.639 liraya çkt.

Ana Sayfaya Git