Tecavüz faillerinden neden DNA örneği alınmadığını sordu

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 5 akrabasının sistematik tecavüzüne maruz kalan G.A.’nın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Güzel, verdiği önerge ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e tecavüz faili dört erkekten neden DNA örneği alınmadığını sordu.

Haberler 10.09.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakrn Hani ilçesinde yaayan 21 yandaki G.A. adl kadnn 5 akrabas tarafndan sistematik tecavüze maruz kalmasn verdii soru önergesi ile Meclis gündemine tad. HDPli vekil, önergesinde erken yata iki kez zorla evlendirilmesinin ardndan boanp, ailesiyle birlikte yaamaya balayan G.Ann 5 akrabas tarafndan ölüm tehditleriyle sistematik olarak tecavüzüne maruz brakldn kaydetti.

Bir süre sonra rahatszlanarak hastaneye giden genç kadnn, hamile olduunu örendiini ve kendisine tecavüz eden erkeklerin ailelerinin evlerine giderek yaadklarn anlattn belirten Güzel, ancak G.A.nn hem tecavüz faili erkekler hem de faillerin yaknlar tarafndan darp edilip, ölümle tehdit edildiini kaydetti.

ANNENN ÜPHEL ÖLÜMÜ

Genç kadnn 5 aylk hamileyken bile tecavüze uradna dair kantlarn hastane raporlarna da yansdn iaret eden Güzel, tecavüzlerin G.Ann hamile kalmas sonrasnda da devam ettiini belirtti.

HDPli vekil önergesinde, genç kadna yönelik tecavüzlerden birine ahit olan anne F.Ann kzn tecavüzcülerin elinden kurtarmaya çalrken ar bir ekilde darp edilip, kaldrld hastanede üpheli ekilde yaamn yitirmesi de yer ald. Güzel, genç kadnn annesinin ölümünden üphe duyarak Bingöl Savclna bavurduunu, fakat savcln hastaneye ait kamera kaytlarna ulaamadn kaydetti.

HDPli Güzel, Adalet Bakan Abdulhamit Gülün yantlamas istemiyle u sorular yöneltti:

*Diyarbakrn Hani ilçesine bal krsal çukur Mahallesinde yaayan 21 yandaki genç kadnn akrabas olan 5 erkek tarafndan sistematik olarak maruz kald tecavüz vakas bakanlnzn bilgisi dhilinde midir?

*Tecavüz faillerinden ald darp sonucu baygn olarak hastaneye kaldrlan annenin acil servisten girii yapldktan sonra sevk edildii Nöroloji Servisinde kafatasnda darp izleri tespit edilmesine ramen adli rapor tutulmad doru mudur?

*Vakann seyri, annesinin üpheli bir ekilde yaamn yitirdiini beyan eden genç kadnn ortaya koyduu iddialar bu denli güçlendirmiken annenin üpheli ölümüne dair neden etkin bir soruturma yürütülmemitir? Hastanenin kamera kaytlarna neden ulalamamtr?

*G.Ann kendisine sistematik olarak tecavüz eden 5 erkek hakknda suç duyurusunda bulunmasna ramen neden sadece birine soruturma balatlmtr? Tecavüz faili dier dört erkekten neden DNA örnei alnmamtr? Kadnn beyanna ramen dier faillere DNA testinin yaplmamasnn gerekçesi nedir? Söz konusu soruturma hangi aamadadr?

*Son zamanlarda özellikle Kürt halknn youn olarak yaad bölgelerde artan taciz ve tecavüz vakalarnn nedenlerine dair yapm olduunuz bir aratrma var mdr?

*Genç kadnn basna yansyan ifadelerine göre failler tarafndan hala tehdit edilmektedir. Bu kapsamda, son 10 ylda kaç kadn koruma karar altndayken erkek iddeti sonucu katledilmitir?

*Ölüm tehdidi ve iddet altnda olup kamu kurumlarna bavuran ve bavurular için gerekli giriimler yaplmayan kadnlarn, ölümü veya yaralanmasndan sorumlu tutulan kamu görevlisi says kaçtr? Görevini yapmayan bu kamu görevlileri hakknda yürütülen soruturma says ve soruturulan kii says kaçtr?

*2002den bugüne kadar cinsel saldr suçu nedeniyle kaç bavuru yaplm, kaç kiiye soruturma açlm, kaç kiiye savclk kararyla takipsizlik karar verilmitir? Söz konusu kiilerden kaç takipsizlik kararnn ardndan ayn suçu tekrarlamtr?

Ana Sayfaya Git