Tektekin'in ölümünde polis asli kusurlu

Sürücüsü olduğu zırhlı araçla 5 yaşındaki Efe Tektekin'i ezerek ölümüne neden olan polis memuru İ.A. hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Trafik Kazası Bilirkişi raporunda ise Tektekin "asli", polis "tali" kusurlu bulundu.

Haberler 05.12.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Balar ilçesinde 6 Haziran 2018 günü Toplumsal Müdahale Aracnn (TOMA) çarpt dedesi Mehmet Tektekinin (65) ölümünden 15 ay sonra ayn caddede yine zrhl polis aracnn çarpmas sonucu hayatn kaybeden 5 yandaki Efe Tektekinin ölümüne ilikin Diyarbakr Cumhuriyet Savclnca yürütülen soruturma tamamland. Emek Caddesi üzerinde 11 Eylül 2019de kardan karya geçmeye çalan Efeye sürücü olduu zrhl araçla çarparak ölüme sebep olan polis memuru .A. hakknda taksirle ölüme neden olma suçundan iddianame hazrland.

BLRKS RAPORU DOSYADA

Olayn kaza olarak deerlendirildii iddianamede, Tektekinin genel beden travmas, kafa kemik krklar, beyin kanamas, iç organ yaralanmas ve büyük damar yaralanmasyla iç ve d kanama sonucu hayatn kaybettiine ilikin otopsi raporuna yer verildi.

Trafik Kazas Bilirkii tarafndan hazrlanan raporda ise, yaamn yitiren küçük çocuk kusurlu bulundu. Raporda, Efenin ebeveynleri olmadan koarak yolu kardan karya geçerken, yolu yeterince kontrol etmedii, aracn uzaklk ve hzn gözetmedii ve geçmekte olan araca ilk geçi hakk vermedii için kusurlu olduu kanaatine yer verildi.

Bilirkii raporunda, savclk ifadesinde hznn düük olduuna ileri süren tutuksuz sank polis memuru .A.ya ilikin ise unlar kaydedildi: Sürücü . A. ise kaza mahallinin meskun mahal olmas ve kavaa yaklat halde yavalamad, kavak giriinde kardan karya geçmekte olan yayaya geçi hakk vermedii, aracn zrhl olmas nedeniyle hzn görü hususunun gerektirdii artlara uydurmad, araç ve yaya trafiine gerekli özen göstermedii, kazay önleme adna herhangi bir fren tertibatna ba vurmad, sol erit bo olduu halde manevra yapmad, yaya çarpmadan önce yayay görmeyecek kadar dalgn olduu, özen ve dikkat yükümlülüünü yerine getirmedii, dolaysyla etkin dikkatli olarak araç kullanmadndan meydana gelen kazada kusurlu olduu sonucuna varlmtr.

BLRK: EFE ASL, POLS TAL KUSURLU

Raporun sonuç ve kanaat ksmnda, 5 yandaki Efe Tektekinin Trafik Kanununun 68inci, Trafik Yönetmeliinin 138inci maddesinde yer alan kurallar ihlal etii gerekçesiyle olayda asli kusurlu, üpheli polis .Ann ise Trafik Kanununun 52inci, Yönetmeliinin ise 101inci maddesindeki kurallar ihlal ettii nedeniyle tali kusurlu olduu kaydedildi.

EFENN ARACA çARPTIINI LER SÜRDÜ

Yine olay yerini gören kamera kaydnn bulunmad bilgisinin yer ald iddianamedeki ifadesinde sank polis .A., olay yerinde pazar olmas nedeniyle trafik younluunun yaandn, hznn 20-25 kilometre olduunu savundu. Olayn nasl meydana geldiini görmediini, aracn sa arka ksmnda bir ses duymasnn ardndan sa arka tekerleinin zplamasyla arac durdurduunu, sonrasnda Tektekinin yerde yattn gördüünü beyan eden .A., aracn yüksek olmas, çocuun boyunun ksa olmas ve zrhl aracn görü açsnn dar olmas nedeniyle küçük çocuun zrhl araca çarptn ileri sürdü.

Olaya ilikin ifadelerine bavurulan H.. ile .Y. isimli iki tank polis de, hzl olmadklarn ileri sürdükleri zrhl polis aracnn sa farnn hzl bir ekilde kardan karya geçmek isterken küçük çocuun kafasna çarptn beyan etti.

DDANAME KABUL EDLD

Tutuksuz sank polis hakknda 2 ila 6 yl arasnda hapis istemiyle hazrlanan iddianame, sunulduu Diyarbakr 9uncu Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ana Sayfaya Git