Telefon klonlaması!

Uzmanından cep telefonlarının klonlanma uyarısı

Haberler 20.10.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ali Murat Krk, cep telefonlarnn klonlanmas konusunda uyarlarda bulundu. Son dönemlerde fiyatlardaki art nedeniyle vatandalarn ikinci el ya da düük maliyetli telefonlara yöneldiklerini, bunun da kaçakçlarn itahn kabarttn söyleyen Doç.. Dr. Krk, 15 haneli kimlik kodu IMEI telefonun kimlii demektir. O nedenle ister yeni telefon ister ikinci telefon alrken çok dikkat etmeli ve mutlaka IMEI sorgulanmaldr. Kaçak yollarla ülkemize giren telefonlar klonlanyor dedi.

Klonlanm telefonlar kullananlara bir süre sonra Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumundan( BTK) mesajlar geldiini söyleyen Krk, O zaman telefonunuzun klonlandn öreniyorsunuz. Sat ilemi yapldktan sonra bir de fatural deilse i iten geçmi oluyor ve telefonunuz klonland için kullanm d kalabiliyor. Telefon alnrken mutlaka fatural ve bilindik yerden alnmal. diye konutu. Doç. Dr. Krk, klonlanm telefonlarn suç ileyen kii yada kiilerin eline geçmesi halinde, gerçek IMEI sahiplerinin suçlu duruma da düebileceini, çok dikkatli olunmas gerektiini söyledi. Krk, telefonlar arza yaptnda da mutlaka yetkili teknik servise ya da çok güvenilir bir tamirciye götürülmesinin, IMEInin baka ellere geçmemesi açsndan doru olduunu söyledi.

TELEFON KUTULARINDA BULUNAN IMEI KISMINI MUTLAKA MHA EDN

Knk, birinci el telefon almlar için de Bu telefonlarn kutularnda IMEI numaras yapk oluyor. Onlar da mutlaka ya yrtmal yada kalemle belli olmayacak derecede karalamalyz. Eer bunu yapmayp gelii güzel yerlere koyar ya da atarsak bu kiilerin eline geçtiinde büyük sknt olabilir. Adnza kaytl bu telefon IMEI baka bir telefona klonlandnda fatura sahibi sknt dourabilir. Yani IMEI numaras TC kimlik numaras anlamna geliyor. Yani TC kimlik numarasn nasl koruyorsak telefon IMEI lerini de öyle korumalyz diye konutu.

Ana Sayfaya Git