Teması tandırla düşürdüler

Kononavirüse karşı aldığı önlemlere dikkati çeken Sadiye Durman, ekmek ihtiyaçlarını tandırda pişirerek karşıladığını ve böylece daha fazla temastan kurtulduklarını dile getirdi.

Haberler 06.05.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsün bulamamasnn en etkili yolu olarak uzmanlar tarafndan önerilen karantina uygulamas, hem geçim hem de ihtiyaçlar nedeniyle tam uygulanamyor. Sokaa çkma yasaklar döneminde en önemli ihtiyaç olan ekmek ihtiyac gidermek için frnlarda oluan kuyruklar, daryla temas artrd için virüsün bulama riskini artryor. Kürt illerinin birçounda lezzeti nedeniyle hala vazgeçilemez olan tandr ekmeinin piirilmesi maharet istese de yllarn getirdii alkanlkla sürdürülüyor. Ayn zamanda koronavirüsünden korunmak için kendi ekmeklerini tandrda piiren Bismilliler, böylece daryla temaslarn en aza indirdiklerini söylüyor.

TEMASI KESTMZ çN KORUNUYORUZ

Bu gelenein yaygn ve canl bir ekilde sürdüü Bismilde, tandr ekmei ayn kalabalk aileler için ekmek harcamalarndan kaçnmann bir yöntemi. lçe sakini Sadiye Durman, koronavirüs ile birlikte eve kapandklarn bu süre zarfnda harcamalarnn arttn söyledi. 10 kiilik bir aile olduklarn belirten Durman, koronvirüsün çkmasyla birlikte eve ekmek getiren 4 kiinin isiz kaldn ve u anda evde zaman geçirdiklerini belirtti.

Üretici konumundan çkp tüketici konuma geçtiklerini kaydeden Durman Hazra da dayanmaz sözleri ile içerisine bulunduklar durumu özetliyor. Koronvirüsten korunmak için evde kaldklarn kaydeden Durman, yapt tandr ekmeinin öneminin bu süreçte daha da anlalr bir hal aldn vurgulad. Tandr ekmei sayesinde insanlara temas olaslklarnn dütüünü kaydeden Durman, Frna gitmek için çar merkezine kadar gitmek gerekiyor. Ancak tandr ekmei yaptmz için bu yolculua gerek kalmyor. Böylelikle dolmu, market ve yoldaki koronavirüs tehlikesine kar korunmu oluyoruz dedi.

3 HAFTA BOYUNCA TAZE KALABLYOR

Tandr ekmeinin yaplnn zor olduunu belirten Durman, Unu maya, tuz ve lk suyu ile kartrp youruyoruz. Hamurun miktarna göre bazen bir saati alan yourma ileminin ardndan kvama gelen hamur, kabarmas için bekletiliyor. Kabaran hamuru daha sonra top haline getirip tandrn yanna götürüyoruz. Elle açtklar hamurun üzerine kzarmas için ya ve yumurta sürüyoruz. Burada stlan tandra vuruyoruz. Piirdiimiz ekmekleri derin dondurucuya koyuyoruz. Yemeklerde önce ihtiyacmza göre çkarp tüketiyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git