Temsilcilik sayısı arttı

Kamuoyunda "sosyal medya yasası" olarak bilinen düzenleme ile Google (YouTube), TikTok, Spotify, Netflix ve LinkedIn gibi şirketler, Türkiye'ye temsilci atayacaklarını açıkladı

Haberler 18.01.2021 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuoyunda sosyal medya yasas olarak bilinen düzenleme kapsamnda, Google (YouTube), TikTok, Spotify, Netflix ve LinkedIn gibi irketler, Türkiyeye temsilci atama karar alrken, aralarnda Facebook ve Twittern da bulunduu baz irketler, temsilci atama konusunda henüz bavuruda bulunmad.

Türkiyede 1 Ekim 2020de yürürlüe giren nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda, VKontakte (VK), Google (YouTube), Dailymotion, TikTok, Spotify, MUB, Netflix ve Amazon Prime Video gibi sosyal medya platformlar, Türkiyede temsilcilik açmaya karar veren irketler arasnda yer ald.

Türkiyeye temsilci atayacan son olarak açklayan irket ise Microsoftun sahibi olduu, sosyal i a ve paylam platformu olarak faaliyet gösteren LinkedIn oldu.

Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan, Konuya ilikin reklam yasa uygulamasnn Resmi Gazetede yaymlanmasna günler kala LinkedIn de ülkemize temsilci atayacan açklad. Sosyal a salayclarnn temsilci bildirimleri bizi mutlu ediyor. Dier salayclardan da ayn hassasiyeti bekliyoruz. ifadelerini kullanmt.

Yasaya ramen Türkiyede youn olarak kullanlan ancak henüz temsilci atama karar almayan irketler de bulunuyor. WhatsApp ve Instagramn da sahibi olan Facebook, Twitter ve Pinterest gibi irketler, Türkiyeye temsilci atama konusunda henüz bavuruda bulunmad. Yasaya göre, Türkiyeye temsilci atamamalar durumunda bu irketlere reklam yasa uygulanacak.

YASA LE 5 AAMALI YAPTIRIM UYGULAMASI GETRLD

nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun yürürlüe girmesi ile Türkiyeden günlük eriimi 1 milyondan fazla olan yurt d kaynakl sosyal a salayclarn, en az bir kiiyi Türkiyede temsilci olarak belirleme zorunluluu getirilmiti.

Yasa kapsamnda Türkiyede temsilcilik açmayan platformlara 5 aamal yaptrm getirilmesi kararlatrlmt. Bu çerçevede temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarna ilk aama olarak 10 milyon TL, ikinci aamada da 30 milyon TL para cezas uyguland. Verilen 30 günlük ceza süresinin bitmesinin ardndan hala temsilcilik açmayan sosyal medya platformlar için ise reklam yasaklar gelecek.

Reklam yasa kararnn verildii tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüün yerine getirilmemesi halinde BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 50 daraltlmas için sulh ceza hakimliine bavurabilecek.

Bavurunun kabulüne ilikin hakim kararnn uygulanmasndan itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüün yerine getirilmemesi durumunda BTK Bakan, sosyal a salaycnn internet trafii bant geniliinin yüzde 90a kadar daraltlmas için sulh ceza hakimliine müracaat edebilecek.

Sosyal a salayclar, yaklak 5 ay sonra dahi Türkiyede temsilcilik açmay kabul ederse kendilerine o güne kadar kesilen cezalarn yüzde 75i affedilecek. Yasa ile sosyal medya kaynakl oluan dijital ekonominin vergilendirilmesi, içerik, muhatapllk ve güvenlik gibi sorunlarn almas planlanyor.

Ana Sayfaya Git