Tescilli yapılar restore ediliyor

Diyarbakır'da 5 yıl önce PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu tahribata uğrayan Sur ilçesinin ihyası için yürütülen çalışmalar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 347 tescilli Diyarbakır evi, restorasyonun ardından hak sahiplerine teslim edilecek.

Haberler 22.10.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde tahribata urayan tescilli 347 Diyarbakr evi, restore ediliyor.

Sur ilçesi, çukur kazan, barikat kuran, patlayc tuzaklayan PKKllara yönelik gerçekletirilen Bayrak-12 Sur Müterek Özel Birlik Operasyonunun tamamland 9 Mart 2016dan bu yana terörün neden olduu tahribatn ve vatandalarn maduriyetinin giderilmesi için hayata geçirilen projelerle büyük bir dönüüm yaad.

hya ve imar çalmalarnn sürdüü ilçede çevre ve ehircilik Bakanlnca, Suriçi kentsel sit alannda yer alan Alipaa Mahallesi ile terör saldrlarnda zarar gören Cevatpaa, Dabanolu, Fatihpaa, Hasrl, Sava ve Cemal Ylmaz mahallelerindeki 347 tescilli Diyarbakr evinin restorasyonu için harekete geçildi.

Bakanlkça hazrlanan, Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler kapsamnda TOK tarafndan restorasyon süreci yürütülüyor.

Tescilli 347 Diyarbakr evinden 176snda çalmalar balarken, avlusu, cumbas, eyvan, havuzu, demir ve bazalt ilemeleri bulunan evlerdeki özgün doku korunacak. Restore edilecek evler yeniden hak sahiplerine verilecek.

YAPILAR ASLINA DÖNÜYOR

Restorasyon çalmalarnda yer alan mimar Muhammed Avlar, ilçede yer alan geleneksel tarihi evleri aslna döndürmeye yönelik restorasyon çalmas yaptklarn söyledi.

lgili kurumlarn onaylad projeler dorultusunda çalma yürüttüklerini dile getiren Avlar, baz yaplarda söküm ileminin tamamlandn, imalat aamasna geçtiklerini aktard.

Avlar, Yapnn özgün mimari ve dokusuna uygun ekilde geleneksel tipolojiyi de dikkate alarak restorasyonu tamamlamaya çalacaz. Yaplarda Diyarbakra özgü Karacadadan çkarlan bazalt talar kullanyoruz. dedi.

çalmalarn ilgili kurullar tarafndan sürekli takip edildiini anlatan Avlar, restorasyon çalmalarnn aralksz sürdüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git