Tır şebekesine operasyon!

TIR şebekesine operasyon, ele geçen 4 araçtaki incelemeyle başlamış

Haberler 14.09.2021 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adana merkezli 12 ilde, çalnt ve icralk TIRlarn asi numaralarn deitirip piyasaya süren ve polis operasyonuyla çökertilen ebekeye ilikin yeni detaylar ortaya çkt.

Operasyonun, Adanada ele geçen 4 TIRda yaplan inceleme sonucu, araçlarn Türkiyede satnn olmadnn anlalmas üzerine balad örenildi. Yabanc uyruklu 5 kiinin yurt dndan ülkeye soktuu TIRlarn ebekeye ait donanml atölyelerde asi numaralarnn deitirilip, piyasaya sürüldüü belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüü Asayi Daire Bakanl ile Adana Emniyet Müdürlüü Asayi ube Müdürlüü ekiplerinin ortak çalmasyla, çalnt ve icralk TIRlarn asi numaralarn deitirip, piyasaya süren ebeke ortaya çkarld. 6 aylk teknik ve fiziki takibin ardndan polis, ebekeye üye 42 kiinin yakalanmas için çalma balatt. Ekipler, 6 Temmuzda Adana merkezli stanbul, Bursa, Kütahya, Trabzon, Ankara, Konya, Mardin, Batman, anlurfa, Gaziantep ve Osmaniyede belirlenen adreslere afak vakti e zamanl baskn yapt. Operasyonda, aralarnda ebeke liderleri M.Y., S.K., H.G.nin de bulunduu biri kadn 40 kii gözaltna alnd. Emniyetteki ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edilen 40 üpheliden 9u tutukland, 24ü adli kontrol art, 7si ise savclk talimatyla serbest brakld.

141,5 MLYON TLLK MAL VARLIINA EL KONULDU

Operasyonda, 164 asi numaras deitirilmi TIR ele geçirildi. üphelilerin adreslerinde yaplan aramalarda, basma hazr 15 asi numaras, TIRlardan sökülen 10 araç beyni, 2 araç beyni okuma cihaz ve 2 milyon lira deerinde çek ile senet bulundu. ebekenin suçtan elde ettii deerlendirilen 141 milyon 586 bin TL deerinde 65 araç, 28 ev ve arsaya da el konuldu.

OPERASYON ELE GEçEN 4 TIRLA BALADI

Operasyonun ardndan ebekenin çalma yöntemine ilikin yeni detaylar da ortaya çkt. Adana polisinin, 2020nin Ekim aynda ele geçirilen 4 TIRda yapt incelemelerde, normalde bir ayda tamir edilecek kazal araçlarn 3 günün ardndan trafie çkt belirlendi. Kentteki bir TIR servisiyle görüen polis, araçlarn Almanya, sveç, Gürcistan ve Ukraynada üretildiini ve Türkiyede satnn olmadn saptad.

YURT DIINDAN GETRLEN çALINTI TIRLARIN AS NUMARASI DETRLM

Bu tespitler üzerine aratrmasn genileten ekipler, bu ii yapanlarn organize bir suç ebekesi olduunu, yabanc uyruklu 5 kiinin, yurt dndan kiralad araçlar snr kaplarndan ülkeye soktuunu ve sonrasnda da geri döndüünü belirledi. Kimlii tespit edilen ve yakalama çalmalar süren üphelilerin, TIR bana 2 bin dolar komisyon aldklar öne sürüldü.

Öte yandan ebeke liderlerinin kaza yapan TIRlar takip ettii, kazann ardndan araç sahibine ulaarak, Sigorta irketiyle urama. Onlarn verecei paray biz verelim, TIR bize sat dedii ileri sürüldü. Sahiplerinden alnan kazal TIRlarn Adana, Konya ve Batmandaki büyük ve donanml atölyelere götürüldüü, lazer yazcdan dönütürülmü asi yazm makinesi yardmyla yurt dndan getirilen araçlarn yerine trafie çkarld tespit edildi. Bu ilemi ebeke üyesi ve alannda uzman 2 yazlmcnn yapt örenildi. Ayrca ebekenin pres makinesi olan hurda irketleriyle anlat, orijinal asilerin bu atölyelerde yok edildii belirtildi.

Ana Sayfaya Git