Toplumsal mutabakat

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: Yeni anayasa için toplumsal mutabakat sağlanmalı Yeni anayasa paketinin hazırlanmasında darbe anayasalarının referans alınmaması gerektiğini belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, yeni anayasa yapım sürecinde toplumsal mutabakatın sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 10.02.2021 - 06:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni anayasa tartmalar hakknda çarpc açklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Mehmet Hüseyin Ylmaz, yeni anayasann hazrlanmasnda mutabakatlarn salanarak her kesimin dahil olabilmesi ve sfrdan yaplmas gerektiini söyledi.

Yeni anayasalarn yaplmasnda farkl yol ve yöntemlerin olduunu belirten Ylmaz, Bunlar ülkenin artlarna göre deiebiliyor. Anayasalar toplumsal mutabakat metinleridir. Türkiyede toplumsal mutabakattan ziyade darbe ile iktidara hakim olan güçlerin ideolojileri esas alnarak hazrlanan metinler anayasa diye topluma dayatlmtr. Bu balamda Türkiyede 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalar vardr. Bunlar içerisinde devletin kurucu anayasas olarak kabul edilen 1921 anayasas toplumun farkl kesimlerinin temsiliyeti ile hazrlanan bir mutabakat anayasasdr. 1961 ve 1982 anayasalar ise darbeciler tarafndan hazrlanan topluma dayatlan anayasalardr. dedi.

Ylmaz, Anayasann temel nitelii, devlet ile vatanda arasndaki ilikiyi düzenler ve ayn zamanda devletin kendi ileyiini düzenler. Yani kendi içerisinde kurumlar arasndaki ilikileri, yasama, yürütme ve yargnn birbirleriyle olan ilikisinin nasl olacann, devlet ile halk arasndaki temel hak ve özgürlükler noktasnda halkn devlete, devletinde halka kar olan sorumluluklarn belirtildii temel metinlerdir. Bu açdan bakldnda kurucu felsefe ne ise sonradan da öylece devam ediyor. 1921 ve 1924 anayasalar meclis çounluu tarafndan oluturulurken 1961 ve 1982 anayasalar ise darbe ürünü olup halkn deil, darbecilerin istediklerine göre dizayn edilmi, darbeleri merulatran devleti kutsallatran anayasalardr. ifadelerini kulland.

Yani anayasalarn hazrlanmas süreçlerine her kesimin dahil olabilmesi ve toplumsal mutabakatn salanmas gerekir

Anayasann halkn katlmyla oluturulmas gereken mutabakat metinleri olmas gerektiine vurgu yapan Ylmaz, Türkiyedeki anayasalara bakldnda mutabakat metinleri olmad, hkim bir gücün ve unsurun veya iktidar bir ekilde elde edenlerin topluma dayattklar anayasalardr. Özellikle 1961 ve 1982 anayasalar dayatma anayasalardr. Normalde toplumun tüm kesimlerinin görüleri ve taleplerinin yer almas gerekir. Burada birbirleriyle çatan birbirine zt iki farkl düünce de olabilir. Ama nihayetinde anayasay hazrlayacak olan komisyon bunlar uzlatrarak hiç kimsenin kendisini ötekiletirilmi olarak hissetmedii bir metne dönütürülmesi lazm. Yeni anayasalarn hazrlanmasnda mutabakatn salanmas ve her kesimin sürece dahil olabilmesi gerekir. dedi.

Anayasa yapm sürecinde mecliste temsiliyeti olan veya olmayan tüm siyasi partilerin sürece dahil edilmesi gerektiini hatrlatan Ylmaz, çünkü her biri toplumun farkl bir kesiminin temsilcisidir. Kendilerini öteki hissetmemeleri için sadece partiler deil, partilememi olan sivil toplum kurulular ile camia ve cemaatlerin de bu sürece katk sunmalar gerekir. Yani yeni bir anayasadan beklentileri nedir ve nasl bir anayasa istedikleri konusunda her kesimin taleplerinin alnmas lazm. eklinde konutu.

BR ANAYASANIN YEN OLABLMES çN SIFIRDAN YAPILMASI LAZIM

ktidarn önceki yllarda yeni anayasa çalmalar kapsamnda sivil toplum kurulular dahil olmak üzere farkl birçok kesimden anayasa önerileri alndn söyleyen Ylmaz, Meclisteki partilerden eit oranlarda milletvekilleri alnarak kurulan meclis anayasa komisyonuna üye tayin edildi ve 55 madde üzerinde uzla saland. Sonrasnda 2017 referandumunda parlamenter sistemden bakanlk sistemine geçi nedeniyle ve vesayet kurumlarnn kaldrlmasna yönelik baz deiiklikler yapld ama anayasann tümü deitirilmedi. Toplumun farkl kesimlerinin talepleri yerini bulmad. çünkü burada yaplan yeni bir anayasa deildi, sadece 1982 anayasasnda bir ksm deiiklikler yapld. ifadelerini kulland.

MAKYAJLANMI DARBE ANAYASASINA DEL, YEN BR ANAYASAYA HTYAç VAR

Bir anayasann yeni olabilmesi için sfrdan yaplmas gerektiinin altn çizen Ylmaz, Yani, eski anayasann bir ksm yerlerine rötu yaplmas ya da yeni sisteme uyarlanmas yeni deil, yenilenmi bir anayasa olur. Onun için Türkiyenin ksmi deiiklerle yenilenmi veya makyajlanm darbe anayasasna deil, yeni bir anayasaya ihtiyac var. diye belirtti.

Yeni anayasann hazrlanmasnda Meclisteki yeterlilik durumuna da deinen Ylmaz, Mevcut Cumhur ttifaknn milletvekili says, herhangi bir anayasay referanduma götürmeye ya da mecliste kabul edebilmeye yeterli deildir. TBMMde Anayasa deiiklii yaplabilmesi için üçte iki çounluk gerekiyor. Yani Meclisteki 600 milletvekilinden en az 400ünün buna evet demesi lazm. Anayasa deiikliini referanduma götürmek için ise bete üç çounluk gerekir. Yani en az 360 milletvekilinin bu deiiklik teklifine evet demesi ile olur. Mevcut meclis aritmetiinde Cumhur ittifaknn milletvekili saysnn toplam 336dr. TBMMde Anayasa deiikliini kabul etmek veya deiiklik teklifini referanduma götürmek için gerekli olan saysal yeterlilie sahip deildir. Bundan dolay yaplacak olan çalmada muhalefetteki partilere ve milletvekillerinin desteine ihtiyac vardr. Muhalefet partileri de ayn ekilde yeni bir anayasa deiiklik teklifini TBMMde kabul etmeye veya referanduma götürmeye yeterli sayya sahip deil. Mevcut tablo karsnda yaplan yeni anayasa tartmalar fikirsel veya teorik düzeyde kalacak ve pratie geçirilemeyecek tartmalara benziyor. eklinde konutu.

HÜDA PAR OLARAK 2017 REFERANDUMUNDAK TALEPLERMZN BR KISMI KARILANDI

Daha önce de anayasada bulunmas kriterler ile temel hak ve özgürlüklere, halkn deerlerine aykr olan hususlarn anayasadan ayklanmas gerektiini söylediklerini hatrlatan Ylmaz, Gerek 2010 ylnda Mustazaf-Der döneminde hükümete sunmu olduumuz ve gerekse HÜDA PAR olarak 2017 ylnda referandum ile anayasada yaplacak deiiklikler ile ilgili bakanlklara vermi olduumuz öneriler dorultusunda halkn temel deerleriyle uyumayan baz hususlar ile vesayet kurumlarnn geriletilmesine yönelik deiiklik taleplerimizin bir ksm karland. Bu konularda katkmzn olduunu düünüyorum. dedi.

BZ ANAYASANIN TÜM VESAYET KURUMLARINDAN VE DEOLOJLERDEN ARINDIRILMASINI STYORUZ

Talep ettikleri anayasann u anki Cumhur ttifaknn ve muhalefetin kafasndaki anayasayla uyumadn söyleyen Ylmaz, Biz anayasann tüm vesayet kurumlarndan arndrlmasn istiyoruz. Hiçbir ekilde daha önceki darbe anayasalarn referans almasn. sfrdan tamamen sivil ve yeni bir anayasa yaplsn. Yani yeni anayasa Meclis içindeki ve Meclis dndaki tüm siyasi partiler ile STKlarn yönlendirmesiyle toplumun tüm kesimlerinin katlm ile yaplmal. Hiçbir vesayet kurumuna ve ideolojiye yer vermeyecek, fikir ve düünce hürriyetini öne çkaracak, adaleti salamay hedefleyecek ve insan önceleyecek bir anayasa olmas lazm. diye belirtti.

ANAYASADAK ETNSTEYE DAYALI VATANDALIK TANIMININ DETRLMES LAZIM

deolojilerin dayatld anayasada fikir ve düünce hürriyetinin yer bulamayacana dikkati çeken Ylmaz, çünkü o ideolojiye aykr fikirler suç veya öteki saylacak ve dlanacaktr. Anayasann tüm vatandalar eit kabul etmesi lazm. Tüm vatandalarn düünce ve etnik aidiyet noktasnda eit olabilmesi için mevcut anayasadaki etnisiteye yani kavmiyete dayal vatandalk tanmnn deitirilmesi lazm. ifadelerini kulland.

ANAYASADA SEKÜLER YAAMI DAYATAN YASALARIN DETRLMES GEREKR

Anayasada inanç ve ibadet özgürlüünün tam olmas gerektiinin altn çizen Ylmaz, Bunun için sekülerizmin dayatmasnn anayasada yer almamas ve anayasann laiklik ile laikçilii dayatmamas lazm. Eer anayasada seküler yaam ve laiklik dayatmas olursa o zaman inancna göre yaamak isteyen insanlarn üzerinde bir bask oluturacak ve dindarlar ötekiletirilmi olacaktr. Yani inancna göre yaamay isteyen insanlar bu anayasada kendini bulamayacaklar. u anki anayasada seküler yaam dayatan yasalarn deitirilmesi gerekiyor. Ksaca anayasa toplumun her kesimini kapsayan, inanca snrlama getirmeyen, mevcut etnisiteleri dlamayan tamamen sivil ve yeni bir anayasa olmal, eskilerin devam olmamal. dedi.

Ana Sayfaya Git