Topraklarına döndüler!

Mardin’de terörden arındırılan köye geri dönen yöre halkı, yıllarca uzak durdukları bölgeye milyonluk binalar dikmeye başladı.

Haberler 19.10.2021 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Savur ilçesine bal Yenilmez köyünde 90l yllarda terör nedeniyle köy halk göç etmeye balad. Köy terörden arndrlp huzur ve güven ortamnn salanmas ile birlikte yurt içi ve yurt dna göç eden köy halk, köye geri dönmeye balad. Devlet tarafndan Yenilmez köyüne 10 milyon liralk yatrm yaplarak altyap, üstyap, su, elektrik ve çocuk parknn yaplmasnn ardndan köy halknn birçou maliyeti yüksek evler yapmaya balad. Geri kalan ise huzur ve güven ortamnn salanmas ile yaz aylarnda köye tatil için geliyor. imdi ise köylüler Avrupada yaayan Yenilmez köylü gençlerin geri dönmeleri için sosyal tesis yaplmasn istediklerini kaydetti.

90l yllarda göçler baladn söyleyen Yenilmez Köyü Muhtar Hasan Ouz, 90 ile 2000li yllar arasnda baya bir göç oldu köyden. Ama u an çok ükür köylümüz gelip kendine ev yapt. Köyde huzur var. Herkes toprana geri dönüyor çok ükür. 90l yllarda terör nedeniyle köy tamamen boaltlmad ama 20-30 hane tek kalmt. Bizler köyümüzü yine terk edip gitmedik dedi.

YOKLUK VE TERÖRDEN DOLAYI KÖYÜN NÜFUSU AZALMITI

Köydekilerin yüzde 70inin Almanyaya göç ettiini bildiren Ouz, Yurt içine gitti. zmir, skenderun ve Adanaya göç edenler oldu. çok güzel u anda köyde yeni binalar dikiliyor. çok güzel evler yaplyor. Köyümüze çok güzel yatrmlar yapld. Altyap, üst yap, içme suyu ve elektrik yapld diye konutu.

Herhangi bir skntlarnn kalmadn ifade eden Ouz, Devlet köyümüze 10 milyona yakn yatrm yapt. u an çok ükür köyümüz temizlendi. Bölgede terör sorunumuz kalmad. Herkes kendine ev yapmaya balad. Köyde herkes geri dönecek. Köyün yüzde 90 tarmla geçiniyor. Üzüm, arpa, buday, kavunumuz var mehur bunlarla geçiniyoruz. Köyümüz terörden arndrld. Geri göçler balad. Tatil için gelenler var. Köy 90 hanelidir, 650 nüfuslu. Yazn ikiye üçe katlanmaktadr. Köylümüz tatil için köye geliyor eklinde konutu.

Yaklak 30 seneden beri köyde olmadklarn söyleyen Kadife Ouz, Almanyada yayorum. Önceden güvenlik olmad için biz buralara pek gelemiyorduk. imdi çok ükür, elhamdülillah güvenliimiz saland. Rahatlkla, huzur içinde geliyoruz. Köyümüze çok güzel yatrmlar yapld, deiiklikler oldu. Onlardan çok memnunuz. Yani devletimizden Allah raz olsun ve baya deiimler oldu. Buray terk edip gidenler geri geldi dedi.

KÖYDE çOK GÜZEL NAATLAR YAPILDI

Evlerinde huzur içinde oturduklarn vurgulayan Kadife Ouz, Yollarmz parke yapld. Altyap yapld. Elektrik, su geldi. Önceden bunlarn hiçbiri yoktu. En güzel deiiklik yani milletimin böyle huzur içinde oturup dar çkmas. çocuklarn o güvencesi bile bizi çok huzurlu ve mutlu ediyor. Onlarn böyle darda oynamalar ve okula rahat gidip gelmeleri bizi baya etkiledi. En çok yani çocuklarmz ve gençlerimiz için deiimler oldu diye konutu.

GENçLERMZN KÖYE GER GELMES çN SOSYAL TESS STYORUZ

Terör ve çevre basks nedeniyle 37 sene önce köyden göç eden Celal Ouz, Önce zmire sonra Almanyaya ailemi alp gittim. Orada yayoruz. Göç nedenimiz daha önceki Güneydounun sorunlardr. Bu sorunlar saymakla bitmiyor. Bunun adna terör diyebilirsiniz aa basks, baba basks, abi basks yani çocukluumuzu yaayamyorduk. Ben burada koup oynadm hatrlamyorum. u anda yaplan hizmetlerden dolay memnunuz yeterli olmayabilir. Ama hiç yoktan yolumuz güzel yeni yapld. Parke talar döendi. Altyap getirildi. çocuklar için oyuncak park yapld. Gelen beeniyor mutlu ama biz bir isteimizi daha dile getirmek zorundayz. Köyün istei bu benim deil, bir sosyal tesis istiyoruz. Yerde, zeminde hazr eklinde konutu.

Sosyal tesis için 2000 metrekarelik bir alanlar olduunu vurgulayan Celal Ouz, Bu vakftr, bizde hayr amacyla bir eyler topluyoruz ama ba edemiyoruz. Maliyeti yüksek geliyor. Biz bunlar yapldkça mesela gençlerimiz Almanyadan geliyor. Mardin, Beyazsu, Hasankeyf ve Savurda sosyal tesisler, çok güzel yerler var. Daha fazlasn istiyoruz Avrupadan gelen gençlerimizde bunlar beeniyor. Huzurlu gidiyor. Buraya almalar için geri getirmeye çalyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git