Trafik alarmı

Bayram tatilinde trafik güvenliğini karma ekipler sağlayacak

Haberler 27.04.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca 81 il valiliine gönderilen trafik tedbirleri genelgesine göre, polis ve jandarma personelinden oluturulacak karma ekipler, 29 Nisan-9 Maysta güvenli bir trafik ortamnn salanmas, ölümlü ve yaralanmal trafik kazalarnn azaltlmas için çalacak.

Cumhurbakanl genelgesi ile 3 ubat 2021de yürürlüe giren Karayolu Trafik Güvenlii Strateji Belgesi ve Karayolu Trafik Güvenlii Eylem Plan dorultusunda çileri Bakanlnca hazrlanan trafikte bayram tedbirleri konulu genelge, 81 il valiliine gönderildi.

Genelge ile trafik kazalarndan kaynakl can kayplarnn yüzde 50 orannda azaltlmas, karayollarnda tüm yol kullanclar için düzenli ve güvenli bir trafik ortamnn salanmas, ölümlü ve yaralanmal trafik kazalarnn azaltlarak can kayplarnn önlenmesi, sürücülerin trafik kural ihlal davranlarnn en aza indirilmesi, trafik denetimlerinin her zaman ve her yerde etkin, sürekli ve youn bir ekilde kararllkla yürütülmesi hedefleniyor.

Özellikle ehirler aras kara yollarnda ve ehir içi ana güzergahlarda yaplacak denetimlerin, ekip ve yaya olarak görünür yaplmas ve mümkün olduunca trafik denetimine dönük faaliyet gösterilmesinin son derece önemli olduu vurgulanan genelgeye göre, alnacak tedbirler 29 Nisan-9 Mays 2022 tarihlerinde uygulanacak.

BAYRAMINIZ KEMERL OLSUN

Trafikte emniyet kemeri kullanmn yaygnlatrmak ve araç içerisinde emniyet kemeri kullanmnn önemini vurgulamak amacyla Bayramnz Kemerli Olsun mottosunun yan sra Trafikte Her Yl Daha yiye, Kemerim Hep Aklmda, Yayalar Krmz çizgimiz, Yol Ver Hayata ve Bi Hareketine Bakar Hayat sloganlar da kullanlacak.

Bayram tatili süresince Emniyet ve Jandarma trafik personeline trafiin tanzimi ve denetimi dnda görev verilmeyecek. Gerek görülmesi halinde dier birimlerin resmi araçlarndan da yararlanlacak.

Trafik ekiplerinin, özellikle kazalarn youn olduu sorumluluk güzergahlarnda, Alglanan Yakalanma Riski Duygusunun gelitirilmesine yönelik görünür olmalar salanacak. Trafik güvenlii açsndan seyir halindeyken ekip araçlarnn tepe lambalar açk olacak.

Kaza istatistiklerinden de yararlanarak, karayolunda kazaya sebep olan ihlallerin gerçekletii yerler ve kara noktalar ile ilgili özel planlama yaplacak.

Denetimlerde, sürücü/yolculara sayg ve nezaket kurallar çerçevesinde bilgilendirme yaplacak ve ilemlerin en ksa sürede tamamlanmas salanacak.

SÜRÜCÜLER LE YÜZ YÜZE LETM KURULACAK

Sadece ihlal yapan tatlar deil, dier araç sürücüleri de durdurularak, durdurulma nedenleri ile hz yapmamalar, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalar, cep telefonuyla görüme yapmamalar, okul ve yaya geçitleri ile kavak giri ve çk noktalarndan geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektii, erit kullanma ve yakn takip kurallarna riayet etmeleri, kavaklara yaklarken yavalamalar ve her 2 saatte 10 dakika mola verilerek dikkat ve konsantrasyonlarnn dalmamas konularnda bilgilendirme yaplacak.

Özellikle otoyol ve devlet kara yollarnda dinlenme tesisleri ile akaryakt istasyonlarnn kenarlarnda sa eritte veya bankette uygunsuz durumda bekleme, ar tatlarn uygunsuz erit kullanm, tehlikeli erit deitirme, yakn takip, kara yolu üzerinde zorunlu haller dnda duraklama/park etme gibi ihlallerin önlenmesine yönelik tedbirler en üst seviyede alnarak günlük olarak takip edilecek. Bu bölgelerde park yaplmasna kesinlikle izin verilmeyecek.

Dinlenme tesisleri ve yol kenarlarnda ürün sat yaplan yerlerin önlerinde ve banket/emniyet eritlerinde duraklama yapma/park etme ile yol kenar tezgahlarna bilgi yazlarnn kara yolu kenarlarnda, iaret levhalarnda ve kara yolu snr çizgisinin içerisinde (50 metre) bulundurulmasna izin verilmeyecek.

Trafik personelinin mazeret/senelik izinleri, görevi aksatmayacak ekilde planlanacak ve ekiplere akaryakt kstlamas yaplmayacak.

SÜRÜCÜLER YAAM çN KISA MOLALAR VERECEK

Sürücü ve yolcularda trafik bilinci oluturularak trafik kurallarna uyma alkanlklarnn gelitirilmesi için Yaam çin Ksa Bir Mola sloganyla oluturulan ve Yaam Tüneli Projesi olarak tabir edilen bilgilendirme çadrlarnda, yaya öncelii/güvenlii bata olmak üzere cep telefonu, hz ve emniyet kemeri kullanm konularnda bilgi verilecek.

Önceden hazrlanan yaya güvenlii konulu filmler, eitimlerde gösterilerek en fazla sayda yol kullancsna ulalmas salanacak.

TERMNALLERDE SIKI DENETM

Younluk durumlar takip edilerek gerektiinde terminal ve ara istasyonlara takviye personel görevlendirilecek.

66 yandan gün alan (Ulatrma ve Altyap Bakanlnca belirlenen kriterlere uygun olanlarda 69 yandan gün almam olanlar) ve 26 yandan küçük oförlerin otobüs kullanmalarna izin verilmeyecek.

Terminal ve izin verilen yerler dnda ehirler aras otobüslerin kalklarna müsaade edilmeyecek.

Terminallere giri/çk yapan bütün otobüs ve oförleri ile takograflar (hzölçer) denetlenecek. Yolcu bindirmek ya da indirmek amacyla girilen ilçe terminallerinde, otogar büro amirlii bulunmasa dahi, görevlendirilecek personel veya ekip tarafndan kontroller salanacak.

Otobüslerde emniyet kemeri kullanmna ilikin denetimlere arlk verilerek, yolcularn otobüslerin kart trafik kazalarnda araçlarn devrilmesi ve araçtan dar savrulmalarnn önlenmesi amacyla emniyet kemeri kullanmalar gerektii hatrlatlacak. Otobüs oförleri ise tat kullanrken cep telefonu ile konumamalar konusunda uyarlacak.

POLS VE JANDARMA KARMA EKP

htiyaç duyulduunda, polis ve jandarma trafik ekiplerince müterek denetimler gerçekletirilecek. Jandarma trafik sorumluluk bölgelerinde, araç trafiinin ve kazalarn younlat güzergahlarda da karma ekipler marifetiyle kural ihlallerinin en aza indirilmesi ve bu sayede ölümlü kazalarn önlenmesi için denetimler artrlacak.

Bayram süresince helikopterler ile drone ve HA türü hava tatlaryla havadan yaplan trafik denetimleri, karma ekipler araclyla sorumluluk alan gözetilmeksizin tüm ili kapsayacak ekilde gerçekletirilecek.

Yol çalmas yaplan yerlerde trafik akn etkilemeyecek ekilde düzenleme ve iaretleme yaplacak.

Trafiin youn olduu saatlerle günün ilk klarnn sürücüler üzerinde yaratt rehavet ile kaza riskinin daha fazla artt 05.00-07.00 saatlerinde, oförler araç dna davet edilerek kontrol ve bilgilendirme salanacak.

Otobüslerde, sivil personel görevlendirilmesine devam edilecek.

Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin, denetim noktalarnda ve araç dnda dinlenmeleri salanacak ve yolculara da bu konuda bilgi verilecek.

Mevsimlik tarm içilerini tayan kara yolu araçlarnn, 24.00-06.00 saatlerinde ehirler aras yolculuk yapmalarna izin verilmeyecek. Tarmsal faaliyetlerin youn olarak yapld bölgelerde kara yolu üzerinde tarmsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverlerin uygunsuz olarak trafikte seyretmeleri engellenecek.

Trafiin younlat güzergahlarda gerek görülmesi halinde trafik birim amirlerinin talimat ile ar tonajl tatlar ve tarm araçlar, trafik younluu sona erinceye kadar uygun yerlerde geçici olarak bekletilecek.

Takograf ihlalleri, sigorta ve muayene kontrolleri titizlikle yaplarak, trafik birimlerine gönderilen Saysal Takograf Denetim Kartlar güzergahtaki ekiplere zimmetlenerek takograf denetimlerinde kullanlacak.

MOTOSKLET VE MOTORLU BSKLET DENETMLER SIKLATIRILACAK

Gerek bireysel gerekse restoran ve market gibi iletmelerin, müterilerine kuryeler araclyla hizmetlerini

arttrmalarna bal olarak motosiklet ve motorlu bisikletlerin trafikte daha fazla yer ald noktalarda denetim yaplacak.

Kontrollerde, motosiklet sürücülerinin erit ve k ihlali, yaya yolu üzerine çkma, ters yönde araç kullanm gibi kural ihlalleri ile tescil plakasz, sürücü belgesiz ve kasksz olarak araç kullanp kullanmadklar denetlenecek.

Modifiye edilmi araçlar ile uygunsuz egzoz ve k donanmlar bulunan araçlara yönelik asayi ekipleriyle birlikte denetim yaplacak ve tespit edilen araçlar trafikten men edilerek muayeneye sevk edilecek.

Alkol ve uyuturucu etkisinde araç kullananlara yönelik denetimlere arlk verilecek.

Ana Sayfaya Git