Trafik cezalarını 2-3 kat arttırmak gerekir

Uzmanlar, trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için cezaların arttırılması, güzergahlarda uyarı levhaları bulundurulması gerektiğini bildirdi.

Haberler 29.08.2018 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban Bayram tatili süresince yurt genelinde ehirler aras ve ehir içi yollar ile krsal yerleim birimlerinde meydana gelen trafik kazalarnda 142 kii yaamn yitirdi, 859 kii yaraland.

Uzmanlar, alnan tedbirlere ve yaplan uyarlara ramen meydana gelen kazalar, AA muhabirine deerlendirdi.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenlii Dernei Genel Bakan Vekili Suat Sar, Türkiyenin trafik kazas verilerine göre dünya genelinde 11, Avrupada ise ilk srada yer aldn ileri sürdü.

Sar, Türkiyede özellikle uzun tatil yaplan dini bayramlarda, araçlarn çok daha aktif olmasnn, ehirler aras yollardan geçen araç saysnn 3-4 kat artmasnn ve havann çok scak olmasnn trafik kazalarn tetiklediini söyledi.

Ülkede ylda ortalama 1,5 milyon kazada 7 bin 500 kiinin hayatn kaybettiini, 300 bin kiinin de yaralandn dile getiren Sar, bu kazalar sonucu binlerce insann sakat kaldn söyledi.

Yol güvenlii uzman Dr. Sar, kazalarn, sürücülerin sürü teknikleri bilmemesi ve trafik eitimlerinin yeterli olmamasndan kaynaklandn belirterek, yorgun ve uykusuz araç kullanmnn, sürü esnasnda cep telefonu kullanlmasnn ve emniyet kemeri taklmamasnn da ölümlü kazalarn ana sebepleri olduunu vurgulad.

Sürücülerin yola çkmadan en az 7 saat uyumas gerektiini vurgulayan Sar, Sürücülerin ayran ve yourt gibi uyku getiren içecekleri almamas gerekir. Ne yazk ki tüm dinlenme yerlerinde bu alkanlklar devam ediyor. Cep telefonu kullanmnn zarar ve emniyet kemeri kullanmnn önemi halen anlalmamaktadr. Bunu önlemenin en etkili yolu, yüksek cezalarla yol boyunca uyar levhalar ile sürücülere kurallarn hatrlatlmasdr. diye konutu.

Sar, sürücülerin gündüz araç kullanmalar tavsiyesinde bulunarak, günün aydnlanmasyla yola çkmann youn trafikten de biraz olsun kurtaracan söyledi.

Hz snrnn almas nedeniyle ölümlü kazalarn çoaldn vurgulayan Sar, Sürü hznn yars kadar öndeki araç ile mesafe braklmas çok büyük önem arz etmektedir. dedi.

- Yollar Avrupa standartlarn yakalad

Sar, Türkiyede kara yollarnda, 10 ylda yaplan duble yollarla Avrupa standartlarnn yakalandn belirterek, Yollarmzda sürücülerin uyarlmasna yönelik yatay ve düey iaretlemeler eksiktir. Ayrca sürü dikkatine yönelik psikolojik uyar tayan levhalarn daha çok olmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Karayollar Trafik Kanununa deinen Sar, unlar kaydetti:

Yetkilerin, Ulatrma ve Altyap, Milli Eitim, çileri Bakanl arasnda net ve anlalr bir ekilde paylalmamas sebebi ile trafik kazalarnn sorumlu bir bakanl bulunmamaktadr. Bu yetki sorumluluk kargaasnn yan sra sürücülere trafik kültürü ile güvenli sürü eitimlerinin verilmemesi sebebi ile trafik kazalar her yl sürekli artmaya devam etmektedir. Türkiyede Karayolu Trafik Güvenlii Stratejisi ve Eylem Plannn acilen yeniden yaplmas gerekmektedir. lk proaktif eylem olarak, bakanlklar arasndaki yetki karmaasn önlemek adna,Trafik Bakanl veya Trafik Müstearl acilen kurulmaldr. Tüm sürücüler anayasadaki sosyal devlet ilkesi gerei devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yeniden salk kontrollerinden geçirilmelidir. Bata ticari araç sürücüleri ve sonra bireysel sürücülere Milli Eitim Bakanl koordinasyonunda ücretsiz Trafik Güvenlii eitimleri verilmelidir. Türkiyede 50 yl önce ehliyet alan sürücüler, bugüne kadar hiçbir salk testine tabi tutulmamlardr. Birçok kaza raporunda 50 ya ve üzeri sürücülerde uyku apnesi, göz problemi ve psikoteknik problemler olduu görülmektedir. çok önceki yllarda o günün artlarndaki araç teknolojisini bilen sürücülerin sürü refleksleri yeniden test edilmeli ve aktüel araç teknolojisi öretilmelidir. Önerilerin hayata geçirilmesi halinde Türkiyede trafik kazalar 3 yl sonunda yüzde 50 orannda azalacaktr. Trafik kazalar kader deildir.

- Aslnda bunlar kaza deil

Yol ve Sürü Güvenlii Uzman Ethem Genim de trafik kazalarnn ülkenin kanayan yaras olduunu ifade ederek, Aslnda bunlar kaza deil, bunlar önlenebilir trafik olaylar. Kaza her türlü önlem alnr, elde olmayan nedenlerden vuku bulur. Burada göz göre göre insanlar birbirini öldürüyor, öldüresiye araç kullanyor. dedi.

Genim, trafik kazalarnn en önemli nedenlerinin uykusuz ve yorgun araç kullanmak olduunu ifade ederek, direksiyon banda özellikle cep telefonu gibi dikkat datc eylerle uraldn söyledi.

Türkiyede bayramlarda trafik younluunun fazla olduunu dile getiren Genim, unlar kaydetti:

ller yer deitirmeye balyor, yollar kalabalklayor. nsanlar yola çkarken cuma akamndan pazartesiye kadar aralkl olarak gidecekleri yere gittiler, dönerken tatili bir gün daha deerlendirmek için dinlenmeden yola çkld. Hz snrlar Türkiyede Avrupada olduu limitlerde. Bütün konularn ana nedeni acelecilik ve sabrszlk. Önümüzdeki arac geçmek için yakn takip yapyoruz, bu büyük bir hastalk. Öndeki araç kaçmak için hzlanyor. Takip mesafesi ihlal edilince, fren mesafesi de ksalyor. Türkiyede cezalar caydrc deil. Acil önlem plan olarak cezalar 2-3 kat arttrmak gerekir. Otoyolun üzerinde radar koridoru oluturmak lazm. Sürücü belgesi almaya giden birinin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.

Ana Sayfaya Git