Trafik sigortasındaki yeni düzenlemeyle aracılar ortadan kalkıyor

Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı Suat Sarı, trafik sigortasındaki yeni düzenlemeye ilişkin, “Trafik sigortasında değişiklik öngören yasa tasarısı, Meclis’e gönderildi, Tasarı yasalaşırsa trafik sigortasında bir dizi yeni düzenleme öngörülüyor. Öngörülen yeni düzenlemeyle, trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatına standart gelecek. Sigorta şirketleri tarafından kullanılacak hesaplama yöntemini de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirleyecek.

Haberler 19.05.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konuyla ilgili açklamalarda bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenlii Dernei Genel Bakan Yrd. Dr. Suat Sar, Sigorta primleri düecektir. Hayata geçirilen uygulamayla araya giren araclar ve çeitli avukatlar mahkeme sürelerini uzatyor. Yüksek tazminat istendii için mahkemeler ciddi oranda uzuyor. Ylmalar oluuyor. Vatandalar madur duruma düüyor. Yasann çkmasyla birlikte ödemeler daha da hzl olacaktr. Bu yasann geçmesi halinde araclar ortadan kalkacaktr. Yasann maddi ve manevi tazminat miktarlaryla ilgili u an elimizde bir veri yok. Primler 4 bin 65 lira ile 327 lira arasnda taban tavan fiyatlar var. Bu prim deerleri ne kadar azalacak ne kadar çoalacak bunlar görmek gerekiyor ifadelerini kulland.

VATANDA MADUR OLMAYACAK

Sigorta prim deerleri çok yüksek olduu için vatandalar madur olduunu söyleyen Trafik ve Yol Güvenlii Uzman Suat Sar, Yaplacak olan uygulamayla prim deerleri daha ödenebilir hale gelecek. Tazminat alacak kiinin de geride kalanlarnn da daha iyi bir hayat sürebilmeleri için tazminat deerlerinin çok iyi belirlenmesi gerektiini kaydetti.

Tazminata belirli standart geleceinden mahkemeler farkl farkl tazminat kararlar veremeyecek, hak kayb yaanmayacak, vatanda madur olmayacan belirten Sar sözlerine öyle devam etti:

Bu ii meslek olarak edinmi birçok avukatlk bürosu var. Trafik kazas geçiren vatandaa hzl bir ekilde ulayorlar. Sigorta irketlerine bask uygulayarak büyük paralar alyorlar. Araclar en yüksek tazminat almak için mahkemelere talepte bulunuyorlar. Yüksek taleplerden dolay mahkemeler uzuyor. Gereksiz zaman kayplar oluyor. 10 sene süren davalar var. Bu süreç uzad için vatanda madur oluyor.

TRAFK KAZALARI CDD ORANDA AZALIR

Yasa çkarsa tazminat sigorta irketi tarafndan hemen ödenecek, vatanda yine madur olmayacak. Ayrca mahkemelerin yükü de hafifleyeceini söyleyen Suat Sar, nsanlar arac olmadan bizzat kendisi muhatap olacak. Sigorta firmalar kaskolar ve zorunlu sigorta yapyorlar. Ancak trafik kazalarnn önlenmesiyle ilgili herhangi bir enerji sarf etmiyorlar. Kaza yapan kiinin eitimiyle ilgili gerekilen admlar atlrsa trafik kazalar ciddi oranda azalr. Türkiyede alt bin kii ölüyor. 300 bin kii yaralanyor. 30 bin kii de engelli olarak hayatn devam ettiriyor eklinde konutu.

Bilirkii raporunun ciddi rol oynayacan belirten sar sözlerini öyle noktalad:

Tazminat deerlerinin kabul edilebilir deerlere gelmesi gerekiyor. Türkiyede zorunlu trafik sigortas yapmaya çok kii var. Yüzde 30 zorunlu trafik sigortas yaptrmayan bir kesim var. Prim deerleri düünce zorunlu trafik sigortas yaptrabilirler.

Ana Sayfaya Git