Trafikte "hız" hayatlara mal oldu

İçişleri Bakanlığından, Kurban Bayramı'nda ölümlü kazaların yüzde 52'sinin sürücülerin "hız kurallarına uymaması" nedeniyle olduğu, kazalarda hayatını kaybeden 31 sürücüden 25'inin (yüzde 80) emniyet kemerinin takılı olmadığının tespit edildiği bildirildi.

Haberler 29.08.2018 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, emniyet görevlileri, Kurban Bayramnda karayollarnda aldklar youn trafik önlemleriyle vatandalarn bayram tatilini huzurlu geçirmelerini salarken, trafik kazalarna bal can ve mal kayplarnn da önüne geçmeye çalt.

Bakanlk, Kurban Bayram tatilinin 9 gün olmasna ramen trafik denetimlerini 17-27 Austos tarihlerinde 11 gün süreyle gerçekletirdi.

Bayram tatili süresince karayollarnda yaklak 81 bin ekip ve 140 bin trafik personeli görev yapt. ehirleraras otobüslerde yolcu olarak denetim yapan 227 personelin yan sra 32 polis bamüfettii de alnan tedbirleri yerinde denetledi.

Kurban Bayramnda ülke genelinde karayolunu kullanan araç says yüzde 53 artmasna ramen polis ve jandarmann ald youn trafik tedbirleri sayesinde bayram tatili süresince trafik kazalarna bal can kayb says, son 10 yln (2008-2018) ortalamas ile ayn düzeyde kald.

Alnan trafik tedbirlerinin etkisini artrmak ve toplumun tamamn etkileyebilmek için çocuklarn aileleri üzerindeki yaptrm gücünden yararlanld.

Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim; Hatal Sürücüye Krmz Düdük kampanyas balatlarak, trafikte farkndal artrarak alnan trafik tedbirleri desteklendi.

Bayram boyunca vatandalarn trafikte dikkatlerinin canl tutulmas amacyla cep telefonlarna trafik güvenliine ilikin SMSler gönderildi.

Yandex Navigasyon uygulamasndan sürücüler tarafndan bilinmesi gereken 50 kritik kaza noktas hakknda vatandalar anlk bilgilendirildi.

Trafik younluu olan büyük illerde helikopterle, çorum-Osmanck, Amasya-Merzifon, Krkkale, Afyonkarahisar ve Konya-Kuluda ise HA ve dronelarla trafik havadan izlenerek denetlendi.

Trafik denetimlerinin ve krmz düdük kampanyasnn etkinliini artrmak amacyla çileri Bakan Süleyman Soylu bata olmak üzere, bakan yardmclar, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutan, emniyet genel müdür yardmclar ve daire bakanlar ile mülki idare amirleri ve il emniyet müdürleri sürücü ve yolcularla dorudan iletiim kurarak trafik güvenliine katk salad.

- Tescilli araç says yüzde 65 artt

Son 10 ylda (2008-2018) nüfusta yüzde 13, tescilli araç saysnda yüzde 65, sürücü saysnda ise yüzde 48 orannda art yaand.

2008 yl Kurban Bayramna göre 100 bin araca düen günlük ortalama can kayb saysnda ise yüzde 44 orannda azalma saland.

Kurban Bayram tatili döneminde karayolunu kullanan araç says, kavak konumunda olan Bolu-Geredede yüzde 161, çankr-çerkete yüzde 176, Amasya-Merzifonda yüzde 140, Afyonkarahisar-Emirdada yüzde 109, Konya-Erelide yüzde 92, Balkesir-Susurlukta yüzde 66 olmak üzere ülke genelinde yüzde 53 orannda artt.

- Hz kurallarna uymama yaamlara mal oldu

Kurban Bayramnda alnan tüm tedbirlere ramen 106 ölümlü kazada 137 can kayb yaand.

Ölümlü kazalarn yüzde 52si sürücülerin hz kurallarna uymamas nedeniyle oldu. Kazalarda hayatn kaybeden 31 sürücüden 25inin (yüzde 80) emniyet kemerinin takl olmad tespit edildi.

Kaza olu türleri incelendiinde ise 47 kaza tek tarafl yoldan çkma, devrilme, savrulma, engelli cisme çarpma, 30 kaza yandan çarpma, arkadan çarpma ve karlkl çarpma, 21 kaza yayaya çarpma, 8 kaza ise araçtan düme, duran araca çarpma, yan yana çarpma eklinde meydana geldi.

Yaya kazalar, toplam ölümlü kazalarn yüzde 20sini olutururken, 2017 yl Kurban Bayramnda yüzde 14 olan motosiklet kaza oran ise bu bayram yüzde 2ye dütü.

- Kazalarn yüzde 69u yerleim yeri dnda yaand

Bayram tatili süresince D1 ve D2 yetki belgeli hiçbir otobüs ölümlü kazaya karmad.

Ardahanda ölümlü ve yaralanmal kaza olmazken, en çok ölümlü kaza Konya, Antalya ve zmir illerinde meydana geldi. Ölümlü kazalarn yüzde 31i yerleim yeri içinde, yüzde 69u yerleim yeri dnda meydana geldi.

Ölümlü kazalarn yüzde 48i gündüz, yüzde 48i gece, yüzde 4ü ise alacakaranlkta oldu. Alnan tedbirlerle 17 ildeki 20 kaza kara noktasnda sadece 1 ölümlü kaza (Yalova) meydana geldi.

- Krmz düdük kampanyas devam edecek

çileri Bakanlnca, ülke genelinde trafik güvenliinin salanmas ve kazaya bal can kayplarnn azaltlmas amacyla hz, emniyet kemeri ve cep telefonu kullanm bata olmak üzere trafik kazalarna etki eden nedenlerle mücadele ilave tedbirlerle kararllkla sürdürülecek.

Ayrca, vatandalar tarafndan olumlu karlanan Hatal Sürücüye Krmz Düdük kampanyas önümüzdeki süreçte de devam edecek.

Bu sayede bir yandan çocuklarn aileleri üzerindeki olumlu yaptrm etkisi kullanlarak trafik kurallarna uyulmas salanacak, dier yandan çocuklara güzel bir an braklarak gelecekte iyi bir sürücü olmalarna zemin hazrlanacak.

Ana Sayfaya Git