Trafikteki tazminat adil ve hızlı olacak!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurum "Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliği içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasıyla birlikte yeni dönemde trafik kazaları sonucunda zarar gören hak sahiplerine tazminatlar daha adil ve hızlı bir şekilde ödenecek"

Haberler 14.06.2021 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Karayollar Trafik Kanununda deiiklii içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalamasyla birlikte yeni dönemde trafik kazalar sonucu zarar gören hak sahiplerine tazminatlarn daha adil ve hzl bir ekilde ödeneceini duyurdu.

SEDDKden yaplan açklamada, Karayollar Trafik Kanununda deiiklii içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalamasyla birlikte zorunlu trafik sigortasnda tazminatlarn daha öngörülebilir hale kavutuu belirtildi.

TBMM Adalet Komisyonuna sevk edilen 2918 sayl Karayollar Trafik Kanununun 90 ve 92nci maddelerinde deiiklik öngören düzenlemenin 9 Haziran 2021de TBMM Genel Kurulunda görüülerek kabul edildii hatrlatlan açklamada, Söz konusu deiiklik ile zorunlu trafik sigortas kapsamnda deer kayb, sürekli sakatlk ve destekten yoksun kalma tazminatlarna ve bu sigortann teminat kapsam dnda kalan hallere ilikin kanuni çerçeve çizilerek trafik kazalar sonucunda zarar gören hak sahiplerine tazminatlar daha adil ve hzl bir ekilde ödenebilecek. denildi.

TRAFK SGORTASI FYATLARINDA STKRAR SALANACAK

Açklamada, düzenlemenin esas amacnn herhangi bir hak kaybna meydan verilmeksizin tazminatlarn bilimsel yöntemlere göre hesaplanarak hak sahiplerinin gerçek zararnn en ksa sürede karlanmas olduu, böylece gerek sigortallar ve hak sahipleri gerekse sigorta irketleri bakmndan trafik sigortalarnda tazminatlarn öngörülebilirlie kavutuu bildirildi.

Düzenlemeyle yeni dönemde tazminatlarn ödenmesinde uygulama birlii salanarak bu sigorta ürünü üzerinden mahkemelerde oluan dava yükünün de önüne geçilmi olaca belirtilen açklamada, unlar kaydetti:

Böylece vatandalarmzn hak ettikleri tazminatlarn en adil ve hzl ekilde ödenmesi salanm olacaktr. Hak sahipleri, uzun hukuki süreçlere bavurmak zorunda kalmadan ne kadar sigorta tazminat alacaklarn bilirken, sigorta irketleri de tadklar riski daha net öngörebilecek ve daha etkin yönetebilecek, bu sayede sunduklar hizmetin kalitesine daha fazla odaklanabilecekler. Ayrca, trafik sigortas fiyatlarnda istikrar salanacak ve bu tür belirsizliklerin sebep olduu ani ve yüksek dalgalanmalar önlenmi olacaktr.

DÜZENLEME LE VATANDALAR, MAKUL PRMLERLE ZORUNLU TRAFK SGORTASINI TEMN ETMEYE DEVAM edecek

Açklamada, SEDDKnin, kanunun kendisine verdii yetki ile en ksa süre içinde deer kayb tazminat, destekten yoksun kalma tazminat (vefat tazminat) ve sakatlk tazminat hesaplamalar için esas alnacak aktüeryal ve teknik yöntemler ile bunlara ilikin esaslar düzenleyecei, bu ekilde, sigorta hukukuna ve sigortaclk tekniine en uygun yöntemlerin belirlendii bir tazminat ödeme mekanizmasnn salanaca aktarld.

Tazminat hesaplamalarna dair usul ve esaslarn temel çerçevesinin kanunda çizilmesinin sigorta irketlerinin sorumluluu ve dolaysyla finansal durumlarnn öngörülebilir olmasn da salayacandan düzenleme ile vatandalarn makul primlerle zorunlu trafik sigortasn temin etmeye devam edecei belirtilen açklamada, bu sayede hem kanunen yaplmas zorunlu olunan trafik sigortalarnda primlerin vatandalar tarafndan ödenebilir seviyede olmas hem de sigorta irketleri bakmndan tazminatlarn öngörülebilir seviyede olmasnn salandna iaret edildi.

Ana Sayfaya Git