TSK komuta kademesi güven tazeledi

Türk Silahlı Kuvvetlerinde, 3 kuvvet komutanının da dolan görev süreleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla temdit edildi.

Haberler 25.07.2020 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinde (TSK), 3 Kuvvet Komutannn da dolan görev süreleri, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Resmi Gazetede yaymlanan atama kararlaryla uzatld.

Böylece TSKnn komuta kademesinde herhangi bir deiiklie gidilmedi. Gerek yurt gerekse snr ötesindeki harekatlarda görev alan, hudutlarn korunmasnda baarl çalmalar yapan albay ve generaller de terfi eden isimler arasnda dikkati çekti.

Yüksek Askeri ura dün Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda Cumhurbakanl Külliyesinde topland.

Cumhurbakanl koordinesinde Milli Savunma Bakanl ve komutanlklarn 6 aya yakn süren youn çalmalarnn ardndan gerçekletirilen Yüksek Askeri urada alnan kararlar kapsamnda 30 Austostan geçerli olmak üzere 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amirallie yükseltildi.

Görev süreleri dolan 35 general ve amiralin 1 yl, 294 albayn ise 2 yl görev süreleri uzatlrken 30 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Austos itibaryla emekliye sevk edildi.

Kararlarn açklanmasnn ardndan görev süreleri dolan Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Adnan Özbaln görev süreleri, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann atama kararlaryla birer yl daha uzatld. Bunun yan sra 1. Ordu Komutan Orgeneral Musa Avseverin rütbe bekleme süresi de temdit edildi.

TSKnn yurt içi ve snr ötesindeki harekatlarda üstlendii önemli rolü dolaysyla Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Dündar, Mavi Vatann korunmasndaki baarlarndan dolay Özbal, hava harekatlaryla terör örgütlerine ar darbe vurulmasnda önemli görevler üstlenen Küçükakyüzün baarlarndan dolay bu yönde karar alnd deerlendirildi.

Güraka dördüncü yldz

ura kararlar kapsamnda terfi edenler arasnda baz isimler ise dikkati çekti. Geçen seneki urann ardndan görev süresi bir yl uzatlan Genelkurmay kinci Bakan Korgeneral Metin Gürak, bu sene orgenerallie terfi ettirildi.

Gürak, Libyada Birlemi Milletler (BM) tarafndan tannan meru Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaplan anlamalar kapsamnda gerçekletirilen askeri eitim, danmanlk ve i birlii faaliyetlerinin yürütülmesinde bata bulunan isim olarak görev yapyordu.

Geçen yl görev süresi bir yl uzatlan dier bir isim olan 9. Kolordu Komutan Tümgeneral Veli Tarakc korgenerallie yükseltilirken, Kara Pençe olarak bilinen Tugeneral Halil Sosyal da bu sene bir üst rütbeye terfi eden dier isim oldu.

Terörle mücadele kahramanlarna terfi

Terörle mücadeledeki baarl operasyonlar sevk ve idare eden Hakkarideki 3üncü Piyade Tümen Komutan Tugeneral Muammer Alper, rnaktaki 23. Piyade Tümen Komutan Tugeneral dris Acartürk, Hakkari Da ve Komando Tugay Komutan Tugeneral Emre Tayanç de terfi eden isimler arasnda yer ald.

Bunlarla birlikte Da ve Komando Tugay Komutan Yardmcs Albay Hasan Paçal, 1. Komando Er Eitim Tugay Komutan Sebahattin Kalkan, 10. Komando Tugay Komutan Albay Rfat Dönel, 8. Komando Tugay Komutan Albay Orhan Akkurt, 51. Komando Tugay Komutan Hüseyin Aziz çetinkaya ile Hakkari Da ve Komando Tugay Komutan Yardmcs Albay Gürcan Sezengöz de tugenerallie terfi etti. Söz konusu isimler son dönemde gerek yurt içi gerekse snr ötesinde terörle mücadele operasyonlarnda bizzat görev alan ve snrlarn korunmas önemli mücadeleler veren isimler arasnda yer alyor.

Öte yandan, Tugeneral Davut Ala da terfi listesinde yer buldu. Milli Savunma Bakanl Asker Alma (ASAL) Genel Müdürü olan Tugeneral Ala, YA kararlar kapsamnda tümgenerallie terfi etti. Ala, 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine engel olmaya çalrken FETÖcüler tarafndan vurularak gazi olmutu.

Donanma Komutanlna yeniden oramiral

Koramiral Ercüment Tatlolunun oramirallie terfi etmesiyle Donanma Komutanlnn bana tekrar oramiral olan bir isim getirilmi oldu. Tatlolu, FETÖnün kumpaslarndan Askeri Casusluk davasnda yarglanp beraat eden isimler arasnda yer almt.

Güney Deniz Saha Komutan Tümamiral Aydn irin ise koramirallie terfi ettirildi.

FETÖnün kumpas davalarnda yarglanm daha sonra yeniden yarglama sonucu üniformalarna kavuan stanbul Boaz Komutan Tuamiral Ayhan Gedik de terfi eden dier bir isim oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanlnda ise yuvaya dönen isimlerden Tugeneral Yaar Kadolu tümgenerallie, albaylar Doan Erolu, Doan Mart ve Hayrettin Koca tugenerallie yükseltildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlnda ise Mavi Vatann savunmasnda yaplan harekatlarda önemli görevler üstlenen Donanma Harekat Bakan Albay smail Güldoan, Türkiyenin 6. defa komutasn üstlendii, Aden Körfezi ve Somali açklar ile Hint Okyanusunda deniz haydutluuyla mücadele kapsamnda görev yapan çok uluslu CTF-151in komutan Albay Nejat nanr ile Deniz Kuvvetleri Genel Sekreteri brahim Kurtulu Sevinç tuamirallie yükselen albaylar listesinde yer ald.

Ana Sayfaya Git