TSK operasyonunda 3. dalgalanma

İzmir'de TSK bünyesinde 3. dalgalanma operasyonunda çok sayıda kişi tutuklandı

Haberler 23.11.2016 - 16:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

FETOnun askeriyeye szm teröristlerine yönelik operasyonlar devam etmekte. zmirde askeri casusluk iddialaryla balatlan 3. dalga operasyonda adliyeye sevk edilen 34 üpheliden 18i tutukland.

zmirdeki askeri casusluk soruturmasnda usulsüzlük yaptklar ve baz bilgileri szdrdklar iddiasyla Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY) Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) içindeki yaplanmasna yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen 34 zanldan 18i tutukland.

zmir Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda gözaltna alnan, aralarnda rütbeli muvazzaf ve emekli subay ile sivillerin de bulunduu 34 üphelinin l Emniyet Müdürlüündeki ilemleri tamamland.

Soruturmay yürüten Cumhuriyet Savcs Berkant Karakayaya ifade veren üphelilerden 5i serbest braklrken, nöbetçi sulh ceza hakimliine çkartlan, aralarnda emekli Tümgeneral Muzaffer Öztosun ve Mardin l Jandarma Komutanlnda görevli Binba Erdoan Akdenizin bulunduu 18 zanl, Silahl terör örgütü üyesi olmak suçlamasyla tutukland.

11 üpheli ise haklarnda yurt d yasa getirilerek adli kontrol artyla serbest brakld.

Organize Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerinin 17 Kasmda zmirin yan sra stanbul, Bursa, Ankara, Samsun, Balkesir, Kayseri, Amasya, Uak, Kocaeli, Mardin, Malatya ve Antalya illerindeki operasyonunda 31i emekli ve muvazzaf asker, 6s sivil 37 üpheli gözaltna alnmt. 2 zanl emniyetteki ifadelerinin ardndan salverilmi, daha önce adliyeye sevk edilen 1 kii ise tutuklanmt.

SORUTURMA

zmir Cumhuriyet Basavcvekili Okan Bato, zmirdeki askeri casusluk soruturmasndaki usulsüzlükler ile baz bilgilerin szdrlmasna ilikin inceleme ve elde edilen belgeler dorultusunda 7 Temmuzda FETÖ/PDYnin TSK içindeki yaplanmasna yönelik soruturma balatm, aralarnda Fetullah Gülen, gazeteci Tark Toros ve FETÖ/PDYnin üst düzey yöneticilerinin de yer ald 24 kii hakknda gözalt karar verilmi, ikisi amiral 6 muvazzaf askerin de savcla getirilmesi için Genelkurmay Bakanlna talimat gönderilmiti.

Operasyonda 8 zanl gözaltna alnm, 4 askeri personel ifade için savcla gelmi, 12 kiinin ise önceki operasyonlar kapsamnda arandklar ve yurt dnda olduklar belirtilmiti. üphelilerden 3ü asker 9 kii tutuklanrken, haklarnda yakalama karar verilen Tümamiral Mustafa Zeki Uurlu ve Tuamiral Ali Suat Aktürkün yurt dnda olduklar belirlenmiti.

FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriiminin ardndan yurda dönmeyen amiraller Uurlu ve Aktürk, TSKdan ihraç edilmiti. Uurlu, ABDye iltica talebinde bulunmasyla gündeme gelmiti.

Soruturmann 26 Temmuzdaki ikinci dalga operasyonunda da 55i asker 79 kii hakknda yakalama karar verilmi, 28 zanl gözaltna alnmt. Gözalt karar verilenler arasnda Tümgeneral Hamza Koçyiit ile Tugeneraller ener Topçu, Uur Buldu, eski Genelkurmay Bakan Orgeneral Büyükantn yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, ayrca darbe giriimi sonras tutuklanan ya da gözaltnda bulunan Tugeneraller Mehmet Nuri Baol, Fatih Celaleddin Sar, Murat Aygün ve Hidayet Ar, Tuamiral Nejat Atilla Demirhann da yer ald 17 askerin olduu örenilmiti. Aralarnda Koçyiit ve Yücenin de bulunduu 20 kii tutuklanmt, 7 askeri personelin de darbe giriimi nedeniyle daha önce cezaevine konulduklar tespit edilmiti. (kaynak:sabah)

Ana Sayfaya Git