Tunceli'li CHP milletvekili Kamer Genç'in vasiyeti gerçekleştiriliyor! Kamer Genç, Cemevi'nde tören sonrasında Ramazan köyünde defnedilecek

Türk siyaset tarihinde adından sürekli bahsettiren geçtiğimiz gün pankreas savaşını kaybeden Eski CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Pazartesi günü Cemevi'de düzenlenecek tören sonrasında Tunceli'de vasiyeti üzerine kendi köyüne defnedilecek

Haberler 24.01.2016 - 17:04 Son Güncelleme : 24.01.2016 - 17:04

Türk siyaset tarihinde adından sürekli bahsettiren geçtiğimiz gün pankreas savaşını kaybeden Eski CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Pazartesi günü Cemevide düzenlenecek tören sonrasında Tuncelide vasiyeti üzerine kendi köyüne defnedilecek

Türk siyasetinin en renkli simalarından biri olan ve muhalif kişiliğiyle dikkat çeken Kamer Genç, kanser tedavisi gördüğü İstanbul Gayrettepedeki Florance Nightingale Hastanesinde hayatını kaybetti. 76 yaşındaki Kamer Genç için Pazar günü saat 14.00te Kartal Cemevinde cenaze töreni düzenlenecek. Ardından Pazartesi günü ise memleketi Tuncelide Tunceli Cemevinde saat 10.00da ve Nazimiye Cemevinde saat 12.00de yapılacak cenaze törenlerinin ardından, kendi vasiyeti üzerine Ramazan

Köyünde toprağa verilecek.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde pankreas kanseri tedavisi gördüğünden dolayı milletvekili adayı gösterilmeyen Kamer Genç, 28 Ekim 2015te hastalığından dolayı ABDye gitmiş ve bir süre burada tedavi görmeye başlamıştı. Ardından New Yorktan Türkiyeye getirilen Kamer Genç, kanser tedavisine yanıt vermedi ve yaşamını yitirdi. Kamer Genç, son olarak CHP Tunceli Milletvekili seçilmişti.

KAMER GENçİN VASİYETİ YERİNE GETİRİLECEK

Kamer Genç, ölmeden önce vasiyetinde memleketi Tuncelide defnedilecek. Genç için pazar günü saat 14.00te Kartal Cemevinde cenaze töreni düzenlenecek. Gençin cenazesi Pazartesi günü ise Tunceli Cemevinde saat 10.00da, Nazimiye Cemevinde de saat 12.00de yapılacak törenlerin ardından, vasiyeti üzerine Ramazan Köyünde toprağa verilecek.

KAMER GENçİN EŞİ SEVİM GENçİN AçIKLAMASI

Kamer Gençin hayatını kaybetmesinin sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan eşi Sevim Genç, eşinin kendileri ve ülke için önemli bir değer olduğunu belirten Genç, Türkiye için çok fedakarlık yaptığını söyledi. Genç, eşinin demokrasi, insan hakları ve laiklik için mücadele verdiğini anlatarak, Büyük stresler yaşadı. Maalesef hastalıkla da mücadele etti. Amerikada öldü, ölecek dediklerinde o diriliyordu ve kalbi çalışıyordu. Burada da aynı mücadeleye devam etti. Son ana kadar kalbi durmadı. Hatta nefes alamıyordu ama kalbi çarpıyordu. çok üzgünüz, sevenlerine, Tuncelililere çok teşekkür ediyoruz diye konuştu. Kamer Gençin ülkesini çok sevdiğine vurgu yapan Sevim Genç, Ülkede kargaşanın olmasından, insanların birbirini öldürmesinden büyük üzüntü duyuyordu. Eşim, çok iyi niyetli, çok dürüst, içinde kin olmayan, insanları seven ve mücadeleci bir yapıya

sahipti. Bu yapısı onu yıprattı. Durumu bir hafta 15 gündür ağırlaştı. Kanser acısı çekmedi. dedi.

LİDERLER TAZİYEDE BULUNDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamer Gençin hayatını kaybetmesinin ardından taziyede bulundu. Kılıçdaroğlu mesajında Gençi hastanede ziyaret ettiğinde hissettiklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu baş sağlığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye siyasetinin, demokrasi mücadelesiyle özdeş ismi Sayın Kamer Gençi kaybettik. 1940 yılında Tuncelinin Nazimiye ilçesinde doğan Kamer Genç, son nefesini verdiği bugüne kadar Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet çocuğu olarak yaşadı. İnşaat işçiliğiyle başlayan yaşam mücadelesini, Vergi Denetmenliği, Danıştay Tetkik Hkimliği ve Serbest Müşavirlik yaparak sürdürdü. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrasında üyesi olduğu Danışma Meclisinde parlamenter demokrasinin ve insan haklarının yılmaz savunucusu oldu. Danışma Meclisinden istifa ettiği 1983 yılına kadar inandığı ilkelerden vazgeçmeksizin görev yaptı. TBMMde görev aldığı 6 yasama döneminde de hakkın, adaletin, eşitliğin ve siyasi ahlakın öncüsü oldu. Tuncelinin Kamer Ağabeyi Kamer Genç, benim için her zaman Kamer Bey diye hitap etmekten onur duyduğum örnek bir isimdi. Kendisini bugün tedavisinin sürdüğü hastanede ziyaret ettiğimde, bir son buluşmanın, bir vedanın yaşandığını hissetmiştim. Ancak Cemal Süreyanın Her ölüm erken ölümdür dizesinin anımsattığı duyguyla anmak isterim ki ölümü kendisine yakıştırmak istememiştim. Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin eşsiz üyelerinden biri olan Sayın Kamer Gençi doğduğu topraklara, Tunceliye defnedeceğiz. Onun yokluğunun yaratacağı eksikliği, kendisini yürekten bağlı hissettiği Cumhuriyetimizi daha da yücelterek gidereceğiz. Bu duygularla Sayın Kamer Gençe Allahtan rahmet; ailesine, tüm sevdiklerine, Tuncelililere ve Türkiye Cumhuriyetinin tüm vatandaşlarına başsağlığı diliyorum.

Kamer Gençin hayatını yitirmesi üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de taziyede bulundu. Bahçeli, baş sağlığı mesajında Kamer Gençe Allahtan rahmet dileyerek, Değerli Siyaset Adamı Eski Tunceli Milletvekili Saygıdeğer Eşiniz Kamer Genç Beyin vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Türk Siyasi hayatına büyük katkıları olan Merhum Kamer Genç Beye Yüce Allahtan rahmet; başta şahsınız olmak üzere, tüm yakınlarına, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum dedi.

KAMER GENç KİMDİR?

Kamer Genç, 23 Şubat 1940 tarihinde Tuncelinin Nazimiye İlçesine bağlı Ramazanköyde dünyaya geldi. Yoksul bir Alevi ailenin çocuğu olarak yaşamına başlayan Kamer Genç, oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçirdi. 1960 yılında Ankarada Maliye Okuluna yatılı olarak giren Genç, okulun tadilata alınmasıyla eğitimine bir süre memleketi Tuncelide Tunceli Lisesinde devam etti, ardından Maliye Okuluna geri döndü. Bir yandan babasının yanında çalışan Gençin bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından hayatını yitirdi. Lise eğitiminin ardından 1966da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisini (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitiren Kamer Genç, okulla birlikte Maliye Bakanlığında staj yaptı ve Bingöle vergi kontrol memuru olarak atandı. 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu.[kaynak belirtilmeli] 1974-1976 yılları arasında Pariste bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştaydaki görevi 12 Eylülün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceliden Danışma Meclisi Üyeliğine ve Başkanlık Divanı ktip üyeliğine seçildi.

1983 yılında yeniden çok partili sisteme dönüşle birlikte Kamer Genç aktif olarak siyasetle uğraşma kararı aldı ve Tunceliden bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi ancak bu kararı Danışma Meclisinde veto edildi. 1987 yılına kadar mali müşavirlik yapan Genç, ardından milletvekili seçildi.

1993ten 1995e kadar, 1996dan 1999a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yapan Kamer Genç, 2002 yılında DYPnin baraj altında kalması sonucunda milletvekili olamadı ancak 2007 yılında yeniden bağımsız aday olduğu seçimde seçilmeyi başardı. 2010 yılında eski partisi CHPye dönen Kamer Genç, son iki seçimde ise (1 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015) hastalığından ötürü milletvekili adayı olarak gösterilmedi.

Kamer Genç, 1966da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesinde beraber okuduğu Sevim Gençi ailesinden istetti; Sevim Gençin babası durumu olumsuz karşıladı. Ankara Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Genç, babasının olumsuz görüşlerine karşın Kamer Gençin evlilik teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. İyi düzeyde Fransızca bilmekteydi.

Pankreas kanseri teşhisi konulmasının ardından 28 Ekim 2015te tedavi amaçlı ABDye giden Kamer Genç, bir süre burada tedavi gördü. Ardından Türkiyeye dönen Genç, 22 Ocak 2016da tedavi gördüğü İstanbul Gayrettepedeki Florance Nightingale Hastanesinde saat 17.10da hayatını kaybetti.

Ana Sayfaya Git