Türk hekimler araştırdı; zeytin yaprağı çayı koronavirüs tedavisinde umut oldu

Zeytin yaprağının vücudu koronavirüse karşı korumada ve hastalığın tedavisinde etkinliği araştırıldı. Türkiye'de 3 üniversite ve 3 devlet hastanesinden 15 hekimin katılımıyla gerçekleşen çalışma, demleme zeytin yaprağı çayının vücudun savunma sisteminin bazı hücrelerini aktive ettiği ve gücünü artırdığını gösterdi. Araştırma ekibinde yer alan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Zeytin yaprağı çayının koronavirüsün hem tedavisi hem önlenmesinde koruyucu etkisi olacağı gördük. Sabah 1, akşam 1 fincan şeklinde günde 2 kez tüketilebilir" dedi.

Haberler 26.04.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vücüdu koronavirüse kar korumada doal tedavilerin rolü aratrlyor. Zeytin yapra çay da bu doal tedavilerden biri. Bu çayn baklk sistemini destekledii biliniyordu. Türkiyeden bir grup bilim insan bu etkinlii laboratuvar ortamnda aratrd. Türkiyede 3 üniversite ve 3 devlet hastanesinden 15 hekimin katlmyla gerçekleen çalma, demleme zeytin yapra çaynn laboratuvar ortamnda vücudun savunma sisteminin baz hücrelerini (lökositlerin bazlarn) aktive ettii ve gücünü artrdn gösterdi.

SALIK BAKANLII ONAYI LE KLNK BOYUTU ARATIRILIYOR

Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Bu bir laboratuvar çalmasyd ve bu çalmalar her zaman birebir klinie yansmaz. O nedenle u anda da aratrmann 2nci aya olarak zeytin yapra çayn hastalara veriyoruz. Hastalk öncesinde hastala yakalanmay azaltp azaltmad aratrlyor. Salk Bakanl onay ile birlikte u anda aratrmann klinik boyutu aratrlyor diye konutu.

LK SONUçLAR BZM çN BR UMUT III OLDU

Laboratuvar sonuçlarna göre aratrmann baarl olduunu aktaran Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Ksmi de olsa zeytin yapra çaynn vücutta bir fark oluturduunu gördük. Ama çalma sona ermeden sonuçlar hakknda kesin bir yorum yapmak mümkün deil. lk sonuçlar bizim için bir umut oldu. Zeytin yapra çaynn usulüyle yapldnda ksmen de olsa koronavirüsün hem tedavisi hem önlenmesinde koruyucu etkisi olaca gördük. Laboratuvar çalmalarnda bu çayn savunma sistemi hücrelerindeki etkisine bakld. Lökositlerin makrofaj aktivitesini (baklk sistemi üzerinde etki) ksmen de olsa etkilediini ve gücünü artrdn gördük. lk çalma ayr ikinci çalma ise ayr yayn eklinde olacaktr deerlendirmesinde bulundu.

ZEYTN YAPRAI çAYI NASIL TÜKETLMEL?

çalmada zeytin yapra çaynn demleme eklinde yapldn anlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, 1 fincan kaynar suya 1 tatl ka kadar öütülmü zeytin yapran atyorsunuz. 10 dakika demlendikten sonra tüketiyorsunuz. Sabah 1, akam 1 fincan eklinde günde 2 kez tüketilebilir. nsanlar her gün scak içecek tüketiyor. Akamlar siyah çay tüketiliyor. Bunun yerine özellikle u dönemde zeytin yapra çayn tüketebilirsiniz. Bunun yannda kekik çay da ayn ekilde demlenerek tercih edilebilir önerisinde bulundu.

LAç ATIKLARI VE KATKI MADDELERNE DKKAT

Ar ve uygunsuz tüketim uyarsnda bulunan Prof. Dr. Akkoyunlu unlar söyledi:

Fazla tüketim vücutta toksik etkilere neden olabilir. O nedenle arya kaçmadan, dozu ayarlanm 1 tatl ka geçmeyecek ve sabah-akam bir fincan geçmeyecek ekilde tüketilebilir. Eer uygun bir ekilde toplanmam ve kurutulmamsa bu ürünlerde küf oluumu gerçekleir. Bu da aflatoksin gibi karacierde kansere neden olabilecek düzeyde üremelere neden olabilir. Mantar üremeleri geliebilir. O nedenle merdiven alt olmayan güvenilir iletmelerden bu ürünleri temin etmelisiniz. Burada marka ve sertifika çok önemli. CE ve TES sertifikalarna dikkat edilmesini öneririm. Özellikle ilaç atklarnn ve katk maddelerinin bu üründe olmamas gerekiyor. Özel olarak toplanmas gerekiyor ve alerjik reaksiyonlar oldukça önemli. Alerjik reaksiyonu olan kiilerin bu ürünlere dikkat etmesi gerekir.

Akkoyunlu, son olarak zeytin yapra çaynn laboratuvarda 1 haftalk etkisinin gözlendiini ancak insanlar üzerindeki koruyuculuu etkisinin ne kadar olacann henüz aratrma konusu olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git