Türkiye 13 yeni müzeye kavuşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yıl Türkiye'nin dört bir yanında 13 yeni müzenin açılış çalışmaları tamamlanacak

Haberler 27.01.2018 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnca bu yl Türkiyenin dört bir yannda 13 yeni müzenin açl çalmalar tamamlanacak.

Bakanlk Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüünce Türkiye genelinde müzelerin iyiletirilmesi ve yenilerinin açlmasna yönelik çalmalar devam ediyor.

Bu kapsamda çalmalar tamamlanan 9 yeni müzenin açln yapacak Bakanlk, 4 müzeyi ise 2018 ylnda tamamlayarak açla hazr hale getirecek.

Yaplan planlamaya göre, bu yl Bartn Amasra Müzesi, Edirne Müzesi, Malatya Bekonaklar Müze Evi, Mardin Müzesi, Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarl Müze ve Karlama Merkezi, çankr Müzesi, anlurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark, Kayseri Atatürk Evi ile Batman Müzesi Arkeoparkn açllar gerçekletirilecek.

Ayrca çalmalarnn bu yln ilk çeyreinde tamamlanmasnn ardndan Mula Milas Müze Kompleksinin birinci etabnda yer alan Etnografya ve Mula Milas Hal Müzesi, Uak Müzesi, Antalya Mevlevihane Müzesi ve Antalya Etnografya Müzesi de açla hazr hale getirilecek.

- 3 MLYONDAN FAZLA ESER MÜZELERDE

Bakanln verilerine göre, 2017 yl itibaryla Türkiye genelindeki müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor.

Türkiyede Kültür ve Turizm Bakanlna bal 107si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanln denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrca Bakanla bal 125 türbe, Bakanlk denetiminde de bin 596 özel koleksiyoncu bulunuyor.

- ÖREN YERLERNE 53 MLYON LRA KAYNAK

Öte yandan Bakanlkça ören yerlerinin, turizmin hizmetine sunulmas kapsamnda geçen yl karlama merkezi, sat üniteleri, yürüyü yollar ve seyir teraslar yapm için 53 milyon lira ödenek kullanld. Bu kapsamda 14 ören yerinin tamamlanmas saland.

Ana Sayfaya Git