Türkiye çipli kimliklere hazırlanıyor

Çipli kimlik kartlarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülürken, kartlarla uyumlu uygulamalar ve cihazlar geliştirmek isteyen işletmeler, Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) kapısını çalıyor.

Haberler 05.11.2016 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK BLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Aratrma Enstitüsü (UEKAE) tarafndan kartn kullanmna yönelik e-kimlik endüstri entegrasyonu çalmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, UEKAE E-Kimlik Uygulamalar Birimi tarafndan talepte bulunan kurululara kimlik kart ile ilgili bilgilendirmeler yaplyor ve kurumun salad eitim ve destek hizmetleri veriliyor.

Destek hizmetleri, test sertifikalar ile oluturulmu örnek test kart ve test gelitirme ortam salanmas ile sunuluyor.

Bu dorultuda bugüne kadar 50den fazla kurulu e-kimlik endüstri entegrasyonu hizmeti almak için yazl olarak TÜBTAK BLGEM Bakanlna bavuruda bulundu.

Kurulular, kendi ihtiyaçlarna göre farkl sebeplerden kurumun kapsn çald.

Baz kurulular yeni kimlik kart ile uyumlu uygulama gelitirmek isterken, baz kurulular kimlik kart ile biyometrik dorulama gerçekletirecek cihaz üretmeyi amaçlyor.

TÜBTAK BLGEM, farkl istekler için hazrlanm destek paketleriyle kurulularn taleplerini karlamaya çalyor.

Kimlik kart entegrasyon süreçlerini tamamlayan kurulular, kimlik kartnn yaygnlamasn, teknoloji firmalarnn biyometrik dorulama için çözümler üretmesini ve kartn kullanm ile ilgili gerekli mevzuatlarn yaymlanmasn bekliyorlar.

SANAYYE SUNULAN DESTEKLER

e-kimlik endüstri entegrasyonu kapsamnda kurululara sunulan destek paketleri 4 temel balkta toplanyor.

Kimlik Kart Endüstri Entegrasyonu Destek Paketinden kimlik kart ve elektronik kimlik dorulama sistemi altyapsna entegre olacak uygulama gelitirmek isteyenler yararlanyor.

Bu kapsamda yürütülen çalmalarla, standart kart okuyucu kullanarak, kimlik kart ile entegre olacak bilgisayar uygulamas gelitirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapnn salanmas ve gelitirme süresince teknik destek verilmesi planlanyor.

Kimlik Kart Yazlm Kütüphanesi Gelitirici Destek Paketinden kimlik kart için yazlm kütüphanesi gelitirmek isteyenler faydalanyor. Böylece kimlik kart ile entegre olacak bilgisayar uygulamalar için kimlik kart yazlm kütüphanesi gelitirmek isteyenlere gerekli teknolojik altyapnn salanmas ve gelitirme süresince teknik destek verilmesi hedefleniyor.

Kart Eriim Cihaz Endüstri Entegrasyonu Destek Paketinden kimlik kart ve elektronik kimlik dorulama sistemi altyapsna entegre olacak uygulama gelitirmek isteyenler yararlanyor. Bu kapsamda, kart eriim cihaz kullanarak, kimlik kart ile entegre olacak bilgisayar uygulamas gelitirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapnn salanmas ve gelitirme süresince teknik destek verilmesi amaçlanyor.

Kart Eriim Cihaz Gelitirme Destek Paketinden bu cihazlar gelitirmek isteyenler faydalanyor. Böylece Türk Standardlar Enstitüsü tarafndan yaymlanan standartlarna uygun cihaz gelitirmek isteyenlere gerekli teknolojik alt yapnn salanmas ve gelitirme süresince teknik destek verilmesi öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git