Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 86'ncı sırada

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International), Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Türkiye'nin son sekiz yılda en çok gerileyen beş ülke arasındaki yeri değişmedi. Türkiye, 180 ülke arasında 86’ncı sırada yer aldı.

Haberler 29.01.2021 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas effaflk Örgütü 2020 Yolsuzluk Alg Endeksini açklad. Son sekiz yl içinde en çok gerileyen be ülke arasndaki yeri deimeyen Türkiye, 180 ülke arasnda 86nc srada yer ald.

Örgütün hazrlad endekste yolsuzluk, 0 ila 100 arasnda derecelendiriliyor. Buna göre, 0 yolsuzluun çok youn olduu, 100 ise tamamyla yolsuzluktan arnm ülkelere iaret ediyor.

DW Türkçenin aktardnda göre, 2020 endeksinde dünyadaki yolsuzluk oran bir önceki yla benzer seviyede seyretti. Buna göre, 2020 ylnda ülkelerin üçte ikisi 50nin altnda kald.

TÜRKYE 40 PUAN ALDI

Yolsuzluk Alg Endeksine göre 40 puan alan Türkiye, küresel sralamada 180 ülke arasnda 86nc srada yer ald. Türkiye geçen yl yaynlanan endekste, 39 puan ile 91inci srada yer almt. 2020 yl endeksinde, Türkiye ile ayn puan paylaan ülkeler, Trinidad ve Tobago, Dou Timor, Fas, Hindistan ve Burkina Faso oldu.

Endekse göre Türkiye, Avrupa Birlii (AB) üyesi ülkelerle karlatrldnda da, 44 ile AB içinde en düük puan alan Romanyann gerisinde kald. Türkiye, Ekonomik ve birlii Kalknma Tekilat (OECD) ülkeleri arasnda da sondan üçüncü srada yer ald.

ÜLKE KAYNAKLARININ KORUNMASI, HERKESN DERD OLMALI

stanbulda bulunan Uluslararas effaflk Dernei, Türkiyenin küresel sralamada, ekonomik, sosyal ve politik istikrarszlklarn youn olduu, demokrasi ile tanamam birçok ülkenin gerisinde kaldna dikkat çekti.

Dernekten yaplan açklamaya göre, 2012 ylndan bu yana puan ve sras hzl bir biçimde dümekte olan Türkiye, bu yl 1 puan fazla almasna karn son sekiz yl içinde en çok gerileyen be ülke arasndaki yerini deitiremedi.

Uluslararas effaflk Örgütü Yönetim Kurulu üyesi ve Uluslararas effaflk Dernei Bakan E. Oya Özarslan da Türkiye açsndan sonucu, Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda endie verici durumunu koruyor. Temelli bir adm atmadmz sürece de böyle olmaya devam edecektir. Küresel bir salgn yaadmz bu günlerde salk, eitim gibi temel ihtiyaçlara gitmesi gereken ülke kaynaklarnn korunmas herkesin derdi olmal sözleriyle deerlendirdi.

DANMARKA VE YEN ZELANDA EN TEPEDE

Yolsuzluk Alg Endeksinin ilk sralarnda, 88er puan alan Danimarka ve Yeni Zelanda yer ald. Bu iki ülkeyi 85er puanla Finlandiya, Singapur, sveç ve sviçre takip etti. Almanya, 2019da olduu gibi 80 puanla sekizinci srada geldi.

En alt sralarda Somali, Güney Sudan, Venezuela, Yemen ve Suriye var

Dünyada en fazla yolsuzluun hüküm sürdüü ülkeler ise 12er puanla Somali ve Güney Sudan oldu. Onlarn önünde ise 15er puanla Venezuela ve Yemen ve 14 puanla Suriye yer ald.

BÖLGESEL OLARAK EN YÜKSEK NOT BATI AVRUPANIN

Bölgesel olarak bakldnda, Sahra Alt Afrika ortalama 32 puanla en düük notu alrken, Bat Avrupa ise 66 puan ile en yüksek nota layk görüldü. Türkiyenin de yer ald Dou Avrupa ve Orta Asya grubundaki ülkelerin ortalama puan ise 36 oldu. Bu grupta Türkiye, Gürcistan, Ermenistan, Belarus ve Karadan ardndan beinci srada geldi.

YUNANSTANDA DÜZELME

Uluslararas effaflk Örgütüne göre, 2012 ylndan bu yana 48 ülkenin puannda kayda deer deiiklikler görüldü. Söz konusu zaman diliminde 26 ülkenin puan yükselirken, 22 ülkenin puan ise dütü. Yunanistan, Myanmar ve Ekvador yolsuzlukta hafif düü görülürken, Lübnan, Malavi ve Bosna-Hersek ise zt yönde yol ald.

DÜNYANIN ÜçTE KSNDE YOLSUZLUK VAR

Raporla ilgili açklamalarda bulunan effaflk Örgütü Yönetim Kurulu Bakan Daniel Eriksson, Dünyann üçte ikisinde yolsuzluun olduu söylenebilir dedi.

Derecelendirmesini yaparken öncelikli olarak rüvet, zimmete para geçirme ve adam kayrmann ülkelerde ne kadar yaygn olduunu inceleyen endeks, söz konusu ülkelerde yolsuzlukla mücadele yasalarnn olup olmadn ve bu yasalarn uygulanp uygulanmadn da dikkate alyor.

Bu ylki endeks, korona virüsü pandemisi nedeniyle, yolsuzluk ile salk hizmetleri arasndaki balantya da odaklanyor. Eriksson, Yolsuzluk seviyesi ve pandemi nedeniyle yaanan salk krizine verilen yant arasnda bir balant olduu ortaya çkt deerlendirmesinde bulunarak, Pandemi maalesef yolsuzluk yapan hükümetler için iyi bir zaman diye konutu.

OTORTER HÜKÜMETLER TIBB MALZEME ALIMINDA EFFAF DAVRANMADI

Otoriter hükümetlerin özellikle tbbi araç-gereç ve maske alm süreçlerinde effaf davranmadn kaydeden Eriksson, Maliyeti halkn srtna yükleyerek, kendilerini zenginletirmek, paralar kendi ceplerine indirmek için cazip bir süreç dedi. Yoksul Asya ve Afrika ülkelerinde sala daha az yatrm yapldn vurgulayan Eriksson, unu çok somut biçimde söyleyebiliriz: Yolsuzluk can alyor ifadelerini kulland.

DEMOKRATK OLMAYAN ÜLKELER YOLSUZLUKLA MÜCADELE KABLYET DÜÜK

Eriksson, Toplumlar demokratikletikçe, açklatkça, effaflatkça, yolsuzlukla mücadele etme kabiliyetleri de artyor. Görüyoruz ki düünce özgürlüünün altn oyan, insan haklarn ihlal eden baz ülkelerde yolsuzlukla mücadele kabiliyeti de çok düük diye konutu.

Kayrmaclk, yolsuzluk ve rüveti görünür klmay hedefleyen Yolsuzluk Alg Endeksi, 2004 ylndan bu yana her yl yaynlanyor.

Ana Sayfaya Git