Türkiye'de son 51 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı

Prof. Dr. Levent Kurnaz: "Bu sene özellikle bahar aylarına doğru Türkiye biraz daha fazla ısındı. 2022 veya 2023'te El Nino görülecek olursa, o zaman Türkiye'nin ortalama sıcaklığı da buna bağlı olarak yükselecektir"

Haberler 18.06.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiyede daha önce 16,7 olarak ölçülen ortalama mays ay scaklnn 2,6 santigrat derece artt tespit edildi.

Böylece son ölçümlere göre bu yln mays ayndaki scaklk 19,3 santigrat dereceye çkt ve son 51 yln en scak mays ay yaand. Türkiyede 1971den bu yana en yüksek ortalama scaklk 2007 ylnn mays aynda yaanmt.

Geçen ay scaklklar Krklareli, çorlu, Tekirda, Yalova, Balkesir, Antakya, Elmal, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallhan çevrelerinde mevsim normalleri civarnda, Samanda çevresinde mevsim normallerinin altnda, yurdun dier bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi.

2020 EN SICAK SENEYD

Prof. Dr. Levent Kurnaz, AA muhabirine yapt açklamada, dünyada scaklk artnn en büyük nedeninin kömür, petrol ve doalgaz kullanmna bal olarak atmosfere çkan karbondioksit olduunu anlatt.

Bu durum atmosferin snmasn neden oluyor. 2020 senesi dünyada imdiye kadar insanln yaam olduu en scak seneydi. 2016dan önce 2019 üçüncü en scak yl olmutu. diyen Kurnaz, öyle konutu:

Ancak her sene bir öncekinden daha scak olacak demek deil. çünkü atmosfer bazen biraz scak, bazen biraz daha serin olabilir. Bazen de yal, kurak olabilir. Bu durum zaman zaman seneden seneye fark edebilir. Bu sene özellikle bahar aylarnda doru Türkiye biraz daha fazla snd. Buna karlk Amerika Birleik Devletleri ve Avrupada hava serindi. Ama Türkiye biraz daha scak geçti. MGM verilerine göre, 2021 ylnn mays ay son 51 senede kaydedilmi en yüksek ortalama scakla sahip oldu. Pasifik Okyanusundaki hava ve okyanus dolamn etkileyen El Ninonun olduu senelerde dünyann ortalama scakl genelde yüksek olur. 2022 veya 2023 de El Nino görülecek olursa, o zaman Türkiyenin ortalama scakl da buna bal olarak yükselecektir. çünkü dünyann her taraf ortalamadan fazla snacak.

Scaklk artyla kuraklk ve tarmda verim kayb riski ortaya çkacan dile getiren Kurnaz, Ayn zamanda salk sorunlar ortaya çkabilir. Özellikle çocuklarda ve yallarda sorun yaatabilir. imdiden önlem aldmz takdirde gelecekte ciddi sorunlar engelleyebiliriz. dedi.

Ana Sayfaya Git