Türkiye'den ABD'ye 'İnsan Hakları Raporu' tepkisi

Dışişleri Bakanlığınca, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye İnsan Hakları Raporu'nun, bu yıl da asılsız iddialar ve önyargılı yorumlar içerdiği belirtilerek, tepki gösterildi.

Haberler 01.04.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, ABD Dileri Bakanlnca her yl 190dan fazla ülke için hazrlanan nsan Haklar Raporlarnn, 30 Mart 2021 tarihinde yaymland belirtildi. Bu çerçevede hazrlanan Türkiye nsan Haklar Raporunun, bu yl da kayna belirsiz iddialar temelinde, objektiflikten uzak bir ekilde kaleme alnd ve Türkiyeye yönelik aslsz iddialar ve önyargl yorumlar içerdii ifade edilerek, öyle denildi:

Demokrasimize kasteden, yüzlerce vatandamz ehit eden, 15 Temmuz hain darbe giriiminin faili FETÖden, bu yl da raporda Gülen hareketi olarak bahsedilmesi, ABDnin bu terör örgütüyle hakl mücadelemizi halen idrak edemediini, bu terör örgütüne ilikin ortaya koyduumuz somut delilleri gözard ettiini, raporu hazrlarken de yine malum çevrelerin görülerine alet olduunu göstermektedir. Suriyedeki terörle mücadele harekatlarmz balamndaki iddialar kabul edilemezdir. Bu iddialarn, daha önce çeitli vesilelerle reddedilmesine ramen tekrarlanmasnn izah bulunmamaktadr. Öte yandan, raporda muhtelif hak ihlalleri balamnda atfta bulunulan PKK/YPG terör örgütünün Suriyelilere yönelik terör eylemlerine deinilmemesi ve Suriyenin toprak bütünlüü aleyhine att ayrlkç admlarna yer verilmemesi dikkat çekicidir.

Raporda, PKK balamnda bu örgütün terörist kimliini gözard eden ve terörle iltisakl çevrelerin söylemlerine destek mahiyetindeki iddialara yer verilmesinin de kabul edilemez olduuna dikkat çekilerek, Ülkemizin, insan haklarnn korunmas ve gelitirilmesine yönelik iradesi tamdr. ki yl önce açklanan Yarg Reformu Stratejisinin ardndan ahiren kamuoyuyla paylalan nsan Haklar Eylem Plan, bu iradenin somut göstergesidir. Türkiye, demokrasi ve hukukun üstünlüü temelinde, kendi vatandalarna ilaveten, ev sahiplii yapt milyonlarca kiinin haklarnn korunmas ve gelitirilmesine yönelik çalmalarn kesintisiz sürdürecektir denildi.

Ana Sayfaya Git