Türkiye’nin iadesini istediği isim PKK’nın infaz listesinde

Türkiye’nin İsveç’ten iadesini istediği isimler arasında dikkat çekenlerden biri de PKK’lı Nuray Şen. Eşi Nizip’te öldürüldükten sonra üç çocuğuyla birlikte İsveç’e yerleşen ve burada PKK’ya katılan Şen, Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra örgütle ters düşünce kızıyla birlikte terör örgütü PKK’nın ölüm listesine girmişti. İki oğlu ise dağ kadrosunda çıkan çatışmalarda öldürülmüştü.

Haberler 23.07.2022 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin İsveçten iadesini istediği isimler arasında PKKnın Avrupadaki yapılanması olan sözde Kürdistan Ulusal Kongresi üyelerinden Nuray Şende yer alıyor.

Hakkında Adalet Bakanlığınca yurtdışındaki terörist faaliyetlerden dolayı iade talepnamesi düzenlenen Nuray Şenin Türkiyeye iade edilmesiyle ilgili iki klasörden oluşan delil dosyaları da eklendi.

Halen İsveçte olduğu tespit edilen Şen, 1996 yılından beri bu ülkede terör örgütü PKKnın faaliyetlerini sürdürmek, örgütün siyasallaşma faaliyetlerini geliştirip, para trafiğini kontrol etmekle suçlanıyordu.

PKK ANNE VE KIZINI İNFAZ LİSTESİNE ALMIŞTI

Kandile giderek burada PKKnın sözde kongre ve konferanslarına da katılan Nuray Şen, Abdullah Öcalanın yakalanmasından sonra terör örgütünün izlediği stratejiyi ve terörist başı Öcalanın İmralı savunmaları sırasında ortaya attığı Demokratik Cumhuriyet projesine karşı çıkıp bir grup PKKlı ile birlikte örgütten ayrıldığını deklere etti.

Şenle birlikte terör örgütünün sözde Merkez Komite üyesi olan kızı Nevroz kod adlı Mizgin Şen de örgütün Avrupa sözcülüğünü bırakıp ayrılınca PKK ikisi hakkında da infaz kararı aldı.

Nuray Şen ve kızı Aponun Suriyeden ayrılmasından sonra Finlandiyanın başkenti Helsinki başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hükümet nezdinde girişimlerde bulunarak terörist başına oturma izni verilmesi için yoğun diplomasi turları düzenlemişti. Bu girişimler Türkiyenin yoğun baskısı sonucu karşılık bulmamıştı.

FİNLANDİYADAN APOYA OTURMA İZNİ İSTEMİŞTİ

Nuray ve Mizgin Şen ile PKK tarafından aracına bomba yerleştirilerek öldürülen PKK Merkez Komite üyesi Kani Yılmaz kod adlı Faysal Dunlayıcı, Helsinkide Dışişleri Bakanlığı ile Apoya oturma izni istemiş, hükümet yetkilileri de, Biz Kürtlere sempatiyle bakıyoruz ve Abdullah Öcalanı ülkemize mülteci olarak almak istiyoruz. Türkiye ile yoğun ticari ilişkilerimiz yok. Dolayısıyla tepkilerini göğüsleyebiliriz. Ancak tek sıkıntımız var. Biz ABnin küçük bir ülkesiyiz. Fransa ve Almanya rahatsızlık duymayacaklarını bildirirse Öcalanı hemen ülkemize kabul edebiliriz demişti.

EŞİ VE İKİ OĞLU DA ÖLDÜRÜLDÜ

İadesi istenen Nuray Şenin oğlu, Rahman kod adlı Doğu Şen Kandildeki Kanicenge Kampına düzenlenen operasyonda, diğer oğlu Soro kod adlı Fırat Şen ise 1997 yılında Tuncelinin Til Tepesinde çıkan çatışmada öldürülmüştü.

Öcalan, İmralı yargılamaları sırasında kendisine bayrak açan Mizgin Şen için Onu etkisiz hale getirin talimatından sonra PKK Avrupa sözcüsü ve Merkez Komite üyesi Şenin akıbeti halen bilinmiyor.

Mizgin Şen, Belçika Senatosunda da panelist olarak davet edilip Kürt sorunuyla ilgili konuşmalar yapıyordu.

EŞİ 94TE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Öğretmen olan ve aynı zamanda Nizipte Eğitim Sendikasının da şube başkanlığını yapan Nuray Şenin eşi Mehmet Şen ise Nizipte kapatılan DEPin İlçe Başkanlığını yaparken 26 Mart 1994 tarihinde işyerine gelen ve kendilerini polis olarak tanıtan sivil giyimli kişilerce kaçırıldıktan 4 gün sonra cesedi Gaziantep yakınlarında bir çoban tarafından bulunmuştu.

Ana Sayfaya Git