Türkiye'ye gelecek koronavirüs aşısı için geri sayım başladı

Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ay sonundan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı SinoVac'ın aşısı için geri sayım başladı. Çin'den 3-4 gün içerisinde gelecek Kovid-19 aşısı, 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak. Bu testlerden olumlu sonuç çıkması halinde, aşının uygulanmasına ilk olarak ay sonu itibarıyla sağlık çalışanlarıyla başlanacak. Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak, vatandaşlara bedelsiz verilecek ve başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarında yapılacak. Aşı yaptıranlar sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek.

Haberler 11.12.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun dünkü toplantsnn ardndan çinden gelecek 50 milyon doz ann nasl uygulanacana ilikin detaylar açklad.

Buna göre, anlama uyarnca aralk ve ocak aylar içinde 20er milyon doz, ubat içindeyse 10 milyon doz SinoVac as Türkiyeye gönderilecek. Türkiye, güvenilir olduunu bildii ve etkinlii ortaya konulan inaktif SinoVac asn tercih etse de ubat sonras için de istenilen miktara ulaabilmek amacyla dier firmalarla temas kesmiyor.

Türkiyenin 3 aylk zaman diliminde 100 milyon doza yakn a ihtiyac bulunuyor. Pfizerle yaplan görümede teklif edilen doz miktarnn artrlmasn isteyen Türkiye, AstraZeneca ile de irtibat halinde.

Türkiye, Rusyada üretilen aya ilikin toksikoloji çalmalarnn baarl olmas halinde temin noktasnda sorun olmadn düünüyor.

Firmalarla yaplan görümelerde ann etkinlik ve güvenilirlii kriterleri dnda, Snrl miktarda dozun üzerine teslim garantisi verilmemesi üzerinde de duruluyor. Zira Türkiye, kitlesel bakln salanabilmesi için olabilecek en erken tarihte en fazla miktarda dozu temin etmek istiyor.

SNOVAC AISINDA SÜREç NASIL LEYECEK?

SinoVacn ürettii inaktif yani ölü virüs as, en erken Faz-3 safhasna geçen a olarak biliniyor ve güvenilirliiyle ön plana çkyor.

Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduu bilinen ve geçmiten bu yana uygulanan yöntemle hazrlanan a, etkinliiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Aralk ve ocak ay içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac asnn ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiyede olacak.

A, Türkiyede yaklak 2 hafta boyunca Halk Sal ile Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarnda güvenlik testlerine tabi tutulacak.

Bu incelemelerde ann güvenilirlik testlerinin olumlu çkmas ve Faz-3 çalmalarnn erken sonuçlarnn açklanmasn takiben veriler laç ve Tbb Cihaz Kurumunca deerlendirilecek ve Türkiye standartlarna uygun bulunduu takdirde erken kullanm izni verilecek.

Bu aamalardan sonra balanacak a ilk olarak salk çalanlarna uygulanacak.

Öncelik sralamasna göre 4 aamada yaplacak alama, birinci basamak salk hizmetleri dahil olmak üzere aile sal merkezleri, toplum sal merkezleri, eczaneler, salk kurulular ve hastaneler olmak üzere geni bir yelpazede uygulanacak.

A 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yaplacak. imdilik zorunlu tutulmayacak a için vatandalar ikna edilerek kitlesel alama yoluna gidilecek.

18 ya alt ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmi kiiler için alama bu aamada düünülmüyor. 18 ya alt için, ann Faz-3 uygulamalarnn sonuçlar beklenecek.

A yaptranlar, sisteme ay yapan salk kuruluu tarafndan kaydedilecek. Böylece, test sonuçlar ve temasllarda olduu gibi al vatandalar da merkezi veri tabanndan, HES kodu ve e-Nabz araclyla takip edilecek.

Alamann öncelikli gruplar dnda kimlere yaplaca Bilim Kurulunun çalmas ile ekillendirilecek.

Ana Sayfaya Git